Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| -2°C

Spravodajstvo

Inflácia zasiahla aj ceny obedov v Žiline, ľudia navštevujú reštaurácie menej

Pozreli sme sa na ceny obedového menu v žilinských uliciach. Rast cien ovplyvnil aj túto oblasť a vo všetkých reštauráciách museli už začiatkom roka pristúpiť k zdražovaniu. V priemere išli ceny „menučiek“ hore o 10 až 15 percent.  

11.02.2023 | 09:43

Menu už roky ponúka aj reštaurácia na Národnej ulici. V ich ponuke nájdete vždy štyri jedlá a dve polievky.  Ceny tento rok už zvyšovali. V priemere, podobne ako inde, o 10 až 15 percent. „Áno, zvyšovali sme v januári. To najdrahšie menu išlo hore o euro a tie ostatné o 50 centov. Zvýšili sa nám náklady najmä na mzdy a to bolo asi základné. Samozrejme, išli hore aj suroviny, ale nemyslím, že to je dôvod.“ Reakcie ľudí boli rôzne. „Pýtali sa nás zákazníci v decembri, či budeme zlacňovať, keďže nám znížili DPH,“ povedal so žartom Michal. Robia aj rozvoz. „Pandémia zmenila aj toto. Ľudia si viac objednajú ako v minulosti. Rozvoz máme zadarmo, takže je to pre nich asi pohodlnejšie. Ľudia však chodia celkovo menej, zvládli sme to aj redukciou personálu a ja som tiež odvtedy aktívne na prevádzke. To boli asi hlavné zmeny.“


 

NECHALI SI LEN MENU

Keďže gastrobiznis utrpel najviac na mieste je otázka, či chceli s týmto podnikaním aj skončiť. „To chceme každý deň, že s tým „sekneme“ (smiech). Zachránil nás rozvoz aj počas korony, miesto jedného auta nám chodili tri. Samozrejme, sme to pocítili. Kvôli korone sme zatvorili aj reštauráciu poobede a nechali si len menu. Odvtedy sme to už neobnovili, ale spoločenské akcie ostali.“ 

Pozreli sme sa aj na reštauráciu priamo na Mariánskom námestí. V ponuke nájdete vždy niekoľko druhov menu. „Máme vždy jedno bezmäsité jedlo, vždy niečo kuracie, bravčové mäso, alebo ho alternujeme s nejakou rybou, alebo kačkou. Vždy máme dve polievky. Klasický vývar a k tomu nejakú strukovú, alebo krémovú polievku. Cena menu začína pri 6,30 eur a, samozrejme, podľa surovinovej náročnosti končí pri 9 eurách napríklad pri steaku,“ povedal prevádzkar reštaurácie Richard Petrík.


 

NEVYHNUTNÉ NÁKLADY

Podobne zvyšovali cenu aj tu. „Ceny zvyšujeme priebežne vždy, keď sa nám zvýšia náklady a nevieme to uniesť. Tento rok sme zvyšovali minimálne možno 10 centov na menu. Uvidíme ale čo bude s energiami a ako to budeme vedieť zvládať. Snažíme sa do tej ceny premietnuť len nevyhnutné náklady.“

Po pandémii pokles nepocítili a ľudia k nim chodia. „Robíme aj rozvoz práve kvôli pandémii s ním začali. Máme 80 percent stálych zákazníkov na menu. A celkovo rozvoz máme 20 percent ľudí. Náš rozvoz je v rovnakej cene, ako v reštaurácii.“  Obľúbené sú klasiky, ako napríklad vyprážané jedlo. „Kuracina ide vždy. Obľúbený je segedínsky guláš alebo sviečková. A v poslednej dobe si ľudia zvykli na ryby, ktoré berieme od dodávateľa v našom regióne. Tie robíme čerstvé priamo od chovateľa a do niekoľkých hodín ich dokážeme spracovať,“ povedal k tomu, čo zákazníkom chutí.

ZDRAŽELI SUROVINY

Dlhoročne otvorená reštaurácia v centre Žiliny ponúka až päť druhov menu a dve polievky. „Vždy máme v ponuke jedno jedlo bez mäsa a štyri mäsité. Ostali sme pri tomto počte aj vzhľadom ku konkurencii a naša klientela za 21 rokov je na to zvyknutá. Cena menu je na 6,20 eur a je to cena už na tento rok po zvýšení. Plus ak je špecialita kačka, alebo panenka, tam je plus jedno euro navyše. Tento rok sme zvýšili 30 centov z 5,90. Ale minulý rok sme dvakrát zvyšovali. Ale musím podotknúť, že ani zďaleka sme nezdraželi toľko, koľko išli hore suroviny,“ povedal o vývoji cien majiteľ reštaurácie Švirík Peter. Žilinčania majú radi klasiku, ale nepohrdnú ani novinkami. „Osvedčili sa nám krémové rizotá a steaky. Ale klasika ako sviečková a segedínsky guláš, to ide vždy. A ako jediní robíme bryndzové halušky a máme ich v dennej ponuke.“




Pandémia ovplyvnila aj ich. „Bolo to náročné obdobie, nakoľko my sme boli naozaj zatvorení a dodržiavali sme všetky nariadenia. Nemali sme predtým rozvoz, ale postupne sme sa otvárali pre zákazníkov. Prišli sme aj o personál, aj sme niečo doplnili a nejako sme to zvládli. Bolo to zlé,“ priblížil ťažké obdobie.  Ako sám priznáva, mali chvíle, kedy chceli skončiť. „Určite áno, neboli sme zvyknutí na striedanie personálu. Sme tu 21 rokov a bohužiaľ sme museli aj my pristúpiť k týmto krokom.“

ALTERNATÍVNE MENU

Pozreli sme aj na odlišný koncept a to v podobe vegánskej reštaurácie. Aj tu došlo k nárastu cien približne o 10 až 15 percent. „Ponúkame vegánske jedlá, čiže jedlá bez živočíšnych produktov. Vždy máme v obedovom menu zaradené jedno hlavné jedlo a polievku. Okrem toho Máme aj stálu ponuku – sezónne menu. Cena menu je na prevádzke v cene 7, 30 eura a ponúkame aj rozvoz. Ten máme vlastný alebo cez iné spoločnosti. Tam je cena navýšená na 7, 90 eura. Všetky obaly, do ktorých jedlo balíme, sú kompostovateľné,“ priblížil Lukáš Hollý, spolumajiteľ reštaurácie. 


 

Ponúkajú aj možnosť dať si obed bez polievky a to v cene 6,30 eura. Ako povedal, tak aj tento rok boli nútení zvýšiť ceny. „Už zvyšovali dvakrát. Stále stúpajú energie a čakáme, že do marca nám stúpne nájom. Musím však povedať, že je to vysoká cena pre ľudí, ale stále je to nízka suma pre nás. Vzhľadom na toto zvyšovanie.“  Reakcie sú rôzne, najmä tie prvotné. „Ľudia si zvykli, každý chápe, že všetko ide hore a ako to ekonomicky funguje. Máme možnosť zvýšiť ceny, alebo zatvoriť.“  Záujem zo strany ľudí určite stále je. „Obľúbené sú burgre, ale máme v ponuke aj ázijskú kuchyňu. Obľúbená sú restované rezance na ázijský spôsob so zeleninou, ázijské bao buchtičky, v ponuke máme aj vegánske brynzdové halušky alebo sejtan s lokšami a kapustou.“


 

Prevádzka je otvorená piaty rok a prišli aj myšlienky biznis skončiť. „Určite sme mali také chvíle. Mali sme personálne zmeny, v gastre je veľká fluktuácia ľudí. To je stresujúce, ale nás to baví. Pomohla by nám pomoc od štátu. Teraz do marca nám pomôže  znížené DPH na 10 percent.

 

 

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod