Žilinský Večerník

16. apríl 2024 | Dana, Danica
| 3°C

Z regiónu

Energetici vyhlásili tento mesiac už tretiu kalamitu, bez elektriny je aktuálne 23-tisíc domácnosti

Paradoxom je, že ide už o tretiu energetickú kalamitu v tomto mesiaci.

24.02.2020 | 10:10

Keď sa včera popoludní zosilnel vietor, začalo sa to prejavovať na výpadkoch elektrickej energie. Počas noci spôsobila víchrica v Žilinskom a Banskobystrickom kraji toľko porúch, že Stredoslovenská distribučná (SSD) vyhlásila kalamitu.

„Aktuálne je bez elektrickej energie viac ako 23-tisíc odberných miest. Mimo prevádzky je viac ako 260 distribučných trafostaníc. Na úrovni vysokého napätia eviduje SSD poruchy na tridsiatich šiestich vedeniach. Najviac práce majú elektrikári na Orave, Liptove a Horehroní, ale postihnuté je prakticky celé stredné Slovensko. Paradoxom je, že ide už o tretiu tohtoročnú kalamitu, pričom všetky vypukli vo februári," informoval hovorca SSD Miroslav Gejdoš.


Keďže v noci fúkal extrémne silný vietor a na mnohých miestach padali stromy, pohotovostní pracovníci nemohli kvôli bezpečnosti pracovať na odstraňovaní porúch. Ráno už bola poveternostná situácia lepšia, preto vyrazili do terénu všetci dostupní elektrikári a piliari. Na mnohých miestach už prebiehajú opravy vedení, ale stále je dosť takých oblastí, kde treba poškodené miesta ešte len vyhľadať. Ide predovšetkým o ťažko dostupné miesta v odľahlých hornatých oblastiach.

„Ak už v priebehu dňa nebude fúkať a poruchy nepribudnú, situácia by sa mala rýchlo zlepšovať a postupne bude bez elektrickej energie čoraz menej domácností. Ako dlho bude trvať odstraňovanie jednotlivých výpadkov je zatiaľ ťažké odhadnúť. SSD však vynakladá maximálne úsilie na to, aby to bolo čo najskôr," podotkol Miroslav Gejdoš.

Autor: - r -

Zdroj: Stredoslovenská distribučná

Foto: Slovenská distribučná

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod