Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 4°C

Spravodajstvo

Hygienici vydali prísnejšie nariadenia

Epidemická situácia v okrese Žilina sa výrazne zhoršuje. Na základe záverov rokovania bezpečnostnej rady okresu, ktorá bola mimoriadne zvolaná v utorok 16. marca, prijal Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiline (RÚVZ) vyhlášku dotýkajúcu sa opatrení nad rámec aktuálne platných ustanovení. Vyhláška bola zverejnená vo Vestníku vlády SR dnes 17. marca.

17.03.2021 | 18:48

Opatrenia RÚVZ v Žiline:

·        zníženie počtu zákazníkov v prevádzkach z 15 m2 na 25 m2 na osobu,

·        zákaz jednorazových hromadných podujatí (kultúrnych  športových podujatí), ktoré boli povolené pri negatívnom teste nie starším ako 48 hodín,

·        zákaz tzv. okienkového predaja alkoholických a nealkoholických nápojov určených na priamu konzumáciu vrátane ich predaja na odber so sebou.

Materské a základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina budú aj naďalej fungovať v obmedzenom režime. V základných školách je prerušené prezenčné vyučovanie a dostupné sú iba pre žiakov, ktorí sú deťmi zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre, konkrétne pre zdravotnícky personál, policajtov, hasičov, vojakov, zamestnancov sociálnych zariadení, zamestnancov strategických podnikov a pracovníkov predajní so životne nevyhnutými potrebami. Na prvom stupni základné školy denne vyučujú aj deti, ktorým podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu. Žilinské materské školy sú od pondelka 15. marca taktiež k dispozícii len pre deti zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre.  

O novom režime škôl rozhodlo mesto ako zriaďovateľ v piatok 12. marca na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline a Krízového štábu Okresného úradu, členov pandemického strediska zo dňa 10. marca.

Situácia v detských kolektívoch sa v základných a materských školách v Žiline zhoršuje a pribúdajú pozitívne prípady ochorenia COVID-19 u detí. V súčasnosti je z tohto dôvodu uzatvorených päť materských a dve základné školy. Pozitivita bola zaznamenaná aj u zamestnancov školského stravovania, kvôli čomu bolo uzatvorených päť prevádzok školských kuchýň.  

Mestská polícia v Žiline zaznamenala v minulom roku 500 priestupkov na úseku nedodržiavania zákazu vychádzania a povinnosti nosiť rúško. Za prvé mesiace tohto roka eviduje polícia už vyše 1 100 priestupkov v oblasti protipandemických nariadení, čo vypovedá o ich častejšom porušovaní.

„Situácia v meste Žilina a v okrese nie je dobrá. V tomto a budúcom týždni zostanú školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta v obmedzenom režime. Budú fungovať len pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry. Všetky čísla hovoria o tom, že sme trošku zvoľnili. A to, čo sa dnes deje v regionálnych nemocniciach a v žilinskej nemocnici, zodpovedá možno práve podceňovaniu situácie. Žiadam preto občanov Žiliny, aby vnímali situáciu ako vážnu a kritickú,“ upozornil žilinský primátor Peter Fiabáne.

O aktuálnej epidemickej situácii informovali dnes zástupcovia žilinskej nemocnice, mesta Žilina a okresného úradu na spoločnom brífingu. 

Autor: - r -

Foto: mesto Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod