Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 13°C

Spravodajstvo

Županom chce byť aj komunista Juraj Pavlovič

Do županských volieb pôjdu predsa len minimálne štyria kandidáti. Po tom, ako primátor Turčianskych Teplíc Michal Sygút (NOVA) odstúpil z osobných dôvodov, rozhodol sa kandidovať aj člen KSS, ktorá sa nedohodla na koalícii so SMER-om. 

16.09.2013 | 13:19

Do županských volieb pôjdu predsa len minimálne štyria kandidáti. Po tom, ako primátor Turčianskych Teplíc Michal Sygút (NOVA) odstúpil z osobných dôvodov, rozhodol sa kandidovať aj člen KSS, ktorá sa nedohodla na koalícii so SMER-om. 

 

ŽILINA. Juraj Pavlovič z Komunistickej strany Slovenska bude ďalším kandidátom na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja.

Súkromný podnikateľ, 64-ročný majiteľ geodetickej kancelárie obce Lipovec neďaleko Martina, nám svoju kandidatúru potvrdil minulý týždeň. „Nič už by sa na tom nemalo zmeniť. KSS je štandardná strana, ktorá sa uchádza o vplyv a o riadenie spoločnosti a o presadzovanie svojich predstáv. Voľby sú legitímnym spôsobom, ako sa na riadení spoločnosti podieľať,“ povedal pre Žilinský večerník.

Názory ľudí sa, podľa jeho slov, menia a už sa nepozerajú na minulosť tak čierne. Budem sa snažiť o preferovanie tých otázok, ktoré súvisia s potrebami toho najjednoduchšieho občana, najmä v sociálnej oblasti, v kultúre, zdravotníctve a doprave,“ uviedol.

O možnej kandidatúre Ľudmily Muškovej uvažovalo aj HZDS. Nakoniec sa však rozhodli, že vo voľbách svojim členom odporučia voliť Juraja Blanára. Informoval nás o tom krajský predseda hnutia Rudolf Piták.

Už dlhšie známi kandidáti Juraj Blanár (SMER-SNS-SZ), Miroslav Mikolášik (KDH, SDKÚ, SaS, Most-Híd) a Igor Ryban (nezávislý kandidát) absolvovali minulý týždeň tlačové konferencie. Kým druhí dvaja prestavili svoju kandidatúru, úradujúci župan informoval o trestnom oznámení, ktoré podal na vydavateľa predvolebných Župných novín. Tieto schránkové noviny mu vyčítali, že kraj nehorázne zadlžil a podarilo sa mu pritiahnuť len málo prostriedkov z eurofondov.

Podobné slová používali na stretnutí s novinármi aj predstavitelia koaličných strán, ktoré podporujú kandidatúru Miroslava Mikolášika. Nazvali ju Koalíciou pre zmenu.

„Som presvedčený, že v prípade, že sa stane županom, bude dbať na to, aby hospodárenie žilinskej župy bolo zodpovednejšie, aby dlhy a podiel korupcie klesal a nie rástol,“ povedal šéf SaS Richard Sulík. „Chcem len pripomenúť, že Žilinský kraj má dlh blížiaci sa k 45 miliónom eur, ja pevne verím, že pán Mikolášik dokáže zastaviť a znižovať túto zadlženosť,“ dodal podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna.

Podľa Miroslava Mikolášika počas dvoch volebných období súčasného župana Juraja Blanára počúval kraj iba veľa prísľubov. „Prísľuby sa rozdávali pri rozvoji infraštruktúry, budovaní ciest, čerpaní eurofondov. Nič z toho sa v skutočnosti nepodarilo naplniť. Kraj zápasí s vysokou nezamestnanosťou. Čerpanie eurofondov, ktoré by mohlo rozhýbať miestnu ekonomiku a tak zvýšiť zamestnanosť, takmer neexistuje,“ povedal Miroslav Mikolášik.

Juraj Blanár v trestnom oznámení voči vydavateľovi tlačoviny povedal: „V súčasnosti je všetkými oprávnenými žiadateľmi na území nášho kraja, to znamená ministerstvami, obcami, mestami, neziskovými organizáciami či samosprávnym krajom zazmluvnených 1,23 miliardy eur. A som presvedčený, že pred nami sú ešte projekty ako výstavba diaľničného úseku Hričovské Podhradie - Dubná skala za 300 miliónov eur či úseku Svrčinovec - Skalité, kde je objem rovnako v stámiliónoch eur, a tak možno túto sumu 1,7 miliardy aj prekročíme.“

Podľa organizácie INEKO je ŽSK v dobrom finančnom zdraví, keď jeho celkový dlh predstavuje 29,4 % bežného rozpočtu. Dlh na každého obyvateľa predstavuje 59 eur. Viac majú v Trnavskom, Trenčianskom a Bratislavskom kraji. Menej v Nitre, Košiciach, Banskej Bystrici a Prešove.

Michal Filek

Snímka Pavol Ďurčo

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod