Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 5°C

Spravodajstvo

Darujte krv na Valentína i každý deň v týždni

Lásku máme v krvi, dokáž to aj ty! V takom duchu sa nesie 18. ročník kampane Valentínska kvapka krvi, ktorá sa začína už tento týždeň.

11.02.2013 | 14:54

ŽILINA: S Valentínom sa už niekoľko rokov spája aj kampaň, ktorej cieľom je zvýšiť záujem medzi mladými ľuďmi o darovanie krvi. Valentínska kvapky krvi, ktorú organizuje Slovenský červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR, vyhlasuje tento rok už svoj 18. ročník.

Kampaň odštartujú 14. februára v obchodnom centre na sídlisku Solinky. Darovať krv môžu prísť mladí aj starí, prvodarcovia i tí mnohonásobní v čase od 10. do 14. h. Základom je, aby si so sebou priniesli občiansky preukaz, kartičku poistenca i odhodlanie pomôcť druhým. Na mieste vyplnia dotazník, odoberie sa im vzorka krvi na vyšetrenie krvného obrazu. Zmerá sa tlak a ak je všetko v poriadku, nasleduje odber. „Odber krvi nesmie trvať viac ako desať minút. Potom sa všetko spracuje a vyšetrí a o niekoľko dní dáme darcovi vedieť, či sú výsledky dobré alebo nie. Pošleme mu darcovský preukaz s krvnou skupinou,“ vysvetľuje postup darcovstva primárka Mária Laurincová z Národnej transfúznej služby .

Kampaň bude trvať až do 21. marca. Počas piatich týždňov navštívia zamestnanci transfúznej služby niekoľko základných a stredných škôl v okolí, ale aj seniorské kluby či obecné úrady. V piatok 15. februára budú na výjazde v Strečne, 8. marca navštívia seniorský klub v Kysuckom Novom Meste (18. február – Spojená škola v Kysuckom Novom Meste, 21. február – Spojená škola Hlinská, 7. marec – Základná umelecká škola na Hálkovej v Žiline).

Valentínska kvapka krvi sa tento rok nesie pod heslom Lásku máme v krvi, dokáž to aj ty! Národnú transfúznu službu môžete ale navštíviť každý pracovný deň. Na odber treba prísť po ľahkých raňajkách (rožok, lupáčik) a s množstvo tekutín v tele (voda, čaj). Na darcovstvo nie sú vhodní ľudia po chorobe, operácii či tetovaní alebo pírsingu (minimálny odstup pol roka) a tí, ktorí vážia 50 kilogramov a menej. Muži môžu prísť na odber raz za tri mesiace, ženy raz za štyri.

Michala Stehlíková

Snímka NTS SR

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod