Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 8°C

Spravodajstvo

Zvyšky pitvaných rýb? Pre psov lahoda, rybári porušujú vyhlášku

Na Vodnom diele sa v kríkoch môže ukrývať všeličo – i vnútornosti z ulovených rýb. Pitvanie na mieste lovu nie je priestupkom, ak tu však zvyšky necháte, tak áno!

22.07.2013 | 14:13

ŽILINA. Disciplinovaní proti nedisciplinovaným – i tak by sa dal poňať podnet partie mladých rybárov, ktorí upozornili na pitvanie rýb na brehu Vodného diela. „Slušný rybár by si to nedovolil. Všetci predsa vedia, že sa tu zvyšky ryby nemôžu nechávať,“ hovorí Ján, ktorý na vlastné oči videl „kolegu“, ako čistí vnútornosti priamo do kríkov.


 

Voňavý „zážitok“ pre psičkárov
Vodné dielo je obľúbenou letnou destináciou korčuliarov, cyklistov i psičkárov. Pre psov je uhynutá ryba najlepším parfumom. „Mne sa stalo už dvakrát, že sa mi fenka vyváľala v zdochnutej rybe. Ťažko to potom ide dole a mať takého psa v aute nie je voňavé,“ spomína si Juraj zo Strečna. Jeho spoločníčka Katarína z Rosiniek to tiež už raz zažila so svojím labradorom: „Poviem vám, je to zážitok!“

 

Rybári môžu rybu na brehu vyčistiť, ale nejedlé zvyšky sú povinní zobrať so sebou a nenechať ich na mieste, či vhodiť do vody. Snímka autorka


Rybársky zväz tento problém pozná

Prečo sa vlastne zvyšky ryby nemôžu nechávať na mieste lovu? „Spôsobovali by nepríjemný zápach a esteticky by sa tým zhoršil vzhľad pobrežia vodných tokov. Na menších vodných plochách by pri určitej koncentrácii rybárov a množstve vylovených rýb mohlo dôjsť aj k ohrozeniu kvality vody,“ vysvetľuje Peter Beleš, vedúci odboru tečúcich vôd Slovenského rybárskeho zväzu Žilina. Rybári v revíroch, v ktorých majú oprávnenie loviť, môžu vraj rybu vyčistiť a odstrániť z nej nejedlé časti, ale nesmú ich vhodiť do vody ani nechať na mieste. „Rozhodujúce je, ako sa naloží s nejedlými časťami, ktorými sú spravidla vnútornosti a šupiny. Rybár musí zvyšky zobrať so sebou,“ dodáva Peter Beleš.

 


Rybár Ján si zapísal evidenčné číslo vozidla muža, ktorý na brehu pitval ryby a zvyšky nechal tak. „Každý rybár môže nahlásiť takéhoto nedisciplinovaného loviaceho rybárskej stráži. Ideálne je, keď ho stráž prichytí priamo pri čine. Dodatočné nahlásenie cez evidenčné číslo vozidla je komplikované v tom, že takýto čin sa ťažko dokazuje,“ hovorí pracovník SRZ.

 


Takto stíhanému rybárovi možno podľa Disciplinárneho poriadku SRZ udeliť verejné pokarhanie, peňažnú pokutu od 33 do 166 eur a v prípade opakovaného previnenia odňatie alebo nevydanie povolenia na rybolov na obdobie až troch rokov.

 

Veronika Cvinčeková

Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod