Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Spravodajstvo

Ľuďom vyslali radostnú nádej: najväčší adventný veniec v kraji pýchou Kysučanov

Originálny počin v týchto ťažkých časoch vyčaril úsmev na tvárach. V Kysuckom Novom Meste sa pýšia azda najväčším adventným vencom v Žilinskom kraji, pričom cez víkend ho rozsvietili i posvätili, čím sa v meste začalo vianočné obdobie.

01.12.2020 | 10:22

Unikátny adventný veniec je v nadľudskej veľkosti. Počas posledných týždňov na ňom pracovalo osem ľudí, ktorí spotrebovali niekoľko kilogramov ihličia, kvetov, vianočných ozdôb i žiaroviek. „Snažili sme sa dať ľuďom určitú nádej aj týmto vencom. Vymysleli sme najväčší komerčný veniec v Žilinskom kraji, ktorého výška je 3,5 metra. Občanom prináša radosť, fotografujú sa a majú úsmev na tvárach,“ povedal pre Žilinský večerník primátor mesta Marián Mihalda.

Počas sobotného večera za prítomnosti viac než 200 občanov požehnal dekan Farnosti svätého Jakuba Peter Holbička tradičný adventný veniec umiestnený pri soche Jána Nepomuckého, ktorý je patrónom Kysuckého Nového Mesta. „Je to pripomienka ľuďom, ktorí pôjdu okolo, aby si spomenuli na tradíciu. Mnohí prinášali na sväté omše adventné vence, rodiny si ich potom zapaľujú a pri nich sa aj modlia,“ dodal s tradičnou pokorou v hlase.

O fotografiu pred vencom bol u ľudí veľký záujem, v spojitosti s punčovými stánkami naokolo to bol pri súčasných pomeroch pre Kysučanov ideálny večer. Tento nápad vznikol v hlave primátora ešte počas leta. „Už vtedy sme tušili, že príde druhá vlna a rozmýšľali sme, ako ľudí rozveseliť. Povedali sme si, že urobíme adventný veniec a inšpiráciou nám boli ostatné mestá. Tento veniec sme videli vo Viedni, potom sme pristúpili k realizácii a podarilo sa. Samozrejme, komerčne sme museli dať vyrobiť konštrukciu, lebo na to nemáme kapacity, ale od augusta sa tomuto projektu venovalo dvadsať ľudí, v závere osem. Rád by som sa poďakoval tým, ktorí prispeli k uskutočneniu tejto myšlienky až do finálnej podoby,“ povedal Marián Mihalda s dodatkom, že mesto chystá pre najmenšie deti na budúci týždeň aj mikulášske prekvapenie. „Večer 5. decembra chceme minimálne posadiť Mikuláša na pomyselné sane alebo otvorené auto, ak nebude snežiť, a obíde celé mesto, pričom naše deti pozdraví.“

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod