Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 6°C

Zaujalo nás

Žilinské tučniaky vyplávali na vodu! Začala sa sezóna otužilcov

Leto je už, žiaľ, za nami, ale nájdu sa medzi nami aj takí, ktorí za teplými dňami nesmútia a tešia sa na príchod zimy. V Žiline už 15 rokov pôsobí klub otužilcov, ktorý spája milovníkov zimného plávania. Kým mnohí z nás plavky už dávno odložili do skrine, žilinské tučniaky ich práve v týchto dňoch vyťahujú na svetlo sveta. Prinášame vám rozhovor so zakladateľom a predsedom klubu Tučniaky Žilina Jozefom Repčíkom.

13.10.2019 | 16:00

Ako vznikla myšlienka založiť klub otužilcov v Žiline?
Klub otužilcov Tučniaky Žilina vznikol v priebehu zimnej sezóny 2004 –2005. Spočiatku to bol jeden plavec (konkrétne ja), ktorý zo záujmu skúšal, akú chladnú vodu vydrží. Bez ambícií stať sa otužilcom. Potom si našiel ďalších dvoch – troch, začali sa schádzať na spoločných kúpaniach, zúčastnili sa spoločných otužileckých akcií mimo Žiliny a na začiatku roku 2005 sa rozhodli, že si založia otužilecký klub aj v Žiline. Vzorom im bol v tom čase najstarší a jediný pravidelne fungujúci klub otužilcov na Slovensku – Ľadové medvede Bratislava.

Koľko „tučniakov“ momentálne tvorí váš klub?
Počet členov je premenlivý. Každý rok naše rady posilní 10 – 15 nových adeptov otužovania. Niektorí si otužovanie zaradia medzi svoje pravidelné športové aktivity, niektorí si vyskúšajú ľadovú vodu, uspokoja sa tým, že to dokázali, ale nepokračujú v pravidelnom zimnom plávaní. A každý rok sa niekoľko členov prestane venovať spoločnému otužovaniu. V súčasnosti má klub približne 55 členov, ale sme práve v období, na začiatku sezóny, kedy k nám ešte prichádzajú noví záujemcovia. Podmienky členstva sú veľmi jednoduché. Členom klubu sa môže stať každý dospelý, zdravý človek, bez ohľadu na vek, pohlavie, telesnú hmotnosť, plaveckú či všeobecnú športovú kondíciu. Je dobré, ak vie plávať, ale nie je to nevyhnutná podmienka. U detí je potrebný súhlas rodiča aj jeho prítomnosť pri spoločných tréningoch. U záujemcov nad 60 rokov je žiaduca konzultácia s ošetrujúcim lekárom. Horná veková hranica pre otužovanie neexistuje, náš najstarší člen má 81 rokov a veríme, že s nami bude plávať ešte roky. Približne po mesiaci nezáväzného spoločného plávania sa nový záujemca sám rozhodne, či sa mu otužovanie a plávanie v chladnej vode páči, podá si prihlášku a chce sa stať členom klubu.

Krst nových členov. Ako inak, ak nie studenou vodou?


Posledný septembrový víkend ste otvorili novú sezónu. Aká bola voda?
Každoročne koncom septembra otvárame novú otužileckú sezónu. Je to menšia klubová slávnosť, kde sa po lete opäť zídeme, zvítame, spoločne si poprajeme peknú a bohatú sezónu, zaspievame otužileckú hymnu a potom si spolu zaplávame. Obvykle je to aj prvé spoločné plávanie s novými adeptmi otužovania. Otvorenie býva spojené so spoločným posedením a voľnou zábavou. Voda býva pre neotužilcov už chladnejšia, má približne 15 – 20 °C, ale dá sa do nej vojsť aj bez predchádzajúcej prípravy. Tohtoročná voda mala 16 °C a pre prvoplavcov bola už dosť „ostrá“.

Aktívni ste pochopiteľne najmä počas zimy. Ako vyzerá vaša sezóna?
Základom našej klubovej činnosti je pravidelné plávanie trikrát týždenne. Plávame na otvorenej hladine Vodného diela Žilina a v mesiacoch, kedy hladina zamrzne, pokračujeme v plávaní v toku Váhu, tesne pod priehradou. Máme veľkú výhodu, že ani v najsilnejších mrazoch voda vo Váhu nezamrzne, nepotrebujeme sekať ľad a máme k dispozícii voľnú hladinu na plávanie. Otužovanie a plávanie však nepovažujeme za jediné, resp. najvýznamnejšie športové aktivity. Venujeme sa aj letnej či zimnej turistike, behu, cyklistike, bežeckému i zjazdovému lyžovaniu a ďalším športom. Organizujeme buď vlastné akcie, alebo sa zúčastňujeme podujatí, ktoré pripravujú pre verejnosť iné športové kluby.

Z našich otužileckých podujatí spomeniem slávnostné otvorenie sezóny, nočné plávanie s čelovkami, Mikulášske plávanie, privítanie nového roku vo vode, slávnostný krst nových členov, Celoslovenské stretnutie otužilcov v Žiline, Posezónne víkendové stretnutie slovenských otužilcov. Náš klub je hlavným organizátorom slovenskej zimno-plaveckej súťaže Slovenský pohár v zimnom plávaní, ktorá má sedem kôl na rôznych vodných plochách na Slovensku. Spolu s mestom Žilina sme spoluorganizátori podujatia Vianočný beh a zimné plávanie, zúčastňujeme sa bežeckých, turistických, bežkárskych a ďalších športových podujatí v meste a regióne.

Popíšte nám, čo sa deje pred vstupom do vody.
Príprava na vstup do vody je jednoduchá a individuálna. Niekoľko zahrievacích a uvoľňujúcich cvikov, niekto trochu poklusu a krátka adaptácia odhaleného tela na teplotu vonkajšieho prostredia. Potom postupný, ale rázny vstup do vody. Začiatočníkom pri ich prvých tréningoch vysvetľujeme základné reakcie tela na chlad, ich časový priebeh, primeraný čas pobytu v chladnej vode, spôsob plávania, dýchanie, reakcie po výstupe z vody, bezpečnosť zimného plávania. Každý rok robíme aj osobitné inštruktážne stretnutie pre nových členov.

Medzi najoblúbenejšie vodné plochy patrí Vodné dielo Žilina.


Máte na konte klubu aj nejaké rekordy?
Naším cieľom nie je prekonávať rekordy v objeme chladovej záťaže. Zdravie a bezpečnosť sú vždy na prvom mieste. Ale príroda nám niekedy nachystá aj extrémne podmienky, na ktoré musíme byť pripravení. Preto plávame aj v najsilnejších mrazoch (tu u nás to bolo okolo -16 °C), pri vetre, daždi či snežení, za tmy, vo vlnách, v prúde rieky a pod. Plávame aj vo vode s ľadovými kryhami, t. j. pod 1 °C. Dĺžku pobytu si volí každý individuálne, ale pri najnižších teplotách je obvykle do 10 minút. Za kritickú časovú hranicu pri plávaní v ľadovej vode, podloženú lekárskym skúmaním reakcií ľudského tela na chlad, kedy by už riziko poškodenia zdravia neúmerne narástlo, sa všeobecne považuje 22 minút.

Aký vplyv má otužovanie na zdravie?
Ako každý šport, aj otužovanie a zimné plávanie prispieva k posilneniu organizmu, zvýšeniu jeho výkonnosti, zlepšeniu fungovania viacerých orgánových systémov. Pri zimnom plávaní je to celkové zvýšenie imunity a odolnosti voči respiračným ochoreniam, zlepšenie funkcie srdcovo- cievneho systému, pohybového systému, dýchania, funkcie kože, termoregulácie a ďalšie. V dôsledku toho je otužilec o niečo zdravší, vitálnejší, odolnejší. Máme napríklad pozitívne skúsenosti s niektorými pohybovými ťažkosťami, ktoré pri pravidelnom otužovaní ustúpili. Ale nič neplatí absolútne. Aj otužilci sa občas nakazia, ochorejú, ba neobídu ich ani také závažné ochorenia ako „kašlík“ a „soplík“.

Ako na vašu záľubu reaguje verejnosť? Predsa len kúpať sa v ľadovej vode je pre mnohých z nás odstrašujúca predstava.
V začiatkoch nášho klubu sme sa stretávali s reakciami údivu, obdivu, prekvapenia a občas aj kritiky: „Však počkajte, na staré kolená“, „Veď toto je proti prírode“ a pod. Dnes je už otužovanie všeobecne známe a nevzbudzuje žiadnu mimoriadnu pozornosť. Ale vždy nás pobaví, keď vidíme na brehu dobre oblečených divákov, ktorých striasa od zimy pri pohľade na plavcov vo vode alebo bežiacich len v mokrých plavkách po brehu.

Otužujú sa nielen vo vode, ale aj v prírode. Zimná turistika v Jánošíkových dierach.


Na akú športovú udalosť sa momentálne pripravujete?
V novembri rozbiehame druhý ročník Slovenského pohára v zimnom plávaní, čaká nás prvé kolo na vodnej nádrži Kurinec pri Rimavskej Sobote a druhé kolo na piešťanskej Sĺňave. Pre doplnenie spomeniem, že reprezentácia nášho klubu sa pripravuje na majstrovstvá sveta v zimnom plávaní v slovinskom Blede.

Pán Repčík, čo pre vás osobne znamená otužovanie? Čo vás k tomuto športu priviedlo?
Som zakladajúci člen klubu, otužujem sa už 16. sezónu, za tie roky mi akosi prischla aj úloha vedúceho klubu. Dnes je pre mňa otužovanie a zimné plávanie úplnou samozrejmosťou, moja plavecká sezóna na prírodných vodách trvá 12 mesiacov v roku. Vedenie klubu, práca s ľuďmi a príprava rôznych otužileckých podujatí sa stali významnou náplňou môjho dôchodcovského života. K otužovaniu ma priviedla láska k vode, pohybu, športu v prírode a asi aj trochu „tesná koža“ a zvedavosť. Začiatky boli opatrné, nesmelé, ale keďže už vtedy existoval zabehnutý klub otužilcov v Bratislave a kluby s mnohoročnou tradíciou v Česku, bolo odkiaľ čerpať vedomosti a príklady. V krátkom čase sa podarilo získať pre spoločné otužovanie skupinu ľudí, ktorá sa stabilizovala a tvorí dodnes základ nášho klubu.

Foto: archív Tučniaky Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod