Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 8°C

Z regiónu

Kukuričné bludisko vyrástlo zo 160 tisíc zrniek

Na dvoch hektároch ich na jar zasial Ján Kolek v Maršovej - Rašove neďaleko Bytče. V dvojmetrovej kukurici sa už od júla kľukatí 1 700 metrov uličiek. Sú v nich pripravené úlohy pre väčších i menších odvážlivcov, a tí najsmelší si môžu poblúdiť dokonca v noci.

16.08.2022 | 14:45

Čakanie na jahody

„Chcel som pestovať jahody. Keďže musím mať viacej pôdy, kvôli striedaniu výsadby, potrebujem rezervnú pôdu. Jahody môžu byť na jednom mieste asi tri roky a potom ich musím posunúť. Prišla teda otázka, čo s rezervnou pôdou. Hľadal som aj iné varianty na pestovanie, no videl som reportáž o bludiskách a zaujalo ma to,“ hovorí pestovateľ Ján Kolek. Na vytvorenie obrazcov v bludisku existujú špeciálne sejačky, ktoré zrnká sadia presne podľa nákresu. On však uličky jednoducho vykosil kosačkou, keď kukurica začala rásť. Uličiek je dosť a slabšie orientačné a kombinačné schopnosti by mohli spôsobiť patáliu. „Keby sa niekto stratil, v septembri príde kombajn a pri kosení kukurice ho určite nájdeme,“ žartuje mladý poľnohospodár. Zvrchu totiž vyzerá bludisko pomerne jednoducho, no skúsili ste sa niekedy prechádzať pomedzi 2,5-metrové kukuričné klasy?


 

Blúdenie s úlohami

Prechádzka bludiskom sa dá zvládnuť za hodinku. Ak ho však spojíte s plnením úloh, možno sa trošku predĺži. S tajničkou na kartičke hľadáte deväť tabúľ, na ktorých je úloha a hádanka s obrázkom. Odpovede si zapíšete na kartičky. Môže sa stať, že aj dospelí budú dlhšie dumať, hoci odpoveď budú mať pred sebou na obrázku. Pri úlohách budete musieť trošku viac premýšľať, pozerať sa, počítať, tipovať, škriepiť sa. V hľadaní QR kódov ide o čas a výsledok sa ukladá do tabuľky na webovej stránke. Je potrebné mať so sebou mobilný telefón či tablet s pripojením na internet. V areáli kukuričného bludiska je možné pripojiť sa pomocou verejnej wifi. Po skončení sezóny 2022 budú v tabuľke zverejnené najlepšie časy a najrýchlejší súťažiaci môžu očakávať výhry. Pre tých úplne najmenších sú pripravené aj malé slamové bludiská. Bludisko sa teší obľube najmä u rodín s deťmi, letných táborov či dobrodruhov pri nočnom blúdení.

Čo pribudne

Ján Kolek odmalička pracoval v záhrade. Teraz už ale hospodári na trošku väčšej výmere: „Na hektári pestujem zemiaky, na dvoch kukuricu, na troch jahody, po jednom hektári zasejem obilie a zelené hnojivo, aby sa cyklus menil. Jahody pestujem na samozber. Tento rok bol priaznivý, kto prišiel, nazbieral si koľko potreboval. No bol aj deň, keď to niektorí vzdali, lebo by museli čakať aj dve hodiny, aby sa na nich dostalo. Uvidíme, možno na budúci rok zasejeme na samozber aj cukrový hrášok.“ Kukuricu z bludiska sám nepotrebuje. A keďže ide o kŕmnu kukuricu, pretože tá dorastá do požadovanej výšky, posúva ju chovateľom pre zvieratá. Zaujímalo nás, či ich práve kvôli tomu netrápia diviaky, veď potravy by tam mali dosť. Ján Kolek však žartom hovorí, že diviaky sa presťahovali do Žiliny na Hájik. Svoje vlastné zvieratká si však so sebou vziať môžete.

 

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod