Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -4°C

Spravodajstvo

Cyklobusy už jazdia v letnom režime

Letné prázdniny so sebou priniesli aj posilnenie režimu cyklobusov. Špeciálne upravenými autobusmi je možné sa odviesť už aj cez pracovné dni.

04.07.2020 | 15:55

Kým doteraz jazdili cyklobusy cez víkendy a sviatky, počas letných prázdnin sú spoje posilnené. Na Orave a Liptove sú prevádzkované denne a spoje na Turci, Kysuciach či Terchovej premávajú už aj v piatky. "Cyklobusy dopravia milovníkov bicyklovania k atraktívnym destináciám v Žilinskom kraji. Pokrytý máme každý z piatich regiónov, spoznávanie nášho kraja na dvoch kolesách je tak pohodlnejšie a bezpečnejšie,“ povedala županka Erika Jurinová.

 

Bicykle sú prepravované na špeciálnych prívesoch za vozidlom, ktoré umožňujú odviezť väčší počet bicyklov. Na trasách Žilina – Nová Bystrica a Žilina – Turčianske Teplice sú to cykloprívesy s kapacitou 24 bicyklov, na  trase zo Žiliny do Terchovej a na Orave a Liptove sú využívané nosiče pre šesť bicyklov. Cestujúci s bicyklami platia v cyklobusových spojoch štandardnú cenu autobusového lístka a poplatok za bicykel je 50 centov. Pri manipulácií bicykla je k dispozícií steward, ktorý bude chránený ochranným rúškom, rukavicami a dezinfekčným gélom. Žilinský samosprávny kraj financuje službu cyklobusov už šiesty rok. Vlani prepravili 2148 bicyklov.

 

Bližšie informácie o prevádzke cyklobusov a cyklotrasách sú dostupné na webe Žilinskej župy https://www.zilinskazupa.sk/nas-kraj/krasy-zaujimavosti-kraja/cykloturistika/

Autor: - r -

Foto: archív M.R.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod