Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 4°C

Spravodajstvo

Martin Smatana: zbiera dobré správy a vytvorí z nich knihu

V Novej synagóge v týchto dňoch vystavuje aj šikovný režisér, animátor a rodák zo Žiliny Martin Smatana. Po mimoriadne úspešnom animovanom filme Šarkan prichádza s knihou Dobrosaurus.

27.03.2021 | 17:22

Na prízemí Novej synagógy vystavuje Martin ilustrácie, ktoré budú súčasťou pripravovanej knihy. Myšlienkou je pozbierať správy z rôznych kútov sveta a odprezentovať ich prostredníctvom kreatívnych ilustrácií. „Každý týždeň si vyberiem jednu dobrú správu, ktorá sa stane vo svete, a vytvorím k nej nejakú ilustráciu. Inšpirovalo ma k tomu to, že vlastne v médiách je celkovo veľmi málo dobrých správ. Tým by som rád ľudí aj určitým spôsobom inšpiroval k tomu, aby začali od seba a robili nejaké maličkosti, pretože tieto dobré správy nie sú nejaké veľké správy globálnych rozmerov, ale skôr také dobré malé nápady a skutky jednotlivcov,“ hovorí Žilinčan Martin Smatana.

Pripomeňme, že umelec sa dostal do povedomia vďaka animátorským projektom. Mimoriadne úspešný bol jeho animovaný film Šarkan, ktorý sa dostal na prestížny filmový festival Berlinale, premietli ho na ďalších 150 festivaloch, získal viac ako 30 cien, najbližšie roky ho budú premietať v Múzeu moderného umenia v New Yorku a napríklad minulý týždeň získal aj cenu v kategórii najlepší animovaný film za rok 2019 na odovzdávaní národných filmových cien Slnko v sieti. V synagóge si aktuálne môžete pozrieť desať hotových ilustrácií. Dokopy ich bude 52, teda toľko, koľko týždňov má jeden rok. „Sledoval som internet a hľadal som, čo sa stalo. Niektoré správy sú z Austrálie, ďalšie z Kanady alebo Japonska a jednu tu máme aj zo Žiliny, keď kníhkupci počas korony rozvážali zákazníkom po meste na bicykloch a kolobežkách knihy,“ pokračuje. „Napríklad jedna ilustrácia je o tom, že nejaká 85-rčná babka v Utahu sa priznala vnukovi, že ešte nikdy nevidela hory ani more. A odvtedy spolu precestovali 40-tisíc kilometrov po 38 štátoch. Alebo že hasiči rozptýlili preľaknuté dievčatko po autonehode tým, že si od nej nechali nalakovať nechty,“ prezrádza Martin. Ilustrácie sú podľa neho vytvorené z rôznych materiálov a jednu tvorí približne dva dni. „Chcel by som inšpirovať aj ďalších ľudí, ktorí pokiaľ nájdu takéto dobré malé správy zo sveta, nech mi ich pošlú a ja z nich vyrobím ilustráciu,“ vyzýva Žilinčan, ktorý plánuje knihu vydať budúci rok. Výstava je dostupná do 20. septembra.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod