Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 1°C

Spravodajstvo

Most pri Slnečných skalách opravili: dlhé kolóny razom zmizli

Bola to ozajstná skúška nervov. Vodiči z Rajeckej doliny sa za posledných päť mesiacov museli obrniť trpezlivosťou, pretože most pri kempingu Slnečné skaly (v časti Rajecké Teplice) sa musel opravovať a provizórne premostenie tvorilo značné kolóny. Tým je od polovice novembra našťastie koniec.

01.12.2020 | 15:55

KONEČNÝ FINIŠ V POLOVICI DECEMBRA

Havarijný stav mosta pri kempingu Slnečné skaly zašiel začiatkom júla do takého stavu, že mesto Rajecké Teplice bolo nútené vyhlásiť mimoriadnu situáciu. „Z dôvodu povodňovej aktivity Rajčianky, celkového úhrnu zrážok a podmytia pilierov základného mostného objektu,“ pripomenula nám dôvody primátorka mesta Rajecké Teplice Katarína Hollá. Čitatelia nás upozornili, že most už je opravený a dlhé kolóny sú minulosťou. „Most je v poriadku, je to plne priechodné a kolóny sa netvoria. Ráno bývali kolóny do Žiliny. Normálna cesta trvá 20 minút, teraz to bola hodina. Potom popoludní sa tvorili kolóny zo Žiliny, problém spočíval v organizácii dopravy. Sme radi, že už je všetko v poriadku,“ napísal do redakcie Žilinského večerníka pripomienku čitateľ Igor z Rajeckých Teplíc.

O potvrdenie informácie o spustení mosta sme zaslali otázky hovorkyni Slovenskej správy ciest Lucii Karelovej. „Práce na moste 64-104 v Poluvsí pri kempingu Slnečné skaly ešte nie sú ukončené. Most je však od 18. novembra užívania schopný, t. j. realizované práce na mostnom objekte nebránia jeho užívaniu. Predpokladané ukončenie prác vrátane odstránenia obchádzkovej trasy a provizórneho premostenia je 16. decembra.“ Doprava sa ešte nedá označiť za plynulú, no výrazný posun k lepšiemu teší obyvateľov Rajeckej doliny. „Presmerovanie dopravy z provizórneho premostenia na nový most sa uskutočnilo 18. novembra o 12.35 h pod kontrolou príslušníkov ODI Žilina k spokojnosti predovšetkým obyvateľov tohto regiónu. Z dôvodu ešte prebiehajúcich stavebných prác je na tomto úseku nutné rešpektovať dopravné obmedzenia,“ doplnila Lucia Karelová zo Slovenskej správy ciest, ktorá má na starosti opravu tohto mosta. Zaujímala nás aj suma, ktorá sa preinvestovala pri tejto oprave. „Zmluvná cena diela predstavuje 594 129,56 eura bez DPH,“ vysvetlila Lucia Karelová.

 

VEDELI, ŽE MUSIA VYDRŽAŤ

Primátorka mesta Rajecké Teplice Katarína Hollá s potešením konštatovala pre náš týždenník, že trpezlivosť občanov bola dostatočná a spoločnými silami všetko zvládli. „Mesto bolo nápomocné pri začiatkoch realizácie nosného objektu tým, že vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Teraz sme veľmi radi, že investor dodržal termín otvorenia mosta, čo zlepšilo dopravu v rámci celej Rajeckej doliny. Boli sme si vedomí, že most sa nedá urobiť inak, ak nie jeho uzatvorením. Veľká pomoc spočívala v obchádzke cez semafory i cez ručné riadenie, čo zabezpečilo fakt, že občania nemuseli ísť do Žiliny cez Považskú Bystricu. Samozrejme, boli určité kolóny, ale boli sme si vedomí, že túto nepriaznivú situáciu musíme vydržať.“

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod