Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 3°C

Tlačové správy

5 tipov, ako si užiť tohtoročnú jar bez prechladnutia

Väčšina z nás sa na prvé slnečné lúče veľmi teší. Zima nebola príliš chladná, ale príroda slnkom dosť šetrila. Bohužiaľ, prechod do jari sa často spája s prechladnutím. Ako sa mu aspoň trochu vyhnúť? To sa dozvieme v dnešnom článku.

28.04.2023 | 13:35

Pozor na zmeny teploty - vrstvite sa!
Ráno je 5 stupňov a popoludní takmer 20. To znamená, že sa neustále obliekate a vyzliekate. V tomto ročnom období je vhodné oblečenie vrstviť. Takto si telo postupne zvykne a nespôsobíte mu teplotný šok. Nie vždy je možné zostať v tričku, zatiaľ nie je také teplo. Jar sa vyznačuje aj nečakaným vetrom, dažďom a niekedy aj snehom, takže je určite dobré mať možnosť niečo cez seba prehodiť.

Odporúčame vytvoriť si zásobu tenkých tričiek a svetrov. Ak si zaobstaráte silonky a pančuchy budete si konečne môcť užiť svoju obľúbenú sukňu alebo rozšírené nohavice. A najmä na výletoch by vám nemala chýbať nepremokavá bunda. Aby ste neutratili majland za nové kúsky, zásobte sa v online outlete.


 

Čerpanie energie z lúčov
Jarné prechádzky zvýšia váš energetický výdaj, ale aj príjem vitamínu D3. Vaše telo po zime doslova túži po slnku, preto vystúpte von o zastávku skôr a prejdite sa do práce alebo domov pešo.

Vystavenie sa slnečným lúčom je dôležité najmä pre tých, ktorí pracujú z domu. Niekedy máme tendenciu uzatvárať sa v miestnosti, a to je veľká chyba. Keď si ráno uvaríte kávu, sadnite si k oknu a nechajte na seba aspoň na 5 minút dopadať slnečné svetlo. Aj keď je zamračené. Uvidíte, že budete fungovať oveľa lepšie.

Pred tréningom a po ňom si ponaťahujte telo
Na jar a v lete sa naša aktivita prirodzene zvyšuje, ale ak nešportujete pravidelne, odporúčame vám začať v pokojnom a uvoľnenom stave.

Nedávajte si ciele, ako napríklad zabehnúť 10 km, keď ste posledných šesť mesiacov k športu ani nepáchli. Len si ublížite a vzdialite sa od svojho vysnívaného cieľa. Namiesto toho sa zamyslite nad tým, ako pohyb postupne začleniť do svojho života a užívať si ho plnými dúškami.

Najdôležitejšie je správny stretching. Uprednostnite dynamický strečing pred statickým - telo sa oveľa lepšie a rýchlejšie zahreje a pripraví sa na vyšší výkon. Navyše vás ochráni pred zranením. Ide o kontrolovaný, stredne rýchly pohyb zameraný najmä na kĺby. Často kopíruje pohybový vzorec nasledujúcej aktivity, napr. pri behu to bude beh na mieste alebo vysoké kolená.

A po behu vás čaká zaslúžené pomalé natiahnutie unavených svalov. Odporúčame ho absolvovať doma, aby vaše telo vonku príliš neprechladlo. Pozor na studenú podlahu, skúste to radšej na mäkkom koberci. Ponaťahujte si končatiny a jadro, aby ste eliminovali riziko kŕčov a natiahnutých svalov.

Cvičenie však neznamená len behanie; pokojne si zájdite do posilňovne, telocvične alebo si choďte zaplávať. Dôležité je jednoducho rozhýbať svoje telo, aby ste načerpali nové sily. Veľkou výhodou pravidelného cvičenia je zvýšenie metabolizmu.

Pri zvýšenej aktivite je tiež potrebné dodávať telu energiu vo forme sacharidov a bielkovín. Hneď po tréningu si dajte banán, ktorý vás ľahko zasýti a obsahuje veľa draslíka a horčíka.

Vitamíny a doplnky stravy
Z hľadiska príjmu vitamínov a minerálnych látok by teoreticky mala postačovať pestrá strava. Ale je to tak? Bohužiaľ, nie vždy. Hneď ako sa dostanete do stresu, spotreba sa radikálne zvýši. A nie každý dokáže rýchlo reagovať stravou alebo upokojením mysle (meditáciou a relaxáciou).

Určite nie je na škodu posilniť telo počas tohto obdobia doplnkami stravy. Ale aké si zaobstarať? Nevyhnutnou klasikou sú vitamín C, D3, omega 3, magnézium (horčík) a železo. Pri nich je suplementácia takmer povinná. Ak vám to nestačí, vyskúšajte beta glukány, zinok, draslík a beta karotén.

Dávajte pozor, aby ste neprekročili odporúčanú dávku, mohlo by to narušiť vaše trávenie.

Otužovanie posilňuje imunitu a zlepšuje náladu
Posilňovanie odolnosti voči chladu je jednou z najobľúbenejších foriem terapie. V podstate nič nestojí, a predsa prináša veľké výhody. Od silnejšej imunity, cez zmiernenie únavy až po väčšie pohodlie pri zmenách teploty (môžete menej kúriť a ušetriť peniaze).

Nezabudnite, že otužovanie je dlhodobý proces. Začiatočníci musia postupovať pomaly, inak riskujú prechladnutie a omrzliny. Najlepší spôsob, ako si zvyknúť na nižšie teploty, je chladná sprcha. Určite sa hneď nevydávajte k miestnemu rybníku, vaše telo na to nie je pripravené.

Postupne znižujte teplotu v sprche, až kým nedosiahnete minimálnu teplotu. Robte to ráno alebo počas dňa - studená voda vás prebudí, čo nie je dobré, keď plánujete spať. Pokiaľ ide o dĺžku, stačí 30 sekúnd; dlhšie intervaly podľa výskumov nevedú k lepším výsledkom. Keď budete pripravení, pokojne si naspyte do vane ľad alebo vlezte do spomínaného rybníka. Potom si už stačí len obliecť čisté oblečenie a pekne sa zahriať.

Autor: - r -

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod