Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 1°C

Spravodajstvo

Kliešťová sezóna zapĺňa lôžka v nemocnici

Prvé letné mesiace spôsobili nielen nárast teplôt, ale i počtu pacientov hospitalizovaných s ochorením kliešťovej encefalitídy, lymskej boreliózy či zápalovými ochoreniami vyvolanými inými typmi vírusov. Od začiatku tohtoročného mája prijala Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline na oddeleniach neurológie a pediatrie už takmer 40 dospelých a 20 detských pacientov s následným potvrdením kliešťovej encefalitídy alebo boréliovej neuroinfekcie. Najmladší pacient mal len dva roky. Ďalších 60 prípadov riešili lekári na urgentnom príjme.

20.07.2020 | 09:50

Podľa slov primára oddelenia neurológie FNsP Žilina Juraja Vyletelku sa tento rok u niektorých pacientov dokonca prejavuje problematickejší priebeh ochorení ako v predchádzajúcom období. „Kliešťová encefalitída je závažné vírusové ochorenie, ktoré je sprevádzané buď zápalom mozgu, alebo miechy a mozgových obalov. Vo väčšine prípadov liečba veľmi dobre zaberá a pacientovi sa klinicky uľaví už na druhý deň, aktuálne však sledujeme navyše nástup druhej fázy, kedy sa vrátia vysoké teploty a najmä nepríjemné bolesti hlavy. Objavujú sa tiež poruchy mozgových funkcií, ako dezorientácia, poruchy pamäte či správania,“ priblížil J. Vyletelka s tým, že problém spočíva aj v chýbajúcom infekčnom oddelení, ktorého špecifickú starostlivosť vyžadujú takýto pacienti. Podľa generálneho riaditeľa FNsP Žilina Igora Stalmašeka bolo však infektologické oddelenie v žilinskej nemocnici zrušené ešte v roku 2011. „Negatívne dôsledky tohto kroku znáša do dnešného dňa predovšetkým naše oddelenie vnútorného lekárstva, chirurgia, pediatria či práve neurológia. Z našich 33 neurologických lôžok je aktuálne jedna štvrtina obsadená pacientmi s daným ochorením a sú obdobia, kedy ide dokonca až o jednu tretinu. Oddelenie nie je prispôsobené a neslúži pre takýto zvýšený počet infekčných pacientov, o ktorých sa má starať prioritne infektologická JIS. Pre našich zamestnancov je starostlivosť nesmierne náročná, komplikuje celkový chod oddelení,“ zdôraznil generálny riaditeľ FNsP Žilina.

Zatiaľ čo borelióza vyžaduje vzhľadom na typ antibiotickej liečby dlhodobejšiu hospitalizáciu trvajúcu aj jeden mesiac, kliešťová encefalitída má rýchlejší priebeh a môže mať devastujúci vplyv na mozog. Ochorenia sa prenášajú nielen infikovaným kliešťom, ale rizikovou sa môže stať i konzumácia nepasterizovaného mlieka či mliečnych výrobkov z infikovaných zvierat, najčastejšie kôz. Základnou prevenciou by malo byť vhodné oblečenie, používanie repelentu, proti kliešťovej encefalitíde je dostupné tiež očkovanie. „Prioritne by mali na seba dbať ľudia, ktorí sa denne pohybujú v lese, či už pracovne, alebo relaxačne. Mnohokrát k nám následne prídu s tým, že si v priebehu jedného dňa našli na tele 20 až 30 kliešťov,“ upozorňuje primár oddelenia neurológie a dodáva, že nakaziť sa dokonca dá naraz kliešťovou encefalitídou i lymskou boreliózou. „Tento rok boli u nás hospitalizovaní už dvaja pacienti s takouto kombináciou ochorení. Jeden kliešť bol prenášačom kliešťovej encefalitídy a druhý zase boreliózy, čím došlo k infikovaniu obomi ochoreniami súčasne,“ uviedol J. Vyletelka. Dôležité je preto dodržiavať základné zásady ochrany pred kliešťami, dôkladnú kontrolu tela a správne odstránenie kliešťa.

 

Foto: FNsP Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod