Žilinský Večerník

3. máj 2024 | Galina
| 18°C

Zaujalo nás

Dobrovoľným hasičom z Trnového chýba zázemie. Potrebujú vlastnú zbrojnicu

Dobrovoľný hasičský zbor v Trnovom je jeden z mála v okrese, ktorý nemá vlastnú zbrojnicu. Členovia zboru provizórne fungujú na troch rôznych miestach. V miestnom kultúrnom dome, kde majú zasadačku a kanceláriu, v urbárskom dome zas hasičskú techniku – vozidlo, protipovodňový vozík, hadice, výstroj a na športovom ihrisku hangár s ďalšími potrebnými vecami na zásahy a výcviky. Takto fungujú už takmer tridsať rokov...

29.05.2020 | 11:10

Niet divu, že dobrovoľní hasiči túžia po vlastnej zbrojnici, v ktorej nájdu plnohodnotné zázemie pre všetky činnosti a nástroje, ktoré súvisia s ich prácou. Na májovom mestskom zastupiteľstve mal byť prednesený návrh od miestneho poslanca Jozefa Juriša, v ktorom žiada mesto o zabezpečenie štúdie a projektovej dokumentácie hasičskej zbrojnice pre Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Trnové. Návrh bol nakoniec zo zastupiteľstva stiahnutý s tým, že sa o ňom bude rokovať v júni. 

„Napriek svojej skoro 100-ročnej existencii a veľmi aktívnej činnosti pre obyvateľov mesta paradoxne nemá DHZ v Trnovom vlastnú hasičskú zbrojnicu a vlastne ani iné dlhodobo vyhovujúce priestory. Existencia adekvátneho priestoru je pritom nevyhnutná z pohľadu správneho uskladnenia techniky a jej ochrany pred znehodnotením, ako aj na administratívnu činnosť DHZ. Súčasné riešenie, keď si naši hasiči prenajímajú plechový hangár na miestnom futbalovom ihrisku, je dlhodobo neudržateľné. Treba mať pritom stále na pamäti, že ide o dobrovoľný zbor ľudí, ochotných robiť nezištne niečo pre iných,“ zdôrazňuje poslanec Jozef Juriš v návrhu, ktorý sa nakoniec na rokovanie mestského zastupiteľstva „nepretlačil“.

Postupne

Ako ďalej v materiáli vysvetľuje, nie je momentálne cieľom okamžite začať s výstavbou zbrojnice, ale postupne sa pripravovať na realizáciu, ktorá si v prvej fáze vyžiada len minimálne výdavky. „Ako prvé oslovíme vlastníkov pozemkov, s ktorými už DHZ komunikoval, aby sme vedeli, aké pozemky, od koho a za akých podmienok by bolo možné nadobudnúť. Ďalej prípravu dokumentácie pre územné a stavebné konanie a zabezpečenie príslušných povolení potrebných pre výstavbu. A v neposlednom rade tiež ocenenie/odhad sumy samotnej výstavby,“ píše vo svojom návrhu poslanec.

Dobrovoľný hasičský zbor funguje v Trnovom od roku 1926, kedy bol oficiálne založený. Činnosť dobrovoľných hasičov však začala už v roku 1914, kedy bola do obce zakúpená prvá hasičská striekačka. V tom období sa totiž vyskytovalo veľa požiarov, ktoré bolo nutné rýchlo a účinne uhasiť. V minulosti sa miestni hasiči prevažne venovali haseniu požiarov a výcviku, neskôr sa začali zapájať aj do rôznych hasičských súťaží.

Za minulého režimu sa hasičská zbrojnica a zasadacia miestnosť nachádzali v miestnom urbárskom dome. Avšak po páde režimu bol majetok vrátený v reštitúcii urbárskemu pozemkovému spoločenstvu a odvtedy zbor funguje len v provizórnych priestoroch. V urbárskom dome sú len v prenájme. Tam majú vyčlenenú iba malú miestnosť, ktorá slúži ako garáž pre hasičské vozidlo a ďalší výstroj. Zasadnutia a výbory organizujú v zasadačke v kultúrnom dome – vzdialenom asi 100 metrov od garáže a priestor na výcvik zas majú vyhradený na miestnom športovom ihrisku, kde si prenajímajú plechový hangár. Práve tam by v budúcnosti mohla vyrásť nová hasičská zbrojnica.

Na tomto mieste by v budúcnosti mohla vyrásť nová zbrojnica. V pozadí hangár, kde skladujú ďalšie veci potrebné na výcvik.


Storočnica s novou zbrojnicou?

„Onedlho bude náš zbor oslavovať 100 rokov a boli by sme radi, keby sa práve na 100. výročie podarilo zbrojnicu postaviť. Sme si vedomí, že je to určitý proces, ktorý si vyžaduje svoj čas. Preto sme začali o tom hovoriť už teraz, aby sa to za tých šesť rokov stihlo. Vlastnú hasičskú zbrojnicu v podstate riešime už od 90. rokov, ale boli problémy s pozemkami, nebolo ju kde postaviť a na tom to viazlo. Pred dvoma rokmi sme sa s majiteľmi pozemkov na futbalovom ihrisku, kde máme hangár, dohodli, že by pozemky, ktoré sú tam voľné, predali mestu a mesto by vypracovalo znalecký posudok na ohodnotenie pozemkov,“ vysvetľuje veliteľ DHZ v Trnovom Roman Huliak (49).

Trnovský zbor tvorí v súčasnosti okolo 70 členov. Patria medzi najlepšie dobrovoľné hasičské zbory v okrese. Dosahujú výborné výsledky nielen v regionálnych a celoslovenských hasičských súťažiach, ale aj pri reálnych zásahoch.

„Z krajského operačného strediska nás volajú najčastejšie k zásahom, čiže máme najviac výjazdov z okresu Žilina, nielen mesta. Okrem záchrannej činnosti robíme aj kultúrno-spoločenské akcie v Trnovom, od marca pomáhame pri dezinfekcii zastávok každý týždeň. Ďalej robíme asistenčné hliadky na rôznych kultúrno-spoločenských akciách v meste. Taktiež v obci vykonávame preventívne protipožiarne kontroly... Všetko to robíme dobrovoľne,“ rozpráva Roman Huliak, ktorý na čele trnovského zboru stojí už takmer dvadsať rokov.

V Kultúrnom dome v Trnovom sa skrýva takáto vzácna zbiera pohárov a medailí.


Celoročne absolvujú desiatky výjazdov. Naposledy zasahovali pri požiari na Dubni, kde horel lesný porast.

„V ťažko dostupnom teréne nad Budatínom vypukol požiar. Bola tam vyslaná aj naša jednotka. Opäť chalani vykonali rýchly zásah. Vyrazili do desiatich minút a na miesto prišli zakrátko po profesionálnych hasičoch. Zasahovali v ťažko dostupnom teréne a pracovali na lokalizácii a následne dohášaní požiaru. Najnáročnejší zásah bol u nás v Trnovom minulý rok na Mikuláša... U jedného občana vybuchol plyn, kde naša jednotka vykonala tiež rýchly zásah. Do šiestich minút sme sa zmobilizovali a vyrazili na miesto. Dom sme zabezpečili pred ďalšími výbuchmi, odpojili siete, začali odvetrávať priestory a ochladzovať plynové fľaše. V podstate sme až do príchodu profesionálnych hasičov zo Žiliny riadili zásah my,“ približuje činnosť dobrovoľných hasičov mladší technik DHZ Trnové Dominik Kuba (22).

Ochotní pomôcť každému

O tom, že dobrovoľní hasiči z Trnového patria medzi špičku v okrese, určite niet pochýb. Množstvo výjazdov k dôležitým a veľakrát aj nebezpečným udalostiam hovorí za všetko. Taktiež aj desiatky pohárov, medailí a ďalších ocenení, ktoré hrdo vystavujú vo svojej provizórnej zasadačke v kultúrnom dome.

„Keďže technika ide s dobou a neustále sa vylepšuje a hlavne dopĺňa, potrebujeme nový priestor. Hasičskú zbrojnicu, v ktorej nielen uskladníme našu techniku, potrebnú pre okamžité výjazdy, ale aj miestnosť pre zasadnutia a výbory. Je smutné, že náš zbor je hodnotený ako najlepší spomedzi mestských hasičských zborov a nemáme vlastnú hasičskú zbrojnicu. Výstavba hasičskej zbrojnice by znamenala veľké plus nielen v našej mestskej časti Trnové, ale bola by prínosom pre každého jedného obyvateľa mesta Žilina. Pomoc, ktorú vieme poskytnúť, môže potrebovať hocikto, nakoľko nás Krajské operačné stredisko zvoláva na zásah nielen v okrese, ale aj do Bytče a na Kysuce. Sme zbor, ktorý vždy a všade ochotne každému pomôže,“ píšu hasiči v závere návrhu, ktorý bude hádam čoskoro predložený na mestskom zastupiteľstve a ktorý poslanci radi podporia.

Veliteľ DHZ Trnové Roman Huliak (vpravo) a mladší technik Dominik Kuba s ďalším dobrovoľným hasičom pred garážou v urbárskom dome, kde skladujú techniku aj výstroj.

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod