Žilinský Večerník

29. apríl 2024 | Lea
| 9°C

Spravodajstvo

Mesto po štyroch rokoch zvyšuje dane z nehnuteľností a za psa

Na utorkovom mestskom zastupiteľstve poslanci odsúhlasili všeobecné záväzne nariadenie o dani z nehnuteľnosti, dani za psa, dani za predajné automaty a dani za nevýherné hracie prístroje. Naopak, zámena strategických pozemkov pre Žilinu neprešla.

20.12.2023 | 13:29

Naposledy upravovalo sadzby dane z nehnuteľností v roku 2019 – i minulý rok poslanci o úprave daní rokovali, no zastupiteľstvom neprešla. Dnes vraj samospráva reaguje na narastajúce výdavky, ktorým čelí v poslednom období. Mesto Žilina zvyšuje sadzby dane z nehnuteľnosti a dane za psa na rok 2024. „Obce, mestá a kraje utrpeli v posledných rokoch veľké finančné straty. Žilina je ďalším mestom, ktoré reaguje na negatívne faktory, akými sú rast inflácie, zvyšovanie cien energií či presun mnohých povinností na samosprávy,“ uviedla samospráva a zároveň občanom pripomína, aby nezabudli na povinnosť podať priznanie k dani z nehnuteľností do 31. januára 2024. 

Niektorým sa zvýši daň o 120%

Hlavnou zmenou pri posudzovaní výšky sadzieb jednotlivých druhov nehnuteľností bude lokalita, v ktorej sa nehnuteľnosť nachádza. Nehnuteľnosti na území mesta sa budú rozdeľovať do troch zón podľa čoho im bude pridelená príslušná sadzba.

Stavby na bývanie v katastrálnom území Žilina budú mať najvyššiu sadzbu, ktorá sa zmení z pôvodných 0,50 eur/m2 na 1,20 eur/m2. Najnižšia sadzba bude pre lokality zóny 3 (Brodno, Mojšova Lúčka, Považský Chlmec, Strážov, Vranie, Zádubnie, Zástranie a Žilinská Lehota), ktorá bude predstavovať novú sadzbu 1 euro/m2.

Sadzba dane pre byty bude rozdelená do dvoch zón, kde najvyššia ročná sadzba bude platiť pre katastrálne územie Žilina a Závodie vo výške 1,20 eur/m2. Pre zvyšné lokality bude uplatnená jednotná sadzba 1,10 eur/m2.

Zníženie daňovej povinnosti vo výške 40 % bude platiť pre stavby na bývanie a byty vo vlastníctve fyzických osôb v hmotnej núdzi, fyzických osôb starších ako 64 rokov, držiteľov preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom, ako aj prevažne alebo úplne bezvládnych fyzických osôb, ktoré slúžia na ich trvalé bývanie. Pôvodný návrh úľav bol na rokovaní mestského zastupiteľstva upravený, poslanci tak vyhoveli návrhu komisie sociálnej, zdravotnej a bytovej.

Priplatia si aj podnikatelia

Pre vlastníkov nehnuteľností, ktoré sa využívajú na zárobkovú činnosť, skladovanie alebo administratívu, sa sadzba pre tieto nehnuteľností zvyšuje z pôvodných 5 eur/m2 na 6 - 6,50 eur/m2 v závislosti od zóny. Poslanci hlasovali aj za úpravu dane za psa. Rovnaká sadzba zostáva pre byty (40 eur/rok) a objekty na podnikanie. Mení sa iba pri rodinných domoch, a to z 5 eur na 10 eur za jedného psa a kalendárny rok. Mesto odôvodňuje výškový skok pri úprave daní tým, že práve minulý rok upravované neboli. Za návrh hlasovalo 19 poslancov, 9 bolo proti a 1 sa zdržal.

Zámena strategických pozemkov neprešla

V minulom čísle sme vás informovali o plánovanej zámene mestských pozemkov za súkromné, ktoré samospráva považuje za strategické pre budúcu výstavbu a rozvoj mesta. Materiál vysporiadania zahŕňal pozemky pod plánované cyklotrasy v Závodí a v Bánovej, pozemky v pešej zóne mesta a pri automobilovom vstupe do centra, či na Ulici vysokoškolákov, kde malo mesto po ich získaní vyhlásiť súťaž na rekonštrukciu a rozšírenie tejto dopravnej tepny. Dokopy išlo o 29 pozemkov, 13 na strane mesta a 16 na strane súkromníka.

Materiál išiel do decembrového mestského zastupiteľstva po polroku jednania so súkromným subjektom a bol schválený finančnou, stavebnou aj dopravnou komisiou. Útvar hlavného architekta neschválil iba zámenu piatich parciel na Bulvári, kde by pravdepodobne namiesto verejných vznikli súkromné parkoviská. Skupina poslancov z klubov Za naše mesto a Za ZA žiadali túto zámenu zastaviť, poukazujúc na nízku cenu mestských pozemkov a to, že mesto takto príde o státisíce eur. Takisto poukázali na fakt, že znalecké posudky pre mesto nevykonal znalec, ktorého má zazmluvneného.

Materiál rozdelil poslancov na dva názorové tábory a po dlhej diskusii nebol schválený, a to ani pod hrozbou, že mesto nebude môcť rozvíjať žiadne stavebné aktivity na týchto pozemkoch. Dôležitá je najmä Ulica vysokoškolákov, ktorú je v rámci dopravného generelu potrebné rozšíriť z dôvodu odľahčenia dopravy v tejto lokalite a celom meste.

Autor: - r -

Foto: archív Mesta Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod