Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Žilinský diár

Food revolution Day 2018 v Slovenskej národnej knižnici

  • 18.5.2018 9:30  Martin

 Piatok, 18. máj sa bude v Slovenskej národnej knižnici „točiť" celý deň okolo jedla. Budeme nielen ochutnávať zdravé dobroty a rozprávať sa o tom, čo treba jesť a čo nám škodí, ale budeme aj cvičiť a tvoriť s malými i veľkými. Príďte ku nám, hore na kopec, na Food Revolution Day 2018, a dozviete sa aj to, čo jesť a nepribrať, ako si úspešne vyrobiť domáci chlieb, aké dobroty sa nosili na kráľovský dvor a do čoho si utierali urodzení páni zamastené ruky, kým neprišli do módy servítky....

Hoci sa Food revolution Day koná na Slovensku len tretí rok, našiel si veľmi rýchlo priaznivcov a získal uznanie od profesionálnych gastro firiem. Možno aj vďaka popularite zakladateľa tejto myšlienky – fešného šéfkuchára bez čapice - Jamieho Olivera. Ten zaplavil televízne stanice svojim oslnivým úsmevom, nonšalantným varením „z byliniek za rohom" a obchody kuchárskymi knihami. V Martine jeho myšlienky šíri Janica Lacová a Jem iné v Martine, oficiálna ambasádorka Jamie Olivera.

„Už koncom roka 2017 mala Janica z Jem iné veľmi úspešnú knižno-ochutnávačškú prezentáciu u nás na kopci v SNK. Preto sme sa rozhodli dať priestor podobnému podujatiu pre väčší počet návštevníkov. Ľudia milujú tú tradičnú maminu a babkinu kuchyňu, ale radi by do nej vniesli niečo moderné. A práve kombinácia starých receptov v modernej verzii sa ukázala byť pútavou aj napríklad pre mladé rodiny, mamičky malých detí ale aj pre strednú generáciu," hovorí generálna riaditeľka SNK, Katarína Krištofová, o tom, prečo knižnica „zabŕdla" do varenia. V Slovenskej národnej knižnici sú totiž uložené aj kuchárske knihy od 15. storočia a neobsahujú len stredoveké recepty, ale aj množstvo úžasných informácií, ktoré veru v učebniciach dejepisu nenájdeme.

V piatok, 18. mája, teda začíname ráno, o 9.30 hodine Konferenciou zdravia juniorov pre základné školy a o 13.hodine Konferenciou zdravia juniorov pre stredné školy v priestoroch konferenčnej sály SNK. „Chceme deťom formou zážitkového vzdelávania vysvetliť, aké nebezpečenstvá im hrozia pri tzv. nevšímanej obezite a urobiť už v takomto rannom veku osvetu, aké je naozaj dôležité, zdravo sa stravovať. Pretože oni už môžu ovplyvniť stravovanie v ich rodine," uviedla Janica Lacová, z Jem iné. Deti budú získavať informácie počas 1,5 hodiny na interaktívnych prednáškach s odborníkmi a počas ochutnávok výrobkov od slovenských pestovateľov a dodávateľov. Absolventi konferencie sa sami stanú „ambasádormi zdravia", ktorých úlohou bude pripraviť pre svojich spolužiakov v škole do konca júna prezentáciu o tom, čo sa 18. mája hore na kopci v SNK naučili.

Svojou troškou do mlyna prispeje na konferencii aj Slovenská národná knižnica. „Z historických kníh sa dá toho veľa dozvedieť. Preto my deťom ponúkneme pohľad na to, čo sa v dejepisoch nedozvedia: ako sa stravovali naši chudobní predkovia i urodzené dámy a aké dobroty sa nosili na kráľovský dvor. Či bola práca kuchára v zámožnej bohatej rodine dobre platenou, alebo mu hrozila aj poprava, keď si nesplnil svoje povinnosti. Deti uvidia, ako vyzerali kuchárske knihy v 16. storočí a skúsime dešifrovať, či by sme takému starodávnemu receptu rozumeli a vedeli niečo podľa neho navariť. No a dozvedia sa aj také zaujímavosti, kto napríklad zaviedol na hradoch a zámkoch obrusy, príbory a omáčky a do čoho si hradní páni utierali zamastené ruky, kým neprišli do módy servítky," hovorí Janka Cabadajová zo SNK.

Počas konferencie budú prebiehať ukážky Školy varenia, športové aktivity, interaktívne rozhovory na témy ako je pitný režim, vyvážená strava, obezita, pohyb. Základné aj stredné školy sa môžu prihlasovať na: [email protected]

Priestory Slovenskej národnej knižnice však tento deň rozhodne nebudú tiché tak, ako po iné dni – od 10. do 15. hodiny sú tu pre deti z materských škôl pripravené tvorivé dielne, kde si napríklad vyrobia semiačkové guličky na sadenie či hmyzie domčeky. Dospelí sa dozvedia niečo o permakultúre a pestovaní. Jem iné škola varenia príde s novinkou „jedlých workshopov" a tým menej zdatným ponúkne presný návod na to, aby im kvások doma „nezomrel" ani neprekysol, ale naopak, rástol a rástol :-) Takže sa nielen mnohé naučíte ale aj ochutnáte nové chute.

Keď sa osuší ranná rosa na tráve hore na kopci, t.j. zhruba od 10. hodiny, si budete môcť prestrieť deky a rozložiť si piknik v okolí SNK. Ak doma nič vhodné nenájdete, nevadí. Stačí, ak si prinesiete deku – mobilná kaviareň a stánky s obedovým menu a občerstvením budú ponúkať množstvo dobrôt. Pre deti sú pripravené pohybové aktivity a pre dospelých ukážky jogy.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod