Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 9°C

Spravodajstvo

Ceny ovocia aj zeleniny stúpli, najviac zdražela paprika

Žilinčania kvalitu vyhľadávajú na miestnych trhoviskách, kde nájdu domáce, ale aj dovozové produkty. Nechýba klasika ako jablká, hrušky, paradajky a uhorky, ale ani exotika nie je už ničím výnimočným. Pozreli sme sa na ceny a ponuku predajcov.

05.08.2022 | 12:15

ZAVÁRANIE VO VEĽKOM

„Teraz je obdobie zavárania. Veľmi idú nakladačky ľudia ich kupujú na kilá, ale začali sa predávať vo veľkom aj marhule a čerešne. Tie ľudia buď zavárajú, alebo z nich robia džemy. Zaujímavosťou je, že začali Žilinčania vo veľkom zavárať aj jahody, čo pretým nebolo také bežné,“ povedala majiteľka stánku s ovocím a zeleninou Adriana Ševčiková.


 

Celoročne kupujú najmä zeleninu. „Tá ide počas celého roka. Papriky, uhorky, paradajky. Ovocie je skôr závislé od sezóny. V zime sú to pomaranče, pomelá a mandarínky, v lete sú to melóny a tento rok obľúbené broskyne.“ Dodávatelia sú slovenskí ale aj zahraniční. Čo je zaujímavosťou, že už dnes sa na Slovensku dopestuje ovocie, ktoré v minulosti nebolo vôbec bežné. Je to spôsobené najmä zmenou klimatických podmienok.

DOVOZ AJ DOMÁCE

„Väčšinou ide o dovozové komodity. Ale máme aj od pestovateľov Slovákov. Slivky, čerešne, marhule, broskyne aj uhorky sú od našich. Pestujú výborné marhule aj broskyne, tie už netreba dovážať zo zahraničia. Priemerné ceny broskýň začínajú od štyroch eur, ale niekedy je cena aj 2,90 eur. Je to podľa kvality. Ceny išli hore v priemere o 30 až 60 percent. Najviac to ovplyvnili ceny energií, ako aj nárast ceny benzínu. Všetci dodávatelia, s ktorými spolupracujem, zvyšovali ceny. Najviac išla hore paprika. Vyrovnáva sa cena v zime a počas  sezóny, “ priblížila ceny Adriana.  




Žilinčania sú o tejto oblasti skôr „klasikmi“ ale nájdu sa aj takí, že experimentujú. „Kedysi boli ľudia takí, že si kúpili len to, čo poznajú. Ale dnes už si kúpia aj niečo exotické. Napríklad v zime je to dračie ovocie, ktoré si už žiadajú úplne nežne. Ufo je broskyňa skrížená s nektárinkou a na to si veľmi zákazníci zvykli a dožadujú sa ich. Ale ešte pár rokov dozadu to bola úplná novinka.“

Takéto exotické novinky sú najčastejšie v zime. „Ja som tiež taký klasik. Mám rada paradajky a čerešne a to aj na kila. Sama ale nepestujem, nemám na to čas.“ Reakcie na zvýšenie cien sú však rôzne. „Niektorí to chápu, ale sú aj takí, ktorí sa hnevajú a dokonca si to niekedy aj „zlizneme“. My ceny prispôsobujeme dodávateľom,“ priblížila problém so zdražovaním predavačka Katarína, ktorá sa zákazníkom snaží vždy veci vysvetliť.


 

Zákazníci sú rôzni najviac je stále žien. „Väčšinu tvoria ženy okolo päťdesiatky. Tie chodia pravidelne. Máme aj také zákazníčky, ktoré chodia pravidelne každý deň a kúpia si po trošku. Dá sa povedať, že je to pre nich taká rutina,“ doplnila Katarína.

NEVEDIA TAK STLAČIŤ CENY

To, že benefity ovocia, ktoré sa kúpi na trhu, je neodškriepiteľné. „Dokážu stlačiť ceny, pretože dokážu nakupujú obrovské objemy. To sa týka napríklad aj melónov. Minulý rok kilo stálo 1,20 teraz máme aj za 1,70. Obchodné reťazce vedia cenu stlačiť aj na 50 centov. Či je kvalita a chuť rovnaká nechám na posúdení zákazníkov, ale melóny sa nám predávajú veľmi dobre,“ povedala dlhoročná predajkyňa Adriana.

Covid pocítili aj oni. „Mali sme otvorené, ale bolo oveľa menej ľudí. Báli sa chodiť vonku a tak sme to videli aj na tržbách. Ale je pravda, že radšej chodili ku nám, do menšieho obchodu, ako do centra. Určite však bol pokles a dosť silný. Aj keď sa tu „premelie“ veľa ľudí. Máme stálych zákazníkov, ktorí sa k nám radi vracajú. Každý deň príde jedna pani, blondínka, nie je deň, aby neprišla.“

Sú aj zaujímavé požiadavky. „Stalo sa mi, že si u nás pýtali granule,“ povedala so smiechom. Na trh chodí rada aj Mária Vajdová. „Áno som dôchodkyňa, ale na nákup na trhu nedám dopustiť. Chýbalo by mi to. Kvalita je podľa mňa oveľa lepšia, veď to ovocie a zelenina doslova „spieva“. Áno, keď je akcia v obchode, tak si to kúpim, ale vždy sa zastavím aj na trhu,“ prezradila dôchodkyňa zo Žiliny.

 

Zmena ceny za vybrané druhy ovocia a zeleniny (rok 2021-2022)

jablká 1 kg  z 1,350 na  1,258 -6,8 %

hrozno stolové 1 kg z 3,324 na 4,305 +29,5 %

melóny červené 1 kg z 0,804 na 0,783 -2,6 %

kapusta biela 1 kg z 0,740 na 1,002 +35,4 %

uhorky 1 kg z 1,995  na 2,453 +23 %

paprika 1 kg z 2,412 na 3,826 +58,6 %

paradajky 1 kg z  2,338 na 3,091 +32,2 %

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod