Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 4°C

Spravodajstvo

Kandidát na primátora Žiliny Peter Cibulka predstavuje svoj program revitalizácie historického a širšieho centra mesta

Žilina má momentálne veľmi zanedbané historické centrum a priľahlé štvrte. Občania si zaslúžia čisté a pekné mesto, na ktoré budú hrdí. Je najvyšší čas revitalizovať historické aj širšie centrum a Bulvár.

26.08.2022 | 19:06

Čisté a revitalizované historické centrum

V mojom programe, samozrejme, myslím aj na rozvoj sídlisk a mestských častí a ten zverejním v ďalšom období.Čo sa týka nášho centra, je potrebné dať dokopy Mariánske námestie. Opraviť dlažobné kocky, vymeniť lavičky a doplniť kvetinovú výzdobu (samozrejme, nie 30 kvetináčov za 60 000 eur). Treba kompletne vynoviť aj priľahlé zóny pri Mariánskom námestí – tam, kde sú v širšom centre rozbité asfalty, položiť novú pohodlnú mestskú dlažbu. Tam už nie malé a pomerne nepraktické kocky, ale mestskú dlažbu s väčšou plochou, ktorá bude nielen pekná, ale aj praktická a pohodlná pre chodcov a mamičky s kočíkmi. Rozšírili by sme tak centrum a vytvorili mnohé pekné zóny doplnené lavičkami a zeleňou. Je neprijateľné, aby okolie Domu umenia Fatra, starého trhoviska alebo priestor medzi Auparkom, mestským úradom a Mariánskym námestím ostal v súčasnom stave. Keď to ide v Trnave, Košiciach a Bratislave, pôjde to aj v Žiline. A určite ich aj predbehneme. Naozaj stačia rozumné cielené úpravy a naše centrum sa veľmi zmení. Úplným základom je čistota v centre mesta. Mojím cieľom je vybudovať Mestské žilinské služby, ktoré sa budú s vlastnými mestskými zamestnancami starať o poriadok v meste.


 

Revitalizovať treba aj Starý a Nový bulvár

Budeme musieť napraviť chyby, ktoré vykonalo súčasné vedenie pri projekte obnovy Nového Bulváru. Súčasný primátor si dal schváliť úver 2 500 000 eur na rekonštrukciu Bulváru, aj keď vedel, že sa nebude realizovať. Nakoniec boli peniaze minuté na iné veci a zaplatená len projektová dokumentácie v hodnote 213 000 eur. Tá má však základné chyby a nedá sa realizovať tak, ako je vytvorená. Podľa dostupných informácií dokonca nebola urobená dopravná analýza a v prípade realizácie by bola zvýšeným tokom áut cez Čajakovu a Puškinovu zasiahnutá kvalita života občanov, ktorí tam bývajú. Navyše by sa znížil počet parkovacích miest a ohrozila by sa existencia súčasných tradičných obchodov na Bulvári. Keď sme upozornili na tento problém, približne sto občanov z tejto lokality sa stretlo na mestskom úrade s vedením mesta. Bola im prisľúbená úprava projektu, ale nakoniec sa nič neudialo a mesto má zaplatiť 213 000 eur za takýto drahý a neprijateľný materiál. Dávam prísľub, že v prípade môjho zvolenia za primátora revitalizáciu prispôsobíme potrebám občanov, ktorí tam žijú. Chceme, aby sa revitalizoval aj Starý Bulvár. Ale už nie predraženým a netransparentným spôsobom. Zvládneme to rozumne, v súlade s potrebami ľudí a historickým odkazom tejto kedysi krásnej časti mesta. Viem si predstaviť komfortnú dlažbu namiesto rozbitého asfaltu, na líniách stromov kvetinové pásy, obnovené a čisté obklady budov a príjemnú revitalizáciu vnútorných parčíkov. Samozrejme, tiež treba nekompromisne vyriešiť čiernu stavbu pri zastávke, opustené stánky a vysporiadať celý zanedbaný pozemok.

Okolie železničnej stanice

Jednoduchým a efektným spôsobom treba dať do poriadku aj okolie železničnej stanice. Podobne ako v širšom centre a na Bulvári dáme komfortnú mestskú dlažbu a vytvoríme tak jednotný vizuál mesta Žilina. Rovnako ako v centre doplníme aj zeleň. Dôležité je tiež to, čo vidí človek, keď vyjde zo stanice. Chceme, aby prvé, čo ľudia vychádzajúci zo stanice videli, bol pohľad na Národnú ulicu. Samozrejme, v okolí stanice je tiež dôležitá čistota a naše Mestské žilinské služby budú permanentne upratovať tento priestor.

Záver

Centrum mesta, Bulvár a okolie železničnej stanice sú v súčasnosti v katastrofálnom stave, ale ja verím, že ak začneme okamžite po voľbách pracovať na zmene, dokážeme to za štyri roky. Verím, že sa tiež podarí dotiahnuť zmysluplný návrh revitalizácie Námestia A. Hlinku. A, samozrejme, je nutné rozvíjať sídliská a mestské časti, to je ďalšia systémová časť môjho programu.

 

 

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod