Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Spravodajstvo

Darček k storočnici v Trnovom: Budú mať vlastnú požiarnu zbrojnicu

Dobrovoľný hasičský zbor v Trnovom onedlho oslávi svoju storočnicu. Napriek tomu, že patrí medzi najaktívnejšie „DHZ-tky“ v širokom okolí, ako jediný v celom žilinskom okrese nemá vlastnú hasičskú zbrojnicu.

19.03.2021 | 12:51

Existencia adekvátneho priestoru je pritom nevyhnutná, tak z pohľadu správneho uskladnenia modernej techniky a jej ochrany pred znehodnotením, ako aj na administratívnu činnosť DHZ. Za socializmu bola hasičská zbrojnica a zasadacia miestnosť pre hasičov v miestnom Urbárskom dome. Po páde režimu bol však majetok vrátený Urbárskemu spoločenstvu a odvtedy sa musia trnovskí hasiči uspokojiť len s prenájmom veľmi malej garáže bez sociálneho zariadenia. Miestnosť slúžiacu na zasadnutia a výbory majú pre zmenu prenajatú v miestnom Kultúrnom dome a vlani si na uskladnenie techniky prenajali plechový hangár na futbalovom ihrisku. „Tento stav je dlhodobo neudržateľný. Trnovský zbor je jediný v žilinskom okrese, ktorý nemá vlastnú hasičskú zbrojnicu a pritom je v rámci Žiliny najviac povolávaný k zásahom alebo pomoci pri organizovaní rôznych podujatí. Treba mať pritom stále na pamäti, že ide o dobrovoľný zbor ľudí, ochotných robiť nezištne niečo pre iných,“ hovorí mestský poslanec Jozef Juriš, ktorý primátorovi adresoval požiadavku začať práce na zabezpečení novostavby hasičskej zbrojnice pre DHZ v Trnovom. „Predkladaný materiál pritom nežiada ultimatívne postaviť novú hasičskú zbrojnicu okamžite. Je však potrebné začať práce, ktoré si v prvej fáze ani nevyžadujú významné výdavky. Po prvé treba osloviť vlastníkov pozemkov, s ktorými už DHZ komunikoval, aby sme vedeli aké pozemky, od koho a za akých podmienok by bolo možné nadobudnúť. Ďalej prípravu dokumentácie pre územné a stavebné konanie a zabezpečenie príslušných povolení, potrebných pre výstavbu. A v neposlednom rade tiež ocenenie, resp. odhad sumy samotnej výstavby,“ dodáva Juriš.

 

Zakladacia listina Dobrovoľného hasičského zboru v Trnovom pochádza z roku 1926, no činnosť dobrovoľných hasičov začala v obci už dva roky predtým, čo dokazuje kúpa prvej hasičskej striekačky. V súčasnosti má trnovský zbor 69 členov, ktorí sa aktívne zapájajú do zásahovej, kultúrnej i športovej činnosti. V minulom roku zasahovali pri snehovej kalamite, hasili lesné požiare, pomáhali pri povodniach, kde boli v teréne takmer nonstop 48 hodín, pomáhali pri výbuchu tlakovej nádoby na plyn v rodinnom dome v Trnovom, hasili dve záhradné chatky (Dubeň, Trnové), trikrát odstraňovali bodavý hmyz (Trnové, Vlčince, Rosinky), pátrali po nezvestnej osobe, z mestských vozoviek odstraňovali popadané stromy po silnom vetre, či vyťahovali auto z priekopy. „Sme zbor, ktorý vždy a všade ochotne pomôže každému,“ zhodujú sa jednohlasne trnovskí hasiči.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod