Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 10°C

Šport

Žilinskí basketbalisti nie sú spokojní s uplynulou sezónou

Kým basketbalové družstvá mládeže môžu oprávnene považovať sezónu 2012/2013 za veľmi dobrú, mužský basketbal neprežíva práve úspešné obdobie. Vtedajší BK Váhostav-SK síce nevypadol z najvyššej súťaže, z extraligy, ale do jej nasledujúceho ročníka 2012/2013 sa neprihlásil. Dôvodom bolo zrušenie sponzorskej zmluvy Váhostavom, okrem iného aj pre neúmerné finančné nároky hráčov

09.07.2013 | 08:20

Týždeň pred podaním prihlášok do súťaží zachraňovalmužský basketbal pre Žilinu vysokoškolský klub Academic ŽU, ale len s podmienkami pre druhú najvyššiu súťaž, 1. ligu, čisto v amatérskom duchu. Pritom bolo šťastím, že niekoľko bývalých hráčov a funkcionárov nechcelo dopustiť, aby žilinský mužský basketbal s dlhoročnou tradíciou zmizol zo slovenskej basketbalovej mapy, a že v 1. lige bolo pre jeden klub voľné miesto. Narýchlo novovzniknuté mužstvo Academic ŽU však nemalo dostatočný počet hráčov, z predchádzajúceho tímu zostalo torzo, preto vznikla fúzia s družstvom Slávia Medik Martin. Oporami nového kádra mali byť Žilinčania Podhorský, Nižný, Stránsky a Dobroň, neskôr aj Bučák.

Cieľom tímu bolo postúpiť zo základnej časti súťaže, ktorá sa hrala v dvoch skupinách východ a západ, do nadstavbovej súťaže, kde sa rozhodovalo o postupe do extraligy a tam sa umiestniť čo najlepšie. Predstavy však nevyšli. V skupinovej fáze súťaže obsadil Academic ŽU/Slávia Medik nepostupové piate miesto. Nadstavbová časť súťaže, skupina o 9. - 16. miesto: Nezodpovedajúca pripravenosť hráčov a celého mužstva sa prejavila aj v skupine o 9. - 16. miesto. Výkony tímu mali zostupnú tendenciu. Ukázalo sa, že postupné odchody Nižného a Podhorského, či dlhšietrvajúce zranenia Mičiana a Stránskeho mužstvo príliš oslabili, a nakoniec skončilo až na 11. mieste.

Academic ŽU Žilina/Slávia Medik Martin viedol v sezóne tréner Ľ. Vinka a asistenti R. Sabo (od začiatku sezóny do 1. 1. 2013) a J. Bučák (od 1. 1. 2013 do konca sezóny), vedúcou tímu bola S. Stránska. Do širšieho kádra reprezentácie juniorov do 20 rokov boli z mužstva zaradení M. Hájek a D. Stránsky.

Predseda BO Academic ŽU Žilina M. Rožánek : „Presvedčili sme sa, že bez bývalých žilinských odchovancov Kosu, Hofericu, Podhorského, Nižného či Závodného sme neboli schopní dosiahnuť
lepšie výsledky. Nastupujúca hráčska generácia ešte nedorástla, je to otázka dvoch, troch rokov. Chceme však postupne dostať basketbal na Žilinskej univerzite na takú úroveň, na akej bol v minulom desaťročí. Vedenie BO sa snaží zabezpečiť pre nasledujúcu sezónu aspoň čiastočne poloprofesionálne podmienky. Máme podporu vo vedení Žilinskej univerzity, veríme, že sa pripojí aj mesto a Žilinský samosprávny kraj. Privítali by sme aj väčšiu podporu sponzorov z regiónu severného Slovenska."

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod