Žilinský Večerník

18. máj 2024 | Viola
| 15°C

Spravodajstvo

Hazard v Žiline v najbližšom roku neobmedzia: Chýbal jediný hlas

V uplynulých číslach sme aj my na našich stránkach písali o obmedzení hazardu na území Žiliny. Po školáckej administratívnej chybe radnice sa dostal tento bod znova medzi poslancov na posledné mimoriadne zastupiteľstvo, no neprešiel. K potrebným osemnástim hlasom chýbal iba jediný.

04.11.2021 | 16:30

RANDA NETAJIL SKLAMANIE

Štátne sviatky budúci rok 2022 nebudú v Žiline bez hazardu, tie opätovne neschválilo  mimoriadne zastupiteľstvo. „Keďže nám na regulácii hazardu v Žiline záleží, tak toto VZN s kolegami poslancami opätovne predložíme na mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva v mesiaci október. Tejto téme sa dlhodobo venujeme a neuhneme žiadnemu tlaku ani spochybňovaniu od ľudí, ktorí zastupujú záujmy hazardnej loby v Žiline,“ zaznelo razantné stanovisko ešte začiatkom októbra z úst viceprimátora Vladimíra Randu. Tentokrát jeho nadšenie vystriedalo sklamanie. „V septembri sme v mestskom zastupiteľstve schválili zákaz hrania hazardných hier v Žiline počas štátnych sviatkov v roku 2022. Kvôli administratívnej chybe však muselo byť hlasovanie zopakované na mimoriadnom rokovaní tento pondelok. Prešiel mesiac a niektorí poslanci, ktorí si ešte v septembri mysleli, že hazard by sme mali takto obmedziť a hlasovali za, si to už v októbri nemysleli a hlasovali proti, alebo pre istotu nehlasovali vôbec,“ napísal viceprimátor cez status na sociálnej sieti. Konečný verdikt bol síce pre predkladateľom medzi poslancami krutý, lebo im k pomyselnej výhre chýbal iba jediný hlas.

 

KAPITULÍK HOVORÍ O POKRYTECTVE

Proti návrhu bolo päť poslancov, z nich sa pre Žilinský večerník Martin Kapitulík. „Populistický zákaz hazardu na pár dní v roku vôbec nič nerieši. Nepomáha závislým, len ich bez akejkoľvek kontroly vháňa do náručia online herní. To sa potvrdilo aj počas koronakrízy, keď boli kamenné herne mesiace zatvorené. Zisky online herní a kasín zatiaľ raketovo rástli. Rovnako tak rástli aj počty závislých na online hazarde. Kým kamenné herne už dnes výrazne reguluje štát a vedú sa zoznamy zadlžených ľudí, ktorých do kamennej herne nevpustia, online stávkové aplikácie si dnes môže do telefónu nainštalovať ktokoľvek a minúť tam čokoľvek. Bez akejkoľvek kontroly a z pohodlia svojho gauča. Komu majú vlastne takéto návrhy slúžiť? Online cyperských kasínam? Či sa niektorí kolegovia cítia byť pánom Bohom pomazaní, aby ľuďom hovorili, ako majú žiť svoje životy? Alebo chcú takýmto pokryteckým spôsobom len zakryť svoju neschopnosť riešiť skutočné problémy nášho mesta? Mimochodom, my v tejto téme hlasujeme dlhodobo konzistentne." 

AKO HLASOVALI POSLANCI? 

 

Za obmedzenie hazardu počas sviatkov v roku 2022 – 17 poslancov (Birnerová, Hriník, Maňák, Talapka, Habaník, Martinková, J. Ničík, Pažícký, Bechný, Šuteková, Groma, Cibulka, P. Ničík, Plešinger, Randa, Balogová)

Proti obmedzeniu hazardu počas sviatkov v roku 2022 – 5 poslancov (Juriš, Milan, Kapitulík, Durmis, Johanes)

Zdržali sa:  7 poslancov (Delinčák, Cáder, Filipová, Chodelková, Barčík, Kašša)

Nehlasovali: 1 poslanec (Šoška)

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod