Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 2°C

Spravodajstvo

Žilinským gastroprevádzkam došla trpezlivosť, svoje požiadavky spísali do piatich bodov    

Majitelia kaviarní, barov, reštaurácií a hotelov sa stretli v sobotu na žilinskom Bulvári za účelom predloženia svojich požiadaviek. Pomaly im dochádzajú sily a žiadajú opätovné otvorenie svojich prevádzok, ale aj silnejšiu pomoc od vlády.  

14.12.2021 | 13:45

V centre mesta sa v sobotu (pozn. red. 11. 12.) zišli majitelia reštaurácií, kaviarní, barov ale aj hotelov, ktorí z dôvodu sprísnenia opatrení a nízkej podpory od štátu, prichádzajú o svoje úspory a sú nútení prepúšťať, či rušiť svoje podniky. Na spoločnom stretnutí, kde prišlo približne 40 prevádzok, požiadali vládu o možnosť otvorenia a silnejšiu, no hlavne trefnejšiu, pomoc. Súčasťou bolo aj symbolické pochovanie drevenej varešky.


 

NEÚNOSNÁ SITUÁCIA

„Zišli sme sa tu majitelia, ktorých situácia, týkajúca sa pandémie, znemožňuje plnohodnotne podnikať a budovať svoje sny. Stáť v provizórnom výdajnom okne a čakať, či si niekto vezme kávu do kelímka, alebo koláč do sáčku, je pod ľudskú dôstojnosť nielen nás, ale aj našich zamestnancov a zákazníkov. Môžeme sa poďakovať politikom, že ich nekompetentné rozhodnutia spojili ľudí, ktorí sú v normálnom svete, konkurencia jeden druhému. Niečo, čo nie je možné v zdravej spoločnosti dosiahnuť, ste vy politici dosiahli ako prví na svete,“ povedal v úvodnom príhovore majiteľ reštaurácie Viktor Gelieň.

Podľa neho vláda ľuďom zalepila oči uvoľnením opatrení na nákup darčekov. „Chceli by sme vás poprosiť, aby ste nezatvárali oči aj pred gastrom. Teraz si poviete, mňa sa to netýka, a áno, máte pravdu. Ale skúste si predstaviť, že vám príde manžel domov a povie vám, od zajtra som doma, pretože mňa v práci, ako kuchára nepotrebujú. A vy rozmýšľate nad tým, že v decembri príde posledná výplata. Mám nakúpiť darčeky, alebo odložiť peniaze na nájom?,“ pýta sa Gelieň.

MNOŽSTVO PREVÁZDOK

Do tejto iniciatívy sa zapojilo viac ako sto podnikov, keď aj nie osobne ale poslali odkaz súdržnosti. „Ak nás vláda nevypočuje, alebo nebude sa zaoberať našimi požiadavkami, tak budeme určite pokračovať aj v ďalších mestách. Nakontaktujeme našich kolegov, aby spustili túto vlnu aj po iných mestách a keď nie, tak sme rozhodnutí  20. decembra sadnúť do áut a ísť do Bratislavy zablokovať dopravu. Dúfame a hlavne žiadame, aby boli naše požiadavky splnené a aby sme boli otvorení,“ dodal s tým, že otvorené sú aj fitness centrá či obchodné centrá. „Musel som aj nejakých ľudí prepúšťať. Náhrada mzdy je stanovená pre starých zamestnancov na ľudí, ktorí prišli neskôr, sa podpora nevzťahovala. Obraty sú slabé, snažíme sa robiť, čo vieme. Ja, ako majiteľ reštaurácie, sám pečiem pizzu, sám varím jedlo, robím rozvozcu a to aj so spolumajiteľom,“ povedal smutne Gelieň.  

Problémy majú aj v hoteloch. „Je skvelé, že sme sa tu stretli a chcem aj takto poďakovať všetkým zdravotníkom, ktorí sú v náročnej situácii. My si to uvedomujeme a rešpektujeme, že sme zatvorení. Čo sa nám, ale rešpektuje už ťažšie, sú opatrenia, ktoré sa neustále menia. Boli sme zatváraní, ako prví a otváraní ako poslední. Vláda nás dala na tretiu koľaj a nereflektuje to, ako nás dva roky obmedzuje,“ povedal riaditeľ hotela Michal Michalek


 

PREDLOŽILI POŽIADAVKY

Na tlačovej konferencii predložili päť požiadaviek a to otvorenie od 18. decembra v režime OP, navýšenie podpory na 20 percent z poklesu tržieb, obnovenie Prvej pomoci plus, 10 percent DPH pre gastro od 1. apríla 2022 a jasné pravidlá bez diskriminácie.


„Nám nevadí byť zatvorení, keď sme adekvátne odškodnení. A nie sme, už dva roky krachujeme. Všetko ostatné je otvorené a reštaurácie sú zasa na poslednom mieste a sú zatvorené. Chceme mať také isté možnosti, ako všetci ostatní,“ myslí si predseda združenia Taste of Tatry Vladimír Mikolaj.

Zlá situácia zasiahla aj kuchárov. „Chcel by som všetkých poprosiť a tvrdo naliehať na to, aby sa navýšila pomoc, aby sme mohli normálne fungovať. Hovorím za všetkých kuchárov, čašníkov a barmanov. Zobrali nám našu obživu. Nedokážeme takto ďalej fungovať, živiť naše rodiny a plniť si svoje sny. Chceme fungovať aj naďalej ako krajina, ktorá vie ponúknuť kvalitné služby v cestovnom ruchu a v gastre. Otázkou však je, kto bude ochotní pracovať v tomto segmente, po tomto všetkom. Takže zobuďme sa a začnime opäť spolu pracovať na tom, čo máme radi,“ povedal šéfkuchár Zdenko Kramarčík.  

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod