Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 2°C

Zaujalo nás

Máte doma elektromobil? Vytvorte si doma ideálnu nabíjaciu stanicu

Elektrické automobily sú určite hudbou budúcnosti aj na slovenských cestách. Mať podobné auto je u vodičov mix radostí a starostí. Tou najväčšou starosťou sú stále nabíjacie stanice, ktoré síce u nás narastajú, ale je ich viac než pramálo. Jednou z možností je vytvoriť si v pohodlí domova nabíjaciu stanicu.

23.11.2021 | 12:11

HVIEZDA NA NEBI

Vďaka „domácej stanici“  bude nabíjanie auta omnoho jednoduchšie a rýchlejšie. Domáca nabíjacia stanica bude pre vaše elektrické auto jasná voľba, hviezda medzi všetkými hviezdami. Mať auto pripravené na každú cestu už nemusí byť večne dlhý problém. Samozrejme, pokiaľ by bola dlhšia trasa, na Slovensku pribúdajú spomínané verejné nabíjacie stanice a žiadna vzdialenosť už nebude prekážka. Pozrite si ponuku a buďte vždy pripravení na jednotku s hviezdičkou. 

Zdroj obrázka: www.autodoc.sk


 

 

TRI MOŽNOSTI NABÍJANIA

Pri vytvorení domácej nabíjacej stanice postačí klasická 230 voltová zásuvka, no pozor najbezpečnejšia možnosť to nemusí byť. Tento režim využite iba v núdzovom prípade, v niektorých krajinách je dokonca tento typ nabíjania zakázaný. Špeciálny ICCB kábel so vstavanou ochrannou elektronikou, no hlavne wallbox sú voľbami istoty. Wallbox prenesene z anglického jazyka nástenná nabíjačka je jednoznačne najbezpečnejšou variantov, pričom nabíjanie prebieha striedavým prúdom, ktorý je konvertovaný na jednosmerný až vďaka elektroniky v elektromobile. Tento model s montážou na stenu je pevne pripojený na vlastný jedno alebo trojfázový elektroinštalačný okruh v domácnosti so samostatným ističom. Prie striedavom prúde wallbox má zabudované ochranné funkcie a tiež riadi proces nabíjania, vymoženosťou je zníženie prúdu pri vyťaženej elektroinštalácii v objekte. Jeho maximálny výkon je 22Kw, ale pre domy je vhodný 11Kw.

 

AŽ 400 KILOMETROV

Predaj elektromobilov na Slovensku každoročne stúpa, a keďže ich dojazd sa pohybuje zhruba okolo 200 až 400 kilometrov, zriadenie vlastnej nabíjacej stanice sa stáva čoraz výhodnejším. Na doplnenie energie môžete v súčasnosti využiť verejnú rýchlonabíjačku, bežnú elektrickú zásuvku u seba doma, ale najpohodlnejšie a zväčša aj najvýhodnejšie je použiť vlastnú nabíjaciu stanicu. Podstatne pohodlnejším riešením je zapojiť vybité auto do vlastnej nabíjacej stanice, ktorú môžete mať inštalovanú napríklad v garáži alebo na stene domu. Samotný dojazd elektromobilov sa predlžuje natoľko, že pokiaľ neplánujete jazdiť každý deň stovky kilometrov, tak vám bude stačiť pomalšie nabíjanie.

 

UŠETRITE VĎAKA JEDNODUCHÝM TRIKOM

Pri nabíjaní elektromobilov môžete využiť aplikácie na smartfónoch, ktoré vám umožnia riadiť a plánovať nabíjací proces, uzamknúť nabíjačku pre ďalšie nepoužívanie v prípade, že nie ste práve doma a aj sledovať spotrebu energie. Nabíjačky poznajú prístup viacerých kľúčov či kariet, preto jedna stanica poslúži aj susedom a s tými sa môžete podeliť o náklady. Netreba zabúdať využívať fenomén nočného prúdu s lacnejšou tarifou elektrickej energie. Rovnako existujú aj bezplatné verejné nabíjačky, no ich viac než pramálo, čo však netreba riskovať, ale pri dôkladnom premyslenom systéme to je jedna z možností ušetrenia finančných prostriedkov.

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: autodoc.sk, archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod