Žilinský Večerník

16. apríl 2024 | Dana, Danica
| 2°C

Spravodajstvo

Biela vrana Lenka Ticháková: Za pravdu a spravodlivosť som si skomplikovala život. Neľutujem to!

Komunálnej politike sa podľa vlastných slov venuje okrajovo vo svojom voľnom čase. Povolaním farmaceutka Lenka Ticháková (42) si vyslúžila ocenenie Biela vrana za neúnavný boj vo svojej obci Varín. Niekoľko rokov sa snaží premenovať Tisovu ulicu, kde aj sama žije, nakoľko tvrdí, že po vojnovom zločincovi mať ulici je scestné. Viac už prezradila v našom rozhovore pre Žilinský večerník.

24.11.2021 | 20:48

Aké pocity vo vás vyvoláva zisk ocenenia Biela vrana?

Keď mi zavolali z Bielej vrany bola som prekvapená a potešilo ma to. Samozrejme vážim si ocenenie, ale osobne si myslím, že je mnoho ľudí, ktorí by si takéto ocenenie zaslúžili viac. Myslím si, že pani Holúbková si ocenenie Biela vrana právom zaslúži, pretože sa roky venuje pomoci postihnutým detičkám začleniť sa do spoločnosti. Pred jej prácou mám obrovskú úctu.

Máte pre cenu doma špeciálne miesto?

Mám ju na poličke a keď okolo nej prejdem, vždy si spomeniem na krásny večer vďaka ktorému som spoznala veľa skvelých ľudí.

Ako na vás pôsobila prezidentka Zuzana Čapútová, ktorá bola priamo pri odovzdávaní cien?

Je to pre mňa veľká pocta, že mi pani prezidentka zagratulovala. Stretla som sa s ňou už vo Varíne pri jej návšteve ochranárov, odtiaľ mám aj spoločnú fotku. Potešilo ma, že v divadle boli prítomní aj laureáti z roku 2020. Vtedy sa ceny odovzdávali online pre pandémiu. Pri rozhovore s laureátmi žilinský sudca pán Jaroslav Macek vtipne podotkol, že je viacero laureátov zo Žiliny a okolia.

Stíhate prelínať svoje politické činnosti s pracovným životom?

Vyštudovala som Farmaceutickú fakultu UK v BA a už 14 rokov pracujem v lekárni. V práci sa plne venujem lekárnickej činnosti. Po práci sa venujem svojej rodine a vo voľnom čase sa venujem komunálnej politike.

Tisova ulica vo Varíne stále existuje, nie ste aj vy stále sklamaná?

Svoj návrh na premenovanie Tisovej ulice som podala v máji 2021. Na mimoriadnom zastupiteľstve väčšina poslancov odmietla moje uznesenie a zahlasovali za uznesenie, ktoré vypracoval právnik, kde zobrali na vedomie môj návrh, odborné stanoviská Historického ústavu SAV a Ústavu pamäti národa...ale zároveň nesúhlasili s mojim konštatovaním, že ulica Dr. Jozefa Tisu je v rozpore so zákonmi. Kolegovia si chcú počkať na vyjadrenie NAKY a Prokuratúry. Myslím si, že väčšina Varínčanov nesúhlasí s tým, aby sme mali vo Varíne ulicu pomenovanú po odsúdenom človeku za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti. Ja si počkám na vyjadrenie NAKA a Prokuratúry a potom sa rozhodnem ako budem postupovať ďalej. Mať v občianskom preukaze ulicu pomenovanú po vojnovom zločincovi je jednak nemorálne a jednak v rozpore so zákonom o obecnom zriadení a protifašistickom odboji.

Na tejto problematickej ulici ste bývali niekoľko rokov, to vás akoby len tak ľudovo povedané osvietilo, že nechcete na danej adrese ďalej žiť?

Názov Tisovej ulice mi pripadal zvláštny ešte predtým, ako som mala túto ulicu zapísanú v občianskom preukaze. Pýtala som sa zopár susedov, či im neprekáža takáto ulica. V tej dobe bol jediný argument a to, že by si museli meniť doklady a pýtali sa, kto to zaplatí. Jozef Tiso ako prezident Slovenského štátu nesie plnú zodpovednosť za to, čo sa dialo na Slovensku počas druhej svetovej vojny. Podpísal sa pod všetky zákony, ktoré našich spoluobčanov zbavili základných ľudských práv a desaťtisíce našich spoluobčanov zahynulo v koncentračných táboroch. Je to smutné obdobie v našich dejinách  a opäť len pripomeniem, že je nemorálne mať takúto ulicu. Sme jedinou obcou v Európe, ktorá má ulicu pomenovanú po vojnovom zločincovi.


 

Bude raz Varín bez Tisovej ulice, ste v tomto večná optimistka?

Verím, že väčšina občanov Varína si uvedomí, že mať takúto ulicu je nesprávne a toto prvenstvo, za ktoré by sme sa mali hanbiť, zmeníme čo najskôr. Varín je malebná obec a bola by som rada, keby sa o našej obci hovorilo ako o takej, ktorá dosiahla prvenstvo v niečom pozitívnom.

Nemáte pocit, že niekedy idete akoby hlavou proti múru sama a znova sama proti všetkým?

Každý človek sa počas svojho  života ocitne v situácii, kedy sa musí rozhodnúť, ako bude konať. Keď je presvedčený o svojej pravde, má za ňu bojovať a aj v tom prípade, keď proti nemu stojí skupina ľudí s iným názorom. Keď som sa začala venovať Tisovi a obdobiu druhej svetovej vojny preštudovala som si množstvo materiálov. Mala som svoj názor, ale samozrejme, že som chcela vedieť názor odborníkov-historikov na osobu Jozefa Tisa. Odborné stanoviská, ktoré som si vyžiadala od Slovenskej akadémie vied a Ústavu pamäti národa mi potvrdili, že Jozef Tiso si ulicu nezaslúži. V živote máte dve možnosti, buď pri prvej prekážke to vzdáte, alebo budete bojovať ďalej a viete, že si svojim bojom za pravdu a spravodlivosť skomplikujete život. Ja som si vybrala tú druhú možnosť a neľutujem to. Akurát mi je ľúto, že niektorí občania Varína ma začali kvôli mojej aktivite odsudzovať, alebo má vnímať ako nepriateľa.

Čo sa udeje v najbližšej budúcnosti, budete iniciovať na ďalších zastupiteľstvách v obci znova vaše predstavy?

Nakoľko sa moji kolegovia-poslanci vyjadrili, že si počkajú na výsledok vyšetrovania NAKY a stanovisko Prokuratúry, neostáva mi nič iné, ako čakať na vyjadrenia štátnych inštitúcií. Určite to nevzdám. Verím, že sa raz budem môcť pochváliť občianskym preukazom, kde budem mať ulicu, za ktorú sa nebudem hanbiť. Boj za spravodlivosť možno trvá dlhšie, ale je to dobrý boj. Na konci chcem mať pocit, že som urobila niečo správne.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív L.T.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod