Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 2°C

Z regiónu

Bezpečnosť spojená s relaxom: z Rajca do Šuje začali stavať cyklotrasu

Prví cyklisti by sa mali premávať po trase počas jesene. Stavebné práce na cyklochodníku z Rajca do Šuje odštartovali počas uplynulého týždňa, ktoré vyvrcholia najneskôr začiatkom októbra.

18.08.2020 | 11:53

TERMÍN DO 5. OKTÓBRA

Finálna realizácia projektu mala uzrieť svetlo sveta už v máji tohto roka, ale stopku dala koronakríza. Tieto starosti pridali pár šedín aj primátorovi mesta Rajec Milanovi Lipkovi. „Áno, nejaké šediny mi pribudli. Požiadali sme o dotáciu na tento cyklochodník z ministerstva dopravy, kde nám daný projekt v januári 2020 schválili. Čakal som, že na jar začneme robiť, pričom najneskôr v máji bude všetko hotové. Samozrejme, pandémia skomplikovala situáciu, ale našťastie máme všetko pripravené,“ uviedol v reakcii pre Žilinský večerník. Predostrel aj konkrétne termíny dokončenia stavby. „Vysúťažil sa dodávateľ, minulý týždeň (10. augusta – pozn. autora) sme odovzdali stavenisko a začalo sa stavať. Na zhotovenie diela majú 56 kalendárnych dní, teda 5. októbra by mala byť stavba dokončená. Podľa vyjadrenia dodávateľa to chcú stihnúť skôr, čo kvitujem a verím, že sa im to podarí.“

ZVÝŠI SA BEZPEČNOSŤ

Miernym paradoxom podľa Milana Lipku je termín do užívania pre verejnosť, avšak jedným dychom prízvukuje, že na tomto úseku bolo potrebné zvýšiť aj bezpečnosť pre občanov, ktorí cestujú z maličkej dedinky Šuja (má 320 obyvateľov – pozn. autora). „Je to trošku nešťastné riešenie ukončiť výstavbu cyklochodníka takto neskoro na jeseň. Kiežby bolo pekné počasie v októbri, aby si ľudia prišli na svoje. Cyklotrasa je tri metre široká, nie je veľmi dlhá, ale spája Rajec so Šujou. Tento úsek je pre cyklistov nebezpečný, lebo ide cez cestu I. triedy a bola tam aj smrteľná nehoda. Nepomôže to len relaxu, ale aj praktickým veciam, ako napríklad dochádzaniu za nákupom či prácou.“ Spoluúčasť mesta Rajec na tomto projekte bola 5 % z celkovej dotácie, ktorú vyčlenilo v januári ministerstvo dopravy vo výške okolo 230-tisíc eur.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív M.L.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod