Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Zdravie a životný štýl

HOME OFFICE: Vytvorte si plán, ako ho zvládnuť

Niekto je na duo slov home + office alergický, my však nie. Vieme, ako sa s ním popasovať. Rok 2020 bol, aký bol. Teraz máte príležitosť vykročiť do nového roka z čistej štartovacej čiary. Nechajte sa inšpirovať radami, ktorými sa riadime my, a výsledky sa zaručene dostavia.

29.01.2021 | 15:21

Nepracujte z postele
Naša prvá rada znie, nepracujte z postele. Nikdy. Za žiadnych okolností. Ani keď vonku duje severák a vyhriate pyžamo je omnoho pohodlnejšie ako pichľavá teplákovka. Skrátka, práca je práca. Nie je veľmi príjemná ani normálne, extra rozdiel by nemal nastať ani kvôli pandémii.

Vyhraďte si v domácnosti kútik na prácu. Ideálne taký, ktorý sa nenachádza v blízkosti postele, elektroniky ani chladničky. Nájdite si pracovný bunker, kde vás nikto nebude rušiť a budete sa môcť plne sústrediť na prácu. Ak je to možné, smartfón alebo iné vychytávky, ktoré by mohli ovplyvňovať vašu pozornosť, dočasne odložte. Niekedy pomôže zveriť ich partnerovi. Ak máte slabšiu vôľu, pomôže vám to prekonať nutkanie.

Nezabúdajte na psychohygienu
Mnoho ľudí pracujúcich z domu nemá dostatočne vymedzené hranice. Myslíme si, že vytyčovanie hraníc medzi prácou a voľným časom je hlavným kameňom úrazu home office. Ľudia pracujú menej efektívne a s menším nasadením, zato však dlhšie. A to aj na úkor voľného času.

Vyhraďte si čas na rodinu. Najvhodnejšie bude, keď s tým počkáte do večera. Určite nie je dobrý nápad vletieť do detskej izby bez ohlásenia. Školáci sa počas dňa venujú online výučbe. Striktný harmonogram im jedine prospeje, aby nevypadli z kola. Na večer si môžete naplánovať hranie spoločenských hier, krátku prechádzku so psom (na ktorého tiež nesmiete zabúdať a párkrát do dňa ho musíte vyvenčiť) alebo domáce kino. Možností je neúrekom.

 

TIP: Zaplaťte si rodinný balík od nejakej streamovacej služby, napríklad Netflix alebo HBO GO. Získate tak prístup pre celú rodinu k desiatkam seriálov a filmov v top kvalite.

 

Jedzte chutne a zdravo
Čo je najdôležitejšie? Stotožnite sa s rolou, ktorú práve plníte. Ste v práci? Správajte sa ako v práci. Sústreďte sa, nezabávajte sa. „Neďobkajte si” počas práce, ale počkajte na riadny obed v stanovenom čase.

Nevynechávajte raňajky ani malú desiatu, ktorú si normálne zvyknete brať so sebou do práce. Cez prestávku (ktorú si dopredu stanovíte) zabehnite do najbližšieho supermarketu a kúpte si niečo malé pod zub. Napríklad teplé chrumkavé pečivo. Zahreje vás a aj posilní.

Nepripravujte si jedlo na niekoľko dní dopredu. Argument, že tým ušetríte pár minút času, je úplne irelevantný. Zdravé je to, čo je čerstvé. Spravte si každý deň novú polievku z čerstvých a zdravých surovín. Chcete viac zdravých inšpirácií? Spolu s príjemnými cenami ich nájdete v Tesco letáku s názvom zdravé jedlo, dobré jedlo. Okrem BIO, vegetariánských a vegánskych potravín obsahuje aj ponuku pre alergikov. Aby ste zo zdravých produktov vytvorili chutné dobroty, nájdete v ňom aj recepty.

 

Športujte
Vždy, keď máte príležitosť, vybehnite na čerstvý vzduch. Dlhodobý pobyt medzi štyrmi stenami začne byť časom otupný. Aj tí, čo sa najprv tešili, že budú môcť zostať doma a nebudú sa musieť deň čo deň vídať s tou odutou vrátničkou z roboty, by sa teraz s radosťou nechali zvoziť za to, že päť minút meškajú. Len aby mohli ísť do práce.

Človek je spoločenský tvor. Krízové nariadenia nám dlhodobo znemožnili stýkať sa s tými, na ktorých nám záleží. Na druhú stranu, home office je ideálna príležitosť zoznámiť sa s technológiami. Ak si chcete počas pandémie zachovať príčetnosť, neprestávajte rozprávať. Telefonujte s priateľmi a rodinnými príslušníkmi, organizujte videohovory a podobne.

Záver
Vytvorenie plánu vám zaberie maximálne 30 minút. Dôležitejšie je ho dodržiavať. Po pár týždňoch sa pre vás stane rutinou a home office slovným spojením, ktoré máte radi. Pri vytváraní nezabudnite, že dôležité je jeho správne vyváženie povinnosťami, oddychom, pohybom a správnym jedlom. Čím viac sa váš plán bude podobať vášmu bežnému životu (aj keď v obmedzenom režime), tým budete mať väčšiu motiváciu ho dodržiavať.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod