Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 13°C

Spravodajstvo

Kosenie išli urgovať na mestský úrad

Po hojných dažďoch sa tráva v Žiline rozrástla do výšky. Obyvatelia niektorých lokalít čakali týždne, kým sa pokosí.

08.07.2013 | 13:35

ŽILINA. Zástupkyňa vlastníkov bytov na Závodskej ulici si vypočula sťažnosti od svojich susedov, a po dvoch týždňoch, čo tráva pri ich paneláku rástla a rástla, išla urgovať kosenie na mestský úrad. „Tráva je privysoká. Treba pokosiť a ostrihať kríky rastúce popri prístupovej ceste. Keď odtiaľ vychádzame, do poslednej chvíle nevidno na cestu,“ hovorí Mária Eliášová. „Vždy sa kosí a tento rok je s tým problém. Je to urgentné,“ tlmočila nám reakcie obyvateľov Závodskej ulice. Na úrade jej povedali, že kosenie tejto lokality je v pláne práce. 

Keď sme sa boli na miesto pozrieť, práve v tom týždni trávu pokosili. „Pozemky vo vlastníctve mesta na ul. Závodská cesta boli pokosené v 26. týždni. Tieto pozemky sa kosia štyrikrát do roka, sú zaradené do II. intenzitnej triedy,“ informoval nás hovorca mesta Pavol Čorba.
Pri kosení sa mesto totiž riadi harmonogramom, podľa ktorého sa rozdeľuje územie Žiliny na tri intenzitné triedy. „Prioritu v kosení majú hlavne parky a námestia, ktoré sa kosia približne desaťkrát do roka – to je I. intenzitná trieda. Sídliská sú zahrnuté v II. intenzitnej triede a kosia sa štyrikrát do roka. Pozemky zaradené do III. intenzitnej triedy sa kosia dvakrát do roka,“ vysvetlil Pavol Čorba.

Ľudia si vraj počas kosenia niektorých lokalít všimli i jednu kuriozitu. „Jeden človek kosí jedno sídlisko. Vlastne aj kosí, aj hrabe, aj odnáša do kontajnera. Potom sa nečudujem, že to trvá, kým na nás príde rad,“ hovorí obyvateľka Závodskej.
Podľa mesta sa ale nekosí a nehrabe naraz. Momentálne sa kosí na Predmestskej ulici, Ul. A. Bernoláka, na Karpatskej a Gerlachovskej ulici. Hrabe sa na Gemerskej ulici, Martinskej a Prešovskej ulici. „Celkove tam pracuje 12 ľudí. Takisto sa kosí na sídlisku Solinky a hrabe na Javorovej a Gaštanovej ulici – pracuje tam 13 ľudí,“ dodáva hovorca. Počet ľudí na kosenie si však určujú jednotliví zmluvní správcovia zelene.

Vodiči sa takisto sťažovali na vysokú trávu a zlý rozhľad, keď vychádzajú z vedľajšej cesty na hlavnú Rosinskú cestu. Komunikácia je v správe a údržbe Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja a dnes už je takisto pokosená.

-vc-

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod