Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 8°C

Spravodajstvo

Žilinské cintoríny sa pripravujú na sviatky: Posilní doprava, polícia, otvorené bude nonstop

Žilina sa intenzívne pripravuje na jesenné sviatky. Prípravy sa týkajú nielen prevádzky cintorínov, ale aj infraštruktúry súvisiacej s ich prevádzkou.

08.10.2019 | 16:56

Prelom októbra a novembra patrí každoročne spomienke na zosnulých. Sviatok všetkých svätých pripadá tento rok na piatok 1. novembra, nasledujúci deň, v sobotu 2. novembra si pripomenieme Pamiatku zosnulých alebo ľudovo Dušičky. Na intenzívny nápor ľudí sa pripravujú aj žilinské cintoríny, zvýšené bezpečnostné opatrenia prijme aj Mestská polícia v Žiline a posilnenými spojmi vyjde cestujúcim v ústrety aj Dopravný podnik mesta Žiliny. Informoval o tom hovorca Mesta Žilina Vladimír Miškovčík.


Správca žilinských pohrebísk ŽILBYT, s. r. o. prevádzkuje v súčasnosti sedemnásť cintorínov, ktoré budú počas sviatkov 1. a 2. novembra prístupné nepretržite. Na cintorínoch budú častejšie dopĺňané zásoby vody, zvýši sa počet kontajnerov na odpad aj intervaly ich odvážania. Zabezpečené budú tiež mobilné toalety na cintoríne v Závodí a na Novom cintoríne. V prípade potreby je pre návštevníkov k dispozícii aj nonstop dispečing na mobilných telefónnych číslach 0905 509 090 a 0905 787 342.


„Výkon služby bude posilnený s ohľadom na charakter sviatkov a potrebu zabezpečenia verejného poriadku od 31. októbra do 3. novembra. Zameriame sa aj na usmerňovanie návštevníkov cintorínov a ochranu majetku občanov. Na Starom a Novom cintoríne budeme hliadkovať počas sviatkov nepretržite, na ostatných cintorínoch aj v mestských častiach priebežne,“ uviedol náčelník Mestskej polície v Žiline Peter Mišejka.


Na vyšší nápor cestujúcich počas sviatkov sa pripravuje aj Dopravný podnik mesta Žiliny, ktorý v dňoch 1. a 2. novembra vypraví mimoriadne spoje z centra mesta na Starý a Nový cintorín a späť, konkrétne zo Železničnej stanice po trase linky č. 31 v hodinových intervaloch od 9.00 do 16.30 hodiny. Okrem posilnených spojov bude linka č. 31 fungovať aj v bežnej prevádzke. Žilinský dopravný podnik zároveň informuje, že z dôvodu jesenných prázdnin v dňoch 30. a 31. októbra bude mestská doprava premávať v prázdninovom režime.


Ako po iné roky, aj teraz sa bude možné dostať na cintoríny autom. Mestská polícia však žiada vodičov vozidiel, aby v blízkosti cintorínov rešpektovali pokyny príslušníkov mestskej polície a správali sa tolerantne k ostatným účastníkom cestnej premávky.

Autor: - r -

Foto: Žilina - Gallery

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod