Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -2°C

Spravodajstvo

Ak mesto štátu a Auparku zaplatí, môže ho to zlikvidovať

Žilina sa opäť ocitá pred vážnym problémom. Visí nad ňou totiž aktuálna hrozba, že bude musieť zaplatiť viac ako 35 miliónov eur, čo by bolo pre mesto likvidačné.

20.01.2013 | 15:24

ŽILINA. 17,6 milióna eur žiada investor Auparku HB Reavis. Štátu bude možno treba vrátiť aj 17,5 miliónovú návratnú finančnú výpomoc, ktorá bola použitá na výstavbu obytného súboru Krasňany pre spoločnosť Kia.

Súd bude pokračovať?

S investorom Auparku, spoločnosťou HB Reavis, je mesto v súdnom konaní, ktorý bol dočasne pozastavený. Investor žiada peniaze za údajnú stratu spôsobenú prieťahmi pri výstavbe, ktorá mu vznikla konaním mesta pod vedením primátora Ivana Harmana.

Obdobie, na ktoré Aupark v júni prerušil žalobu, sa končí. „Sme dohodnutí, že sa stretneme v druhom januárovom týždni, aby sme si povedali, akým spôsobom budeme ďalej pokračovať. Budeme ďalej trpezlivo a opatrne rokovať, pretože si neviem predstaviť vrátiť niekomu 17,6 milióna eur za nič,“ povedal primátor Igor Choma.

Dôsledne sa budú brániť

Neurčito sa vyjadril ja Roman Karabelli z HB Reavis. „Predseda predstavenstva Stanislav Jankovič mi potvrdil, že rokovania s mestom stále trvajú. O prípadnej dohode, či nedajbože neúspešnom ukončení rokovania, čo je stav, ktorý dúfam nenastane, budeme informovať súčasne s mestom,“ povedal. O tom, či budú v súdnom spore pokračovať, alebo žalobu stiahnu, nehovoril. „K dohadom sa nebudeme vyjadrovať,“ dodal.

„Stále platí, že Mesto Žilina sa bude voči investorovi v prípade pokračovania sporu dôsledne brániť,“ reagoval hovorca mesta Pavol Čorba.

Milióny za administratívnu chybu

Ďalších 17,5 milióna by mesto malo vrátiť štátu za návratnú pôžičku použitú na výstavbu obytného súboru Krasňany pre Kiu. Igor Choma to však nechce urobiť. Tvrdí, že peniaze boli pôvodne nenávratným príspevkom, ale až v roku 2006 sa administratívnou chybou primátora Jána Slotu stali návratnou. Mesto ich dokonca nevedie ani v účtovníctve.

„Mojím cieľom je, aby sa z návratnej zase stala nenávratná a v takom prípade by mohlo dôjsť k vymazaniu tejto pohľadávky,“ povedal primátor.

Suma je likvidačná

Ak by sa to nepodarilo a v súdnom spore by bol navyše úspešný aj Aupark, Žilina by musela zaplatiť viac ako 35 miliónov eur. Nemá však z čoho. „Uvedomujeme si, že by to bolo pre mesto likvidačné a preto vyvíjame maximálne úsilie, aby sa obe situácie vyriešili pre mesto pozitívne,“ povedal Pavol Čorba.

Michal Filek, sita

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod