Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 13°C

Kultúra

Dom umenia Fatra aj obraz v Konskej: Tieto dve obnovené pamiatky súťažia o Kultúrnu pamiatku roka

Hlasovanie v súťaži Cena Fénix o najlepšie obnovenú kultúrnu pamiatku vyhlásilo Ministerstvo kultúry SR. Tento rok sa medzi finalistami objavili dve pamiatky v žilinskom regióne – Dom umenia Fatra v Žiline a Krst Krista, oltárny obraz v Kostole svätej Kataríny Alexandrijskej v Konskej. Hlasovanie je spustené do 2. apríla a hrá sa o zaujímavé ceny.

22.03.2024 | 13:54

Tento rok Cena Fénix spustila 17. ročník hlasovania širokej verejnosti o najlepšie odvedenú prácu pri rekonštrukcii slovenských kultúrnych pamiatok. Vyhlasovateľom súťaže je ministerstvo kultúry, ktoré tak chce inšpirovať a podporovať vlastníkov cenných národných kultúrnych pamiatok v neľahkom úsilí o ich záchranu a obnovu. Hlasovanie je spustené na stránke kpr-fenix.sk do 2. apríla 2024. Súťažiaci môže hlasovať maximálne jedenkrát denne z jedného telefónneho čísla slovenského mobilného operátora. Každý hlasujúci sa automaticky zapojí aj do súťaže o 1 x pobyt pre 2 osoby v Kubínyiovskom kaštieli v Dolnom Kubíne v hodnote 400,- € a 19 x balíček plný prekvapení v hodnote do 40,- €. Každý súťažiaci môže získať iba jednu výhru.
Na stránke nájdete príbehy 33 pamiatok z celého Slovenska. Medzi súťažiacimi sa nachádzajú aj dve pamiatky zo žilinského regiónu.

OBNOVA DOMU UMENIA FATRA
Sídlo Štátneho komorného orchestra Žilina má za sebou významnú obnovu. Obnovené a zreštaurované boli vonkajšie historické fasády a ich výtvarné prvky, vrátane pôvodného nápisu GRAND BIO UNIVERSUM. Nové okenné výplne vzhľadovo vychádzajú z historických originálov, zároveň však zodpovedajú súčasným technicko-ekonomickým kritériám. Rekonštrukcia interiéru priniesla väčší komfort pre divákov a zlepšila špecifické prevádzkové podmienky (akustika, zväčšenie pódia). Inštalovaná moderná svetelná a projekčná technológia výrazne rozširuje funkcionalitu a možnosti využitia koncertnej sály. Obnova, ktorá sa realizovala v rámci projektu „Prelaďme na novú vlnu – Dom umenia Fatra“ financovaného z grantu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky, prinavrátila pamiatke autentický slohový secesný výraz a zároveň pretvorila Dom umenia Fatra na moderné a príťažlivé centrum umenia.

Budova niesla pôvodne názov Grand Bio Universum a sídlilo v nej kino a divadlo. Postavil ju v rokoch 1919 – 1921 Ján Rufínus Stejskal. Pôvodne tu stáli dva domy zo 17. storočia. Budova mala javisko a veľkú sálu s dvoma galériami. Na prízemí bolo miesto pre 482 divákov, na prvom poschodí pre 199 a druhom poschodí bol priestor pre 146 návštevníkov. Po kolaudácii stavby (december 1921) sa tu uskutočnila 3. januára 1922 premiéra prvého hraného slovenského filmu Jánošík.

 


OLTÁRNY OBRAZ V KONSKEJ

Oltárny obraz Krst Krista v Kostole svätej Kataríny Alexandrijskej v Konskej bol pred reštaurovaním rozsiahlo poškodený a znehodnotený množstvom sekundárnych zásahov. Výraznú materiálovú degradáciu a deformity vykazoval samotný nosič – plátno, na ktorom je obraz namaľovaný. Početné perforácie na okrajoch plátna dosvedčujú opakované sňatie diela z nosného podrámu. Uvoľnenie a zvlnenie plátna spôsobili delamináciu vrstiev samotnej maľby. V minulosti boli zo zadnej strany nevhodne zaplátané perforácie obrazu a z čelnej strany vykonané rozsiahle premaľby. Najvýraznejšie poškodenia boli koncentrované v hornej časti diela. V procese zdĺhavého reštaurovania bolo dielo očistené, zbavené sekundárnych zásahov, doplnené a výtvarne scelené. Nosné plátno je stabilizované rentoalážou (podlepenie novým plátnom) a upevnené na zrekonštruovaný pôvodný podrám. Ďalším krokom záchrany vzácnej pamiatky bude vytvorenie kópie historického rámu, v ktorom bude možné oltárny obraz osadiť na jeho pôvodné miesto v kostole.

Na mieste súčasnej sakrálnej stavby stál pôvodne iný kostol, ktorý zbúrali a nanovo postavili v roku 1840, pričom ho prestavali znova o sto rokov neskôr. Vnútornému priestoru dominuje hlavný oltár s obrazom svätej Kataríny Alexandrijskej od Ľudovíta Nyulassyho. Obnovený obraz Krst Krista sa nachádza v novšom bočnom oltári Jána Krstiteľa z druhej polovice 19. storočia. Autorom oltárneho obrazu z rolu 1859 je  Johann Perger. Ide o olejomaľbu na plátne s rozmermi 140 x 96 centimetrov.




Autor: - r -

Foto: DUF, Cena Fénix

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod