Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 2°C

Spravodajstvo

Dočká sa vôbec cesta pri Zbyňove opravy?

Dopravné obmedzenia na úseku cesty I/64 by mali trvať dva týždne. 450-metrový úsek sa mal začať rekonštruovať v pondelok 7. decembra. V čase našej návštevy (sobota 12. decembra) však po začatých prácach nebolo ani stopy. Prekvapenie na mieste neskrýval ani starosta Zbyňova Marián Miškovský.

15.12.2020 | 20:59

SĽUBY VERZUS REALITA

V čase nášho telefonického rozhovoru (piatok 11. decembra) nás starosta obce Zbyňov Marián Miškovský informoval: „Volal som na správu ciest, malo sa to začať v pondelok 7. decembra a skončiť 22. decembra s frézovaním a položením nového koberca, čím si nie som ešte istý. Sú tam veľké nerovnosti, riziko havárie je veľké a ľudia to vnímajú dosť negatívne. Zatiaľ sa kolóny na tomto úseku netvoria. Správa ciest vybavuje dokumentáciu ohľadom vŕška, ktorý by sa mal obísť a mala by vzniknúť nová dokumentácia.“

Termín dokončenia tesne pred Vianocami nie je nereálny, no ten sa môže pochopiteľne posunúť. „V dnešnej situácii neočakávam nič, budem rád, keď to bude spravené. Môžu prísť do toho iné faktory ako sneh či dážď a termín sa posunie. Naozaj neviem hovoriť za správu ciest. Všetci budeme radi, ak sa tak stane čo najskôr,“ doplnil starosta.

A tak sme sa vybrali spoločne s naším fotografom problematický úsek zdokumentovať, avšak na predmetnej ceste sme nenašli ani stopu po prácach. Dokonca nebol prítomný žiadny pracovník či avizovaný semafor. Opätovne sme kontaktovali starostu, ktorý promptne šiel s nami na miesto činu. „Sám neviem, čo to má znamenať, s prácami sa malo začať v pondelok 7. decembra. Od štvrtka 10. decembra tu mali byť svetelné semafory na korigovanie dopravy, ale ako vidíte, nič také tu nie je. Bol by som rád, keby sa to spravilo do Vianoc, aby vodiči jazdili bezpečne. Je tam veľa problémových úsekov, odporúčam každému spomaliť, lebo cesta je naozaj zradná a ak ide oproti vám napríklad nákladné auto, tak je to dosť riskantné. Tí, ktorí to tu poznajú, vedia jazdiť bezpečne, no snáď sa to rýchlo opraví,“ netajil sklamanie.

Zdôraznil, že v pláne mal spraviť aj priechod pre chodcov, no ten ostane asi len hudbou budúcnosti. „Na tomto úseku by som rád spravil priechod pre chodcov smerom z autobusovej zastávky do našej obce. Niežeby nám to Slovenská správa ciest nechcela dovoliť, no nejde to podľa nich technicky urobiť.“

 

NEJASNÉ ODPOVEDE

Pochopiteľne sme oslovili aj Slovenskú správu ciest cez jej hovorkyňu Luciu Karelovú, telefonicky sa nám s ňou podarilo skontaktovať tesne pred našou redakčnou uzávierkou (pondelok 14. decembra 12.00) . Na našu otázku prečo žiadne práce ešte nezačali napísala. „Je to vo fáze podpisov. Viac informácii vám budem vedieť poskytnúť popoludní alebo zajtra.“ Uvidíme, či v tomto týždni sa práce na tomto problematickom úseku rozbehnú. Budeme vás informovať o vývoji situácie v ďalšom čísle.

 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod