Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 18°C

Spravodajstvo

Zo žilinského Lesoparku sa stane Les Vianoc

Obľúbený a vyhľadávaný Lesopark sa počas predvianočného obdobia zmení na nepoznanie. Bude veselší, príjemnejší a upevní komunitné vzťahy. Návštevníci tu rozsvietia spoločne ozdobený stromček a zažijú neopakovateľnú atmosféru vianočných trhov uprostred lesa.

01.12.2023 | 10:25

Les Vianoc je nultý ročník vianočných trhov a rôznych aktivít, ktoré do Lesoparku prináša nový prevádzkovateľ kaviarne uprostred žilinského Lesoparku. V súčasnosti sa v objekte intenzívne pracuje na vynovení priestorov a usporiadaní bohatého predvianočného programu. Nový koncept, ktorý prinesie Lesopark Žilina, bude jedinečným spestrením pre každého návštevníka.

Spoločný vianočný stromček

Prvou veľkou udalosťou bude spoločné ozdobovanie vianočného stromčeka, ktoré sa uskutoční v nedeľu 3. decembra 2023. „Každý, kto bude mať chuť, môže vyrobiť a doniesť ozdobu, ktorou skrášli lesný stromček. Môže do nej vložiť aj vianočný odkaz. Už teraz sa tešíme na všetky ozdoby. Okrem toho budeme podávať horúci punč, varené víno, čaj s rumom aj bez rumu. Niečo pod zub je samozrejmosťou. Veľmi sa tešíme na našu prvú spoločnú akciu. Verím, že to bude príjemné stretnutie,“ hovorí Zuzana Jambrichová z Lesoparku Žilina. Do výroby výzdob na lesný vianočný stromček sa zapojilo aj niekoľko materských škôl a klubov. Svoje ozdoby sem prinesú z MŠ Zástranie, MŠ Borodáča, KC na predmestí, MŠ Gemerská, MŠ Čajakova, Klub Vlčince Sv. Gorazda a denné centrum Solinky. Do Lesa Vianoc je v ten deň možné prísť už od 10.00 hod. na zdobenie stromčeka, ktorý potom rozsvietia o 17.00 hod.

Les Vianoc uprostred lesa

Vianočné trhy v Lesoparku začnú od 7. decembra 2023. Budú otvorené každý štvrtok, piatok a víkend. Počas štvrtku a piatku budú stánky k dispozícii od 15.00 do 20.00 hod. Cez víkendy od rána od 10.00 do 20.00 hod. Predajných stánkov bude od dvanásť do dvadsať. „Niektorých predajcov tu nájdete počas celého obdobia, niektorí sa budú striedať. Zamerali sme sa skôr na ručne robené výrobky, preto tu nájdete čiapky, nákrčníky, klobúky, háčkované hračky, maľované obrazy, vianočné oblátky a trubičky, drevené misky, dekorácie z ručne šitých kvetov, epoxidové funkčné umenie, ekologické sójové sviečky, medovníky, adventné vence, bytové doplnky, bylinné produkty, maľované drevo, ručne robené náramky, náušnice, suveníry a veľa ďalšieho,“ vymenúva Jambrichová. Nebude chýbať vianočný punč a občerstvenie.

Trhy ukončia 22. decembra podujatím na oslavu Zimného slnovratu s poďakovaním za uplynulý rok. Vo vnútri kaviarne sa počas Lesa Vianoc budú konať aj rôzne workshopy, určené najmä pre deti, ale pridať sa môžu aj dospelí. Na jednom z nich sa napríklad budú môcť záujemcovia naučiť vyrábať kozmetiku. Pripravujú aj ďalší sprievodný program, o ktorom budú priebežne informovať na svojich sociálnych sieťach.

Otvorené počas celého roka

Lesopark Žilina prevzal správu nad objektom na začiatku novembra. Momentálne upravujú interiér prevádzky tak, aby mohol byť k dispozícii celoročne pre pohodlie a potreby návštevníkov Lesoparku. Doteraz sa totiž budova otvárala len počas letnej sezóny. „Bola to veľká škoda, keď sme sa napríklad išli prejsť aj počas jesene alebo cez zimu a nemali sme si kam sadnúť a zohriať sa. Preto sme sa rozhodli osloviť mesto s našou ponukou. Budeme tak mať otvorené celoročne s pravidelnými otváracími hodinami a podieľať sa na rôznych kultúrnych programoch, ktoré Lesopark oživia. Chceme v budúcnosti spolupracovať s rôznymi občianskymi združeniami a hudobníkmi a sme otvorení každému nápadu. Chceme, aby tu ľudia radi chodili a ešte radšej sa tu vracali,“ hovorí správkyňa. V kaviarni okrem dobrej kávy, alka a nealka budú ponúkať aj občerstvenie. V budúcnosti chce nový prevádzkovateľ usporadúvať rôzne workshopy a hudobné vystúpenia, ktoré spestria pobyt návštevníkom žilinského Lesoparku.

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: ilustračná

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod