Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 4°C

Z regiónu

Na ceste do Vrátnej bola vyhlásená mimoriadna situácia, hrozí zrútenie ďalšej skaly

Podľa odborného posudku hrozí pád ďalšej veľkej skaly s rozmermi 8 x 10 x 6 metrov.

03.12.2019 | 12:30

V polovici novembra sa zo skalného brala v Tiesňavách zrútil obrovský kus kameňa o veľkosti 4 x 3 x 4 metre. Padajúca skala len o pár centimetrov minulá hlavnú cestu, ktorá vedie z Terchovej do Vrátnej a je jedinou prístupovou cestou do osady Štefanová. 

V súčanosti hrozí rovnaké riziko, ale v podobe raz takej veľkej skaly. 

„V stredu 13. novembra v ranných hodinách sa zrútilo v časti Tiesňavy na cestu vedúcu do Vrátnej skalné bralo a poškodilo zábradlie na ceste III/01175, ktorá je v správe Žilinského samosprávneho kraja. Následne po obhliadke, ktorú vykonali pracovníci Horskej služby Malá Fatra, dala SC ŽSK spracovať geologický posudok danej lokality, z ktorého vyplýva, že by mohlo dôsjť k uvoľneniu ešte väčšieho masívu (8m x 10m x 6m). Vzhľadom na bezpečnosť cestnej komunikácie iniciovali pracovníci SC ŽSK zvolanie krízového štábu, ktorý situáciu zhodnotil a od dnes (utorok 3. decembra 2019) vyhlásil mimoriadnu situáciu, počas ktorej sa vykonajú práce na sanácii daného územia," informoval cez sociálne siete podpredseda ŽSK Milan Laurenčík.

Ako sa uvádza v geologickom posudku, k porušeniu stability a ušmyknutiu skaly z novembra 2019 došlo v dôsledku exogénnych prosesov zvetrávania, chemického a mechanického. Bezprostredne nad miestom, kde došlo k uvoľneniu skalného bloku, sa nachádza ďalší skalný blok, ktorý je stabilne ohrozený a existuje reálna hrozba jeho uvoľnenia a pádu na cestu.

„Čo sa týka dopravných obmedzení, pri prácach na brale bude súčinná Správa ciest ŽSK, ktorá zabezpečí usmernenie dopravy. Samotný režim sa v tejto chvíli nastavuje a prispôsobí sa podľa potreby na základne aktuálnych prác, ktoré sa budú počas sanácie realizovať. Doprava však bude pravdepodobne možná len v jednom jazdnom pruhu, kde budú autá z jednotlivých smerov striedavo púšťať semafory," uviedla k mimoriadnej situácii hovorkyňa župy Martina Remencová.

Autor: - r -

Foto: archív Milan Laurenčík

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod