Žilinský Večerník

1. máj 2024 | Sviatok práce
| 13°C

Právo a dane

Ako vypočítať mzdu zamestnancov rýchlo a bezchybne

Počítanie miezd je zložitý proces, na ktorý je potrebný špecializovaný program. Ak chcete mzdy spracovávať rýchlo a správne, spoľahnite sa na mzdový systém alebo mzdový modul v účtovnom programe. Prečítajte si, ako funguje.

18.04.2024 | 14:13

Mzdový systém vypočíta za každého zamestnanca pomocou pár kliknutí jeho čistú mzdu, strhne preddavky na daň a poistné, alebo aj zrážky na úvery, výživné či exekúcie. Aby to program zvládol, stačí, keď doň nahráte niekoľko údajov.

Najprv vyplníte kartu zamestnanca – pre každého človeka zadáte:

●       zložky mzdy,

●       daňové bonusy,

●       zrážky

●       alebo príjmy oslobodené od dane.

 

Následne po skončení pracovného mesiaca vložíte za každého zamestnanca jeho dochádzku. Vyplníte počet hodín, ktoré zamestnanec odpracoval a prípadnú dovolenku, práceneschopnosť alebo nadčasy. Nakoniec len kliknete na tlačidlo a program vypočíta  mzdu vrátane prémií, odmien a ďalších jednorazových položiek.

Program na výpočet mzdy dohliadne na to, aby ste mali všetky kolónky vyplnené, a tak zníži riziko, že urobíte chybu. Pre každého zamestnanca vám tiež automaticky vygeneruje výplatný lístok a pošle ho dotyčnému e-mailom.

Mzdy podľa aktuálnej legislatívy a automatické zaúčtovanie
Vývojári mzdové systémy pravidelne aktualizujú. Preto máte istotu, že sa systém riadi aktuálne platnou legislatívou a sleduje správnosť údajov, s ktorými pracujete – včas reaguje napríklad na každú zmenu minimálnej mzdy alebo výšky nepostihnuteľnej časti pri zrážkach zo mzdy.

V systéme si pripravíte mesačné výkazy a vyexportujete ich do súborov, ktoré importujete na portáloch príslušných úradov.

Keď mzdový softvér prepojíte s účtovným systémom alebo je priamo jeho súčasťou, spracované mzdy hneď zaúčtujete. Takže údaje z miezd nemusíte do účtovníctva ručne prepisovať.

Ako vybrať program na mzdy
Plnohodnotný mzdový systém sa oplatí firmám s vyššími desiatkami alebo stovkami zamestnancov – obsahuje pokročilé funkcie, ako napríklad dochádzkový systém, plánovanie zmien alebo evidenciu uchádzačov o prácu. Menším s. r. o. a živnostníkom postačí mzdový modul, ktorý je súčasťou väčšiny účtovných programov.

Pri výbere si určite tieto kritériá:

●       činnosti, ktoré chcete uľahčiť – ktoré procesy okrem výpočtu a účtovania miezd potrebujete v programe vyriešiť?

●       funkcie, ktoré potrebujete – spíšte si zoznam funkcií, ktoré potrebujete, napríklad posielanie výplatných lístkov e-mailom a podobne,

●       plány do budúcnosti – v prípade, že plánujete kontinuálne rásť a naberať ľudí, musí program umožňovať dodatočné pridávanie funkcií,

●       pravidelné legislatívne aktualizácie a nové funkcie,

●       dobre dostupná zákaznícka podpora.

 

Program si najprv otestujte v skúšobnej verzii, aby ste mali istotu, že sa vám v ňom bude dobre pracovať. Odporúčame vyskúšať obľúbený účtovný program Money S3, v ktorom podnikatelia riešia mzdovú agendu pomocou modulu Mzdy a personalistika.

Autor: - r -

Zdroj: PR článok

Foto: sianstock / Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod