Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| -6°C

Spravodajstvo

Zmeny v nemocnici. Pre ľudí s koronavírusom vyčlenili lôžka

V žilinskej nemocnici pristupujú k reprofilizácii lôžok a pozastavujú plánované operácie. Zmeny sú aj pri pôrodoch. Zdravotníkom pomáhajú vojaci.

23.10.2020 | 14:48

Aj v žilinskej fakultnej nemocnici sa prispôsobujú mimoriadnej situácii. Pomáhajú nemocniciam v Ružomberku a v Martine a reprofilizujú 10 % z lôžkovej kapacity. Pre starostlivosť o pacientov s ochorením COVID-19 vyčlenili v Žiline 77 lôžok.

„Vzhľadom na to, že žilinská nemocnica nemá infekčné ani pľúcne oddelenie, ktoré boli z nepochopiteľných dôvodov zrušené ešte v roku 2011, spúšťa 1. etapu krízovej reprofilizácie, v rámci ktorej otvorí samostatný pandemický pavilón. Nevyhnutné zmeny spojené s kapacitnými a personálnymi nárokmi zapríčinia dočasné pozastavenie plánovaných operácií, pri ktorých je nevyhnutná prítomnosť anestéziologického tímu, s platnosťou od 15. októbra 2020,“ informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

COVID zóna

„Vývoj situácie v Žilinskom kraji je vážny, v rámci celého Slovenska momentálne dokonca najkritickejší. Bohužiaľ, sme nútení pristúpiť k obmedzeniam, pripraviť sa na pomoc v prvej línii a urobiť všetko preto, aby sme ochránili pacientov a predovšetkým zdravotníkov v náročnej situácii, ktorá nás čaká,“ doplnil generálny riaditeľ nemocnice Igor Stalmašek. Oddelenie urológie podľa neho presťahovali do pavilónu chirurgie. V urologickom pavilóne bude červená zóna, v ktorej nemocnica prijme pacientov s koronavírusom vrátane lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou. „Keďže však nemáme infekčné alebo pľúcne oddelenie ako iné nemocnice nášho typu, v tejto oblasti nemáme špecializovaný personál. Starostlivosť budeme musieť zabezpečiť personálom z ostatných oddelení a preradiť ho do COVID pavilónu, čo nám obmedzí činnosť v rámci takmer celej nemocnice,“ vysvetlil Igor Stalmašek. Neodkladná zdravotná starostlivosť, pôrody a liečba onkologických pacientov bude podľa neho zabezpečená v plnej miere.

Štandardne budú robiť aj nevyhnutné prvotné kontroly po úrazoch, operáciách či akútnych výkonoch. O zmene termínov operácií, pri ktorých je možný odklad, budú pacienti podľa nemocnice postupne informovaní telefonicky z príjmových ambulancií jednotlivých oddelení.

Pôrody inak

S obmedzeniami musia počítať aj budúce mamičky. „Uvedomujeme si, že táto zmena nebude prijatá s nadšením, no v istých chvíľach musíme urobiť rozhodnutie, ktoré je predovšetkým správne, aj keď nie populárne. Ak sa nám nepodarí ochrániť personál, nedokážeme ochrániť vás ani novorodeniatka, nebudeme schopní pokryť služby personálne, a tak môže dôjsť k problémom pri zabezpečení skúseného personálu pre bezpečný pôrod a kvalitnú zdravotnú starostlivosť,“ napísala nemocnica na sociálnej sieti. Zverejnila podmienky, za ktorých môže byť sprevádzajúca osoba pri pôrode. „Žije v spoločnej domácnosti s rodičkou, preukáže sa negatívnym výsledkom PCR testu (výterom) na ochorenie COVID-19 nie starším ako štyri dni odo dňa jeho absolvovania, použije predpísané osobné ochranné pomôcky, podpíše čestné vyhlásenie – bez príznakov ochorenia COVID-19, bez kontaktu s pozitívne testovanou alebo podozrivou osobou, cestovateľskou anamnézou a pod. a dodrží nevyhnutné pokyny personálu a hygienicko-epidemiologický režim oddelenia,“ špecifikovala nemocnica.

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod