Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 4°C

Zaujalo nás

Desaťročná lyžiarka a golfistka, talent, aký sa ľahko nerodí

V Žiline nám vyrastá mimoriadny športový talent. Desaťročná Viktória Krnáčová je najlepšou hráčkou ženského pohlavia rajeckého klubu a súčasne je jednou z najlepších lyžiarok vo svojej vekovej kategórii na Slovensku. Popri náročných tréningoch si bez problémov plní aj školské povinnosti. Je excelentná žiačka.

16.05.2013 | 17:04

V Žiline nám vyrastá mimoriadny športový talent. Desaťročná Viktória Krnáčová je najlepšou hráčkou ženského pohlavia rajeckého klubu a súčasne je jednou z najlepších lyžiarok vo svojej vekovej kategórii na Slovensku. Popri náročných tréningoch si bez problémov plní aj školské povinnosti. Je excelentná žiačka.

 

Viktória stojí pred vážnym rozhodnutím. Bude sa ďalej venovať lyžovaniu alebo golfu? Jej otec, známy právnik Michal Krnáč, v čase nášho stretnutia ešte netušil, ako sa dcéra rozhodne.

„Závodne lyžovať začala už v šiestich rokoch a hneď bola vo svojej kategórii najlepšia na Slovensku. Keď postúpila do predžiackych kategórií, obsadila v Slovenskom pohári štvrté miesto, ale vo svojom veku bola opäť najlepšia. Na medzinárodných pretekoch v Rakúsku skončila piata, na najstarších medzinárodných slovenských pretekoch Goralský klobúčik obsadila tretie miesto,“ vymenúva Viktoriine úspechy hrdý otec.

Ku golfu sa Viktória dostala vlastne nešťastnou náhodou. Dnes ju však hodnotí veľmi pozitívne. Pred rokom a pol si v decembri zlomila nohu a celú lyžiarsku sezónu musela vynechať. „Lekár a kamarát, ktorý ju liečil, nám v rámci rehabilitácie odporučil golf. Pri chôdzi totiž noha rehabilituje úplne prirodzene. Boli sme teda na niekoľkých tréningoch s trénerom a ten ju hneď odporučil na turnaj US Kinds golf, ktorý rovno aj vyhrala. Začala teda hrať golf a opäť bola v ročníku najlepšia na Slovensku,“ hovorí Michal Krnáč.

Po doliečení začala športy kombinovať. V zime lyžovanie, plus tréning golfu v indoore. V od jari do jesene golf a občasné tréningy na ľadovci. Pomedzi to škola – skrátka šialené! „Je to veľmi talentované dievča a podstatné je, že ju šport veľmi baví a je aj veľmi talentovaná žiačka. So školou nemá žiadny problém. Napriek tomu sa už teraz, keď prichádza do žiackych kategórií, musí rozhodnúť. Oba športy by sa zvládať nedali,“ hovorí Michal Krnáč.

Rébus pri našom stretnutí rozlúskla priamo Viktória. „Rada by som ešte jednu sezónu lyžovala, aby som dokončila predžiacku kategóriu. Potom sa však chcem venovať už len golfu, ktorý chcem hrať profesionálne,“ prezradila nám. Svojím rozhodnutím prekvapila aj otca, aj keď ten niečo podobné v duchu očakával. „Oba športy mám rovnako rada. Nevedela so sa rozhodnúť a tak som si zanalyzovala všetky stránky, vrátane finančnej počas profesionálnej kariéry. Aj preto zvíťazil golf,“ prezradila Viktória.

Otec jej rozhodnutie rešpektuje. V golfe totiž existuje oveľa väčšia perspektíva. „Lyžovanie je finančne poddimenzované a nesystémové. Úspechy, aké dosahujú Veronika Zuzulová a Petra Vlhová, sú skôr raritné a sú výsledkom toho, že sa pre ne rodičia obetovali a financovali ich. Golfu sa však dá venovať aj profesionálne a môže to byť aj finančne zaujímavé. Odmeny za víťazstvá na turnajoch môžu dosahovať až miliónové hodnoty. Samozrejme, je ťažké sa dostať na takúto úroveň, ale vždy je to jednoduchšie ako v lyžovaní. V golfe aj dvestá najlepšia hráčka zarobí tak, že môže slušne žiť. V lyžovaní sa dvestá lyžiarka musí len a len dotovať,“ hovorí Michal Krnáč.


Viktória má veľký talent. Už aj dnes dokáže držať krok s mužmi. A, čudovali by ste sa, aj v dĺžke odpalu. Nie je to totiž vraj záležitosť sily. „Podstatné sú stabilita a rovnováha v nohách, technika švihu a schopnosť dobre trafiť loptičku. Dôležitá je stratégia a vôbec najťažšie je udržať koncentráciu,“ prezradila Viktória.
Okrem športu Viktóriu baví aj čítanie. Z predmetov v škole má najradšej biológiu. „Ak by mi nevyšla športová kariéra, určite by som chcela študovať na vysokej škole v tomto odbore,“ prezradila nakoniec talentovaná dievčina.
 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod