Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 3°C

Rozhovory

Ján Mäsiar: Pozeraním na oblohu zažijete neopakovateľné vesmírne divadlo

Pri príležitosti Medzinárodného dňa astronómie 28. apríla, ktorý bol iniciovaný v roku 1973 Dougom Bergerom, prezidentom  Severokalifornskej astronomickej spoločnosti, sme oslovili riaditeľa Krajskej hvezdárne v Žiline Jána Mäsiara, aby nám porozprával o ich aktivitách.

29.04.2023 | 14:21

Od kedy môžu návštevníci pozerať oblohu na pracoviskách  v Žiline a v Kysuckom Novom Meste?

V Žiline  vznikla v roku 1961 na Malom diele, medzi vodárňou na Bôriku a Partizánskym cintorínom, Ľudová hvezdáreň mesta Žiliny.  Po sérií zmien ju od roku 2008  poznáme ako Považskú hvezdáreň. História v Kysuckom Novom Meste začala v roku 1976, založením astronomického krúžku pri klube ROH ZVL Kysucké Nové Mesto. Prvé stavebné práce začali už v roku 1977, ale pre finančné problémy bola  stavba dokončená  v roku 1984 a sprístupnená až v roku 1986, pod názvom Okresná ľudová hvezdáreň.


 

Aká je situácia v súčasnosti?

Na konci roka 2012 bola zrušená Považská hvezdáreň v Žiline zlúčením s Kysuckou hvezdárňou v Kysuckom Novom Meste, ktorá bola začiatkom roka 2013 premenovaná na Krajskú hvezdáreň v Žiline. Tá má od toho okamihu tri odborné pracoviská – Kysuckú hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste, Pozorovateľňu na Malom diele a zároveň aj pracovisko v Makovickom dome v Žiline (to je v správe Krajského kultúrneho strediska).


 

Aké máte technické vybavenie?

Naše technické vybavenie je vo výbornej kvalite. Máme ďalekohľady, refraktory, reflektory, ktoré spĺňajú európske štandardy a navyše v roku 2020 prebehla inštalácia robotickej montáže hlavného ďalekohľadu od talianskej spoločnosti 10micron, ktorá nahradila zastaralú verziu.

Medzi najznámejšie patria večerné pozorovania oblohy pre verejnosť. Kedy prebiehajú?

Záujemcovia o prehliadky môžu prísť v piatky, v čase podľa ročného obdobia. Podmienkou je jasná obloha a preto je najlepšie overiť si  termín telefonicky aj z dôvodu obmedzenej kapacity. A predovšetkým treba sledovať naše web stránky a Facebook. Tam sa dozviete všetko. V prípade väčšieho záujmu za určitých podmienok realizujeme aj individuálne pozorovania. Ak sa na oblohe má udiať niečo mimoriadne (zatmenie Slnka alebo Mesiaca, kométa...) aj vtedy organizujeme mimoriadne pozorovania pre verejnosť.


 

Aké ďalšie aktivity ponúkate?

Ponúkame aj denné pozorovania oblohy, sledovanie mimoriadnych úkazov, ako napríklad zatmenie Slnka a  Mesiaca, zaujímavé zoskupenia planét, výskyt jasnej kométy a podobne. Takisto organizujeme prednášky aj iné podujatia pre verejnosť. Cieľom je zoznámiť verejnosť s novinkami v astronómii, v kozmonautike a v ostatných príbuzných vedách.




Robíte aj nejaké programy pre deti?

Pre najmenších robíme prednášky formou „vesmírnej rozprávky“. Deti sa dozvedia o vesmíre na motívy rozprávok Janka a Marienky, Krtka a rôznych iných. Janko a Marienka sú stratení vo vesmíre, Krtko letí v raketopláne Endeavour a rozprávka stratené Slniečko je zameraná na našu najbližšiu hviezdu. Pre žiakov základných a stredných škôl máme prednášky prispôsobené ich veku a vedomostiam. Sú to napríklad: Vznik a vývoj zeme, Vesmírne katastrofy, Svetlo a optika, Veľký tresk, Mikro a makro vesmír a mnohé iné.

Zúčastňujú sa deti aj súťaží?

Áno a veľmi radi. Populárne sú súťaže Vesmír očami detí a vedomostné súťaže Čo vieš o hviezdach a Astrostop. Tieto súťaže vnímame ako veľkú motiváciu pre deti a chceme v ich organizovaní naďalej pokračovať. Snažíme sa pritiahnuť deti a mládež k štúdiu technických a prírodných vied.

Spolupracujete aj s nejakými inými hvezdárňami?

Samozrejme. So všetkými slovenskými hvezdárňami, s astronomickými občianskymi združeniami, jednotlivcami. Či už pri príprave a realizácii regionálnych a celoštátnych podujatí, odborno-pozorovateľských aktivít, expedícií. V odborno-pozorovateľskej oblasti spolupracujeme s medzinárodnými koordinačnými centrami a odbornými inštitúciami z celého sveta. Naším najbližším partnerom je Hvězdárna Valašské Meziříčí, s ktorou realizujeme najmä aktivity programov Európskej únie. S  týmto partnerom sme napr.  v decembri v roku 2022 zorganizovali prednášku, ktorá sa uskutočnila v Krajskej knižnici v Žiline, na tému Zo Zeme (opäť) na Mesiac – 50 rokov. Prednáška sa konala pri príležitosti 50. výročia od posledného pristátia človeka na Mesiaci posádkou Apollo 17. Návštevníci tejto výstavy sa okrem iného dozvedeli, v akom štádiu sú prípravy na opätovný návrat.

 

Máte nejakú novinku, ktorú  by ste radi odprezentovali?

Radi by sme odporučili naše prenosné planetárium. Nie je to úplná novinka, ale stretla sa s veľkým úspechom pri používaní. Toto prenosné digitálne planetárium tvorí nafukovacia kupola, ktorá má z vnútornej strany projekčné plátno. Vnútri je projekčná aparatúra s 360 ° projekciou umelej oblohy alebo filmu. Vnútorný priemer kupoly je 5,5m a dovnútra sa zmestí okolo 25 osôb.


 

Pre koho je planetárium najvhodnejšie?

Hlavne pre školy a detské kolektívy.  Ale aj pre rodičov s deťmi. Je to spôsob, ako zabezpečiť zážitkové vyučovanie zábavnou audiovizuálnou formou. Výhodou je, že nie je potrebné niekam vycestovať, treba len zabezpečiť vhodnú, dostatočne voľnú plochu.

Čo by ste na záver odkázali ľuďom, ktorí sa zaujímajú o vesmír, astronómiu a o to, čo sa deje na oblohe?

Pozývam všetkých nadšencov - deti, dospelých, rodiny na naše podujatia. Budeme sa snažiť neustále napredovať a zlepšovať svoje služby.

 

Ján Mäsiar

Vzdelanie: vysokoškolské, Matematicko-fyzikálna fakulta Univerzity Komenského v Bratislave

Rodina: dve dcéry

Najkrajší kút Slovenska: predsa všetky

Záľuby: šport, turistika, fotografia

Cestovateľský sen: astronomický - púšť Atacama v Čile

Motto: Cestičku si nájdem alebo spravím

 

Zaujímavosti v roku 2023:

550. výročie narodenia Mikuláša Kopernika 1473

22. februára - trojitá konjunkcia-Mesiac s Jupiterom a Venušou

23. apríla – meteorický roj Lyridy

17. mája - tesná konjunkcia Jupitera a Mesiaca

August – letná Mliečna dráha

12.8.2023 - maximum činnosti meteorického roka Perzeidy

28. októbra - Čiastočné zatmenie Mesiaca

9. novembra - zákryt Venuše Mesiacom

14-15. decembra – zimné rojenie meteorov z Blížencov

 

Autorka: Andrea Kožiaková

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod