Táto stránka využíva cookies. Používaním tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. ×

Žilinský Večerník

10. apríl 2020 | Igor
| 6°C

Zaujalo nás

Aj v centre Žiliny môžete bývať v súlade s prírodou

Investor VS Investment a. s. po úspešnom projekte výstavby OC Billa na Vlčincoch, v blízkosti ktorého v spolupráci s mestom Žilina v súčasnosti pripravuje výstavbu verejného venčoviska s oddychovou časťou, prináša Žilinčanom nový projekt modernej bytovej výstavby v samotnom centre mesta – Rezidencia Murgašova.

04.03.2020 | 09:05

Po precíznom procese príprav získal tento projekt koncom roka 2019 všetky potrebné kladné stanoviská zúčastnených orgánov a inštitúcií, vrátane súhlasného stanoviska mesta Žilina a na ich základe bolo zahájené územné konanie stavebným úradom mesta Žilina. Uzatvorený bytový komplex so 6 nadzemnými a jedným ustúpeným podlažím je situovaný 5 minút peši od centra mesta, na križovatke ulíc Murgašova a Veľká okružná, na mieste bývalých skladov posypového materiálu a nad krytom špeciálneho určenia.

Táto lokalita, ktorá od čias socializmu nenašla vhodné využitie, ponúkne prostredníctvom tohto moderného projektu rezidenčné bývanie mestského typu v dvoj-, troj- a štvorizbových bytoch určených pre všetky kategórie obyvateľov. Bytový dom bude mať nadštandardný pomer zelenej plochy, keď oproti zákonom vyžadovaným 40 % zelene bude mať nezvyčajne vysoký pomer až 65 % zelenej plochy.

O vysokom dopravnom nadštandarde projektu svedčí 87 výhradne vnútorných parkovacích miest s bezkonkurenčnými rozmermi 3 x 5,5 m na 1. podzemnom a 1. nadzemnom podlaží. Takéto veľkorysé parkovanie zabezpečí zlepšenie statickej dopravy v dotknutom území bez akýchkoľvek nárokov na parkovanie na verejnom priestranstve. Celý objekt vrátane parkovacích miest bude chránený a monitorovaný kamerovým systémom. 


Michal Krkoška, projektový manažér VS Investment a. s.: „Projekt „Rezidencia Murgašova“ spĺňa všetky najnáročnejšie požiadavky na vysokokvalitné a ekologické bývanie. Počas prípravy sme sa museli vysporiadať s mnohými úskaliami. V iných prípadoch by patrila medzi tie najvážnejšie problémové časti podzemná stavba krytu, ktorej účel sme výstavbou nesmeli ohroziť, ale v tomto území sa skutočne najväčšou výzvou stalo osadenie projektu do celkovej situácie Murgašovej ulice. Od začiatku sme si boli vedomí situácie, že budeme stavať možno na poslednom voľnom pozemku určenom územným plánom na výstavbu bytového domu v starej časti mesta a obzvlášť sme si dali záležať na prepracovaní projektu z ekologického a estetického hľadiska. Z tohto dôvodu sme intenzívne komunikovali s oddelením územného plánovania mesta Žilina a výsledkom tejto odbornej diskusie je mimoriadne komplexné a rozsiahle súhlasné stanovisko s naším projektom s množstvom podmienok, podpísané samotným pánom primátorom. Následne sme si nechali vypracovať odborné posudky najmä z pohľadu svetlotechniky a kapacitného posúdenia dopravy ovplyvnených križovatiek, pričom vždy sme kládli mimoriadny dôraz na súlad s normami tak, aby sme ovplyvnili život okolitých obyvateľov čo najmenej. Ako príklad slúži podiel zelene projektu, kde sa nám oproti povinným 40 % z celkovej plochy projektu podarilo dosiahnuť až 65 % zatrávnených a zazelenaných plôch, a to dokonca bez započítania vertikálnej zelene, čím sa celkový pomer „zazelenania“ ešte zvýši. Zároveň, ako pri iných našich projektoch, sme po vydaní územného rozhodnutia pripravení pomôcť verejnému záujmu vybudovaním komunitnej záhrady, detského ihriska alebo inou formou podľa záujmu obyvateľov v tejto časti mesta. Na tento účel v blízkej dobe vyhlási investor, spoločnosť VS Investment a.s. verejnú súťaž o privátny komunitný grant vo výške 30 000,- EUR.“

V ďalšom z plánovanej série článkov o Rezidencii Murgašova sa dozviete viac o nízkoenergetickej technológii objektu, jeho technických inováciách a predstavíme si prvé pôdorysy bytov.

Autor: - r -

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod