Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 2°C

Spravodajstvo

Kurzy preplatia nielen ľuďom bez práce, ale aj zamestnaným

Podľa informácií z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Žiline počet nezamestnaných klesá. Aj z  radov ťažšie umiestniteľných dlhodobo nezamestnaných či znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, medzi ktorých patria i absolventi či ľudia nad 50 rokov.                                        

04.08.2022 | 10:09

Mínusové čísla sú pozitívne

V tomto roku evidovali najvyšší počet znevýhodnených uchádzačov, 5 225, v januári. V porovnaní s minuloročným najvyšším číslom vo februári je to o 580 menej. Najvyšší počet dlhodobo nezamestnaných uchádzačov bol v  roku 2022 taktiež v januári – 2 574. Oproti vlaňajšku, kedy ich bolo najviac v auguste, je to o 131 menej.

Za prvý polrok tohto roka si našlo prácu 2 420 ľudí z evidencie úradu práce, najviac, 485,  v marci. Riaditeľa odboru zamestnanosti Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Žiline Romana Blažeka sme sa v tejto súvislosti opýtali aj na zamestnávanie Ukrajincov: „ Nevedieme osobitnú evidenciu zamestnaných odídencov, občanov Ukrajiny, pretože nespĺňajú podmienky pre zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Z nahlásených Informačných kariet od zamestnávateľov k 30. 6. 2022 ale vieme, že sa zamestnalo približne 560 ukrajinských občanov v režime odídenec.“

Nestrať prácu, vzdelávaj sa

Takto nazvaný projekt  je určený pre ľudí, ktorí sú síce zamestnaní, no chcú si zvýšiť kvalifikáciu, dosiahnuť vyššie finančné ohodnotenie, prípadne uvažujú o zmene zamestnania. V rámci Slovenska je naň určených 40,5 milióna eur a vyčerpaná je len veľmi malá časť. Zameraný je najmä na získavanie, zmenu, rozširovanie, zvyšovanie zručností v oblasti nedostatkových profesií. Úrad práce preplatí  kurzy, ktoré budú úspešne ukončené do polovice júla 2023. „Všetky informácie o projekte sú zverejnené aj na stránke ÚPSVR Žilina, rovnako sa klienti o projekte informujú osobne aj telefonicky. Žiadosti predkladajú priebežne a po splnení podmienok s nimi úrad uzatvára dohody. Prioritnými oblasťami, v ktorých sa podľa projektu môžu občania vzdelávať sú nedostatkové profesie na trhu práce ako  automatizácia, digitalizácia a zelené hospodárstvo. Každá požiadavka sa posudzuje individuálne a do úvahy sa berie najmä účelnosť pri financovaní a uplatnení záujemcu na trhu práce. Momentálne v rámci projektu pokračuje vzdelávanie v kurzoch  na získanie vodičských oprávnení  C a D, správca bytového fondu a elektrotechnické minimum.

Chyť sa svojej šance

Tento projekt sa zameriava na dlhodobo nezamestnaných a  znevýhodnených uchádzačov – absolventi, ľudia nad 50 rokov. V rámci neho sa realizujú tri opatrenia. Prvým je podpora samostatne zárobkovo činnej osoby, v rámci ktorého Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Žilina  už podporil 56 SZČO. Druhým opatrením je podpora mentorového zapracovania ako súčasti pracovného pomeru znevýhodneného uchádzača o zamestnanie a mladého uchádzača o zamestnanie s následným pokračovaním formou praxe. V rámci neho úrad podporil vytvorenie 59 pracovných miest pre rovnaký počet zamestnancov. Tretie opatrenie zastrešuje podporu zamestnávania znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, v rámci ktorého úrad podporil vytvorenie 34 pracovných miest pre rovnaký počet zamestnancov. „Celkovo, v rámci projektu Chyť sa svojej šance, tak úrad podporil vznik pracovných miest pre 149 uchádzačov. o zamestnanie v celkovej predpokladanej výške poskytnutia finančných prostriedkov 670 129,19 €,“ uzatvára riaditeľ odboru zamestnanosti Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Žiline Roman Blažek

 

Najžiadanejšie profesie od žilinských zamestnávateľov

montážny pracovník (operátor) v strojárskej výrobe,

vodič ťažkého nákladného vozidla, kamiónu (medzinárodná doprava),

lekár bez špecializácie,

sestra bez špecializácie,

operátor stroja na výrobu výrobkov z plastov,

zvárač kovov,              

obrábač kovov,

vodič ťažkého nákladného vozidla, kamiónu (vnútroštátna doprava),

montážny pracovník v chemickej, gumárenskej a plastikárskej výrobe,

kuchár (okrem šéfkuchára),

nastavovač CNC strojov,

železiar v stavebníctve,

omietkar,

operátor stroja na výrobu vlákien a pradiarenských výrobkov inde neuvedený.

 

Autorka: Iveta Frolková 

 

Foto: Milan Kosec

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod