Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 5°C

Spravodajstvo

Županom sa chce stať aj podnikateľ Igor Ryban

V blížiacich sa regionálnych voľbách sa bude o miesto predsedu Žilinského samosprávneho kraja uchádzať aj žilinský podnikateľ Igor Ryban. 

05.08.2013 | 14:13

V blížiacich sa regionálnych voľbách sa bude o miesto predsedu Žilinského samosprávneho kraja uchádzať aj žilinský podnikateľ Igor Ryban. 

 

ŽILINA. Pridá sa tak k trojici už skôr známych politikov, úradujúcemu županovi Jurajovi Blanárovi (SMER), europoslancovi Miroslavovi Mikolášikovi (KDH) a primátorovi Turčianskych Teplíc Michalovi Sygútovi (NOVA).

Meno Igora Rybana je azda najviac známe z pôsobenia v zdravotníckom biznise. Na prelome rokov 2011/2012 totiž pôsobil ako poradca vtedajšieho riaditeľa žilinskej fakultnej nemocnice Juraja Hamaja. V obchodnom registri figuruje, či figuroval Igor Ryban vo viac ako desiatke súkromných spoločností, ktoré sa zaoberali rôznymi obchodnými činnosťami a službami, od stavebníctva, zdravotníctva, až po marketing a reklamu.

„Ako župan budem pracovať pre občanov a nebudem závislý od žiadnych politických rozhodnutí straníckych centrál. Mám dlhoročné manažérske skúsenosti z rôznych firiem. Niekoľko rokov som riadil firmy z rôznych odvetví biznisu a podarilo sa mi vytvoriť množstvo dobrých vecí. Rád by som svoje skúsenosti zo súkromnej sféry ponúkol voličom vo voľbách. Manažovanie, ktoré bolo úspešné pri riadení firiem, by som chcel uplatniť aj pri riadení ŽSK. Je to tiež organizácia s vysokým rozpočtom, ktorý musí byť cielene rozdeľovaný. Dnes sa podporujú nekoncepčné veci a výsledok je taký, ako vidíme,“ uviedol pre Žilinský večerník Igor Ryban.

Zameriavať sa chce najmä na zdravotnú starostlivosť pre občanov a starostlivosť o seniorov, ktorá vraj zďaleka nie je adekvátna. Ďalšou prioritou bude rozvoj cestovného ruchu a doprava. Do volieb pôjde ako nezávislý kandidát.

V tejto chvíli je už takmer isté, že Juraja Blanára aj Miroslava Mikolášika podporia široké koalície. Zatiaľ však ešte presne nepoznáme ich zloženie. „V strane prevláda názor, že do poslaneckých volieb pôjdeme samostatne, ale do volieb predsedu ma podporí koalícia, ktorá sa zatiaľ ešte tvorí. Pred tým, ako padne definitívne rozhodnutie, musí sa stretnúť krajská rada. Všetko sa včas dozviete,“ povedal pre Žilinský večerník Juraj Blanár. Medzi jeho podporovateľmi zrejme nebudú chýbať SNS, HZDS, HZD, ani Strana zelených.

Rokuje sa aj na pravej strane. Miroslava Mikolášika s veľkou pravdepodobnosťou podporia okrem materského KDH aj SDKÚ, SaS, MOST, OĽANO. K poslaneckej koalícii by sa mala pripojiť tiež NOVA. Táto však do volieb predsedu stavia svojho kandidáta Michala Sygúta.
 

Michal Filek

Snímka Anna Metlická

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod