Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 3°C

Spravodajstvo

Mladá matka zúfalo prosí mesto o nájomný byt

Ingrida Scarlett Ďuránová (30) je mamička s dvomi synmi a v súčasnosti musí riešiť vážny existenčný problém. Podľa jej slov nemá od 1. apríla kde bývať, keďže jej končí súčasná nájomná zmluva a musí sa vysťahovať. Obrátila sa preto aj na Žilinský večerník s prosbou o pomoc, ktorú aj týmto spôsobom adresovala na mesto Žilina.

18.03.2021 | 11:09

PROBLÉMOM SÚ NEUHRADENÉ POPLATKY

Sama vychováva dvoch synov – Michala (9) a Alana (1). Po skončení nájomnej zmluvy sa musí z bytu v Žiline vysťahovať a obracia sa na pomoc mesta o pridelení sociálneho bytu. To však má jeden vážny háčik. „Pani Ingrid si podávala žiadosť o pridelenie nájomného bytu pre sociálne účely 1. februára 2021. Už o osem dní neskôr sme ju informovali, že jej žiadosť sme nezaradili do poradovníka žiadateľov, nakoľko nespĺňala podmienky v zmysle všeobecne záväzného nariadenia mesta, keďže sme evidovali dlh na poplatkoch za komunálny odpad,“ uviedol pre náš týždenník vysvetlenie hovorca Žiliny Vladimír Miškovčík.

V čase nášho rozhovoru s pani Ďuránovou nám viackrát prisľúbila, že poplatok za túto položku vo výške 340 eur by už mala mať uhradený vďaka daru. „Ozvala sa mi jedna nemenovaná notárka zo Žiliny, ktorá mi chce pomôcť zaplatiť túto pohľadávku. Peniaze by už mali byť na meste.“ Bola by rada, aby jej mesto od 1. apríla pridelilo nájomný byt. „Chcem, aby ma dali do urgentnej komisie, nečakať ako iní 2 roky a neskončiť na ulici. V súčasnom byte sú majitelia dôchodcovia, rozhodli sa túto nehnuteľnosť predať. Kvôli rómskemu pôvodu si neviem nájsť podnájom. Ďalšie financie nemám, aby som platila 500 až 600 eur za dvojizbový byt. V týždni som už niečo aj riešila, no znova to dopadlo rovnako. Som Rómka a nikto mi nechce dať svoj byt do podnájmu, ja to nechápem. Môj syn Michal je vzorný školák, učí sa na samé jednotky, sem-tam donesie domov dvojku a všetci ho v škole majú radi. Som normálny človek, hrdá cigánka a skutočne potrebujem pomoc od mesta. Žiadala som o pomoc aj župu, lenže stále som vydatá a mám len čestné vyhlásenie, že s mužom nežijeme v spoločnej domácnosti. Dáva mi do ruky od 50 do 100 eur mesačne, nemáme zlý vzťah, no už každý z nás má svoj vlastný život,“ vysvetľovala nám pani Ingrida.

DLHÝ RAD ČAKATEĽOV

Riešenie tejto situácie nebude jednoduché, všetko musí mať svoje zákonné postupy. V čase našej uzávierky sme na margo zaplateného poplatku podľa vyjadrení pani Ďuránovej dostali túto odpoveď: „V prípade, že si pani Ingrid uhradí všetky záväzky voči mestu Žilina, má možnosť si podať novú žiadosť o pridelenie nájomného bytu, ktorá bude následne zaradená do poradovníka. Nájomné byty vo vlastníctve mesta Žilina sú prideľované podľa poradovníka a na základe odporúčania komisie sociálnej, zdravotnej a bytovej, ktorá zohľadňuje sociálnu situáciu žiadateľov,“ doplnil hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Východisko z tejto neľahkej životnej situácie nebude jednoduché, ako by si pani Ďuránová predstavovala. „V súčasnosti je v poradovníku viacero žiadateľov, ktorí sa nachádzajú v neľahkej životnej situácii. Aktuálne čaká na pridelenie nájomného bytu v Žiline 220 žiadateľov. Ak by sme chceli naraz uspokojiť všetkých žiadateľov, mesto by muselo disponovať práve takým počtom nájomných bytov,“ ozrejmil Vladimír Miškovčík. Práve tento fakt si uvedomuje aj samotná pani Ingrida. „Mala som rozhovor aj s viceprimátorkou mesta Birnerovou, ona mi povedala, že evidujú ťažšie prípady, ako napríklad týrané matky. Samozrejme, som zdravá, za čo som vďačná Bohu, ale podľa mňa spadám do tejto kategórie aj ja, veď mám dve deti. Opatrujem svoju ťažko zdravotne postihnutú mamu, tá mi dosť pomáha z jej príspevku.“

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod