Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 12°C

Právo a dane

V niektorých prípadoch sa dá podnikať aj z domu, ale ani vtedy to nemusí byť jednoduché

Začiatky podnikania môžeme všeobecne označiť za náročné. Samozrejme, nájdu sa aj diametrálne rozdiely v závislosti od oblasti podnikania. Z tohto pohľadu vychádzajú najlepšie tí, ktorí na podnikanie potrebujú v podstate len počítač a môžu tak podnikať prakticky aj z domu. Ale ani vtedy nie sú začiatky úplne jednoduché.

13.10.2023 | 10:30

V prvom rade treba odhodlanie. A založiť si firmu

Predsa len, pomyselný prvý krok, ktorým je odhodlať sa opustiť „bezpečie“ zamestnaneckého pomeru a vstúpiť do nestáleho sveta podnikania, musí človek urobiť v každom prípade. To však nie je všetko.

Prvou skúškou pri začiatkoch podnikania môže byť už samotné zakladanie s.r.o. To zahŕňa veľa „papierovačiek“, ktoré je potrebné absolvovať popri ostatných prípravách na podnikanie, napríklad popri hľadaní externej spoločnosti pre spracovanie účtovníctva

Je však možné si to uľahčiť. Stačí to nechať na spoločnosť, ktorá poskytuje pohodlné založenie s.r.o. Všetky záležitosti vybavia za vás a vy sa namiesto behania po rôznych inštitúciách budete môcť venovať ostatným dôležitým veciam potrebným na rozbeh vášho podnikania. 

Ani zriadenie si domácej kancelárie nie je úplne bezproblémové

Do týchto ďalších príprav môžeme zaradiť napríklad prípravu vašej kancelárie. Áno aj v prípade, že podnikať budete z domu. Nebudete síce hľadať vhodné priestory, prípadne riešiť rekonštrukciu kancelárskeho osvetlenia, ale ak chcete podnikať z domu naozaj efektívne, budete si musieť domácu kanceláriu dôkladne pripraviť.

A aj keď sa to môže javiť jednoducho, až také ľahké to nie je. Obzvlášť, ak nemá vaša domácnosť miestnosť naviac, v ktorej by ste si mohli zriadiť domácu pracovňu. A keď k tomu pridáte malé deti, ktoré predsa len ešte úplne nerozumejú tomu, že pri práci netreba človeka rušiť, tak vám to bude rýchlo jasné.

Stanovte si hranice

Základom v takomto prípade je nastaviť si pevné hranice medzi podnikaním a osobným životom. A to priestorové aj časové. Priestorovými hranicami myslíme zriadenie miesta, ktoré bude jediné slúžiace na prácu. Žiadna práca z gauča a podobne!

A tými časovými hranicami myslíme samozrejme to, že je potrebné si stanoviť presný časový rozsah, kedy sa budete venovať práci a neprekračovať ho. Inak sa ľahko stane, že po chvíli budete riešiť pracovné záležitosti od rána do noci. A to rozhodne nechcete.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: ilustračná snímka, mary_markevich / Stock.adobe.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod