Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 9°C

Spravodajstvo

Farský kostol v Žiline sa dočká obnovy. Ako prvý sa bude rekonštruovať exteriér, VIZUALIZÁCIE

Žilinská diecéza začína s komplexnou rekonštrukciou Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline. Obnovu katedrály plánuje zrealizovať v troch etapách: obnova exteriéru (2020-2021), obnova interiéru (2022-2024) a obnova hnuteľných kultúrnych pamiatok v interiéri (2025).

19.02.2020 | 13:01

Krajský pamiatkový úrad v Žiline vydal súhlasné stanovisko ku komplexnej obnove katedrály. Realizovať ju bude firma z Bratislavy, s ktorou Žilinská diecéza podpísala zmluvu na prvú etapu rekonštrukcie vo výške 1,18 milióna eur.

S prvými prácami na kostole - oplotenie objektu by sa malo začať už koncom tohto mesiaca. 

„Financovanie obnovy bude v prvej fáze realizované za pomoci prostriedkov z grantu Ministerstva kultúry Slovenskej republiky vo výške 801,6-tisíc eur. Zvyšnú časť prostriedkov budú tvoriť príspevky od darcov. Realizácia ostatných etáp obnovy katedrály bude závisieť od množstva finančných prostriedkov, ktoré sa Žilinskej diecéze podarí na tento účel získať. Na podporu obnovy katedrály bude aj usporiadaný aj benefičný koncert, ktorý sa uskutoční 14. septembra na Mariánskom námestí v Žiline," informoval hovorca Žilinskej diecézy Zdeno Pupík. 


Žilinská diecéza investovala od roku 2011 do príprav a obnovy Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline cca 200-tisíc eur.

Základy chrámu siahajú do 13. storočia, niekoľkokrát ho zničili požiare, raz zemetrasenie, vždy však bol obnovený.

Viac informácií o rekonštrukcii Farského kostola v Žiline a jeho histórii prinesieme v najbližšom vydaní Žilinského večerníka - v utorok 25. februára. 

Autor: - r -

Foto: Milan Kosec, vizualizácie Žilinská diecéza

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod