Žilinský Večerník

9. máj 2024 | Roland
| 13°C

Zdravie a životný štýl

Zvažujete tento rok letnú dovolenku na motorke? Čo si v takom prípade určite vziať so sebou?

Aj keď je zima v plnom prúde, nedá nám opýtať sa: koľkokrát ste už stihli tento rok rozmýšľať nad letnou dovolenkou? A ak ste vášnivý motorkár, koľkokrát ste si už predstavovali, ako na jar vyrazíte na cesty so svojou motorkou? A čo takto tieto dve veci tento rok spojiť?

19.01.2024 | 07:15

Základ sú doklady, poistenie a financie

Najobľúbenejšou destináciou ľudí, ktorí preferujú individuálnu dopravu na dovolenku (čo v drvivej väčšine prípadov znamená vlastné auto), je jednoznačne Chorvátsko. Pohrávate sa s myšlienkou, že tento rok absolvujete dovolenku v Chorvátsku trochu netradične, na motorke? Pre bližšiu predstavu vám prezradíme niekoľko základných vecí, ktoré budete musieť so sebou na takejto dovolenke mať.

Medzi tie najzákladnejšie veci (okrem motorky), ktoré budete počas motorkárskej dovolenky potrebovať, patria doklady a peniaze. Okrem základných dokladov je dobré mať aj pas a to aj v prípade, že hovoríme len o dovolenke v rámci EÚ. Budete mať náhradný doklad, ak by ste stratili svoj občiansky preukaz. Nezabúdajte ani na to, že samotný európsky preukaz zdravotného poistenia nenahrádza cestovné poistenie, takže si takéto poistenie pred dovolenkou uzatvorte. A čo sa týka financií, nespoliehajte sa len na bezhotovostné platby a vždy majte pri sebe aj nejakú hotovosť.

 

Pripravte sa na možné technické problémy

Skontrolovať technický stav motorky a úplnosť povinnej výbavy pred dovolenkou je samozrejmosť. Treba však myslieť na všetko a preto je dobré pribaliť si aj náradie a iné vybavenie na základné opravy, či úpravy, ktoré možno budete musieť počas cesty robiť. A zoberte si aj náhradný kľúč, keby pôvodný stratíte.

 

Oblečenie nielen na pláž, ale aj na jazdu

Balenie oblečenia je neodmysliteľnou súčasťou každej dovolenky. Ak sa však na dovolenku vydáte na motorke, potrebujete mať „outfit“ aj na jazdu. Okrem moto prilby budete potrebovať aj dobré oblečenie na motorku v závislosti od podmienok, ktoré vás čakajú.

Áno, hovoríme o dovolenke, ktorú absolvujete cez leto v Chorvátsku, takže počasie by malo byť maximálne príjemné. Zaujímať vás tak v prvom rade bude priedušnosť vybraného oblečenia, aby ste sa cítili komfortne aj počas niekoľkých hodín v sedle vašej motorky.

 

Lieky a liečivá

Nezabúdajte ani na lekárničku. Ale teraz nemyslíme tú, ktorá patrí do povinnej výbavy, ale všetky lieky, ktoré užívate a rôzne liečivá, ktoré vám môžu v prípade potreby pomôcť. Zaradiť sem môžeme aj skvelý Aloe vera gél. Ten vám (okrem iného) môže pomôcť pri bolestiach svalov a kĺbov, ochrane pokožky pred slnečným žiarením, či pri potláčaní svrbenia a opuchu po uštipnutí hmyzom. S tým všetkým sa na motorkárskej dovolenke predsa môžete stretnúť.

Autor: - r -

Zdroj: PR článok

Foto: Anna Om / Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod