Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 7°C

Zaujalo nás

Na chodbe paneláka vypestovali gigantický citrón

Manželom zo Soliniek sa podaril husársky kúsok. Na chodbe bytového domu vypestovali nadrozmerný citrón.

16.05.2013 | 17:09

ŽILINA. Exotickým rastlinám sa darí aj na Slovensku. Potvrdil to i citrónovník manželov Pavlovičovcov, ktorý minulý rok urodil skutočne chvályhodný citrón.

„V našej rodine sa pestovaniu rastlín venuje hlavne manžel Ján. V byte máme bežné izbové rastliny a na chodbe kvety väčších rozmerov, ktoré sa už nezmestili do bytu. Sú tu dve palmy, fikus, trojmetrový oleander a dva citrónovníky,“ rozpráva Ida Pavlovičová zo žilinského sídliska Solinky.

Práve jeden z nich, ktorý dovtedy rodil len sem-tam, pripravil pre manželov veľké prekvapenie. Začiatkom minulého roku bohato zakvitol a urodil dva citróny. „Jeden sme odtrhli v novembri,  mal asi 10 cm, hrubšiu kožu a bol šťavnatý. V decembri pred Vianocami sme odtrhli druhý, ktorý mal takmer 20 centimetrov,“ hovorí.

Gigantický citrón si okamžite získal dominantné postavenie v ovocnej mise na vianočnom stole. V porovnaní s mandarinkami, pomarančmi či jablkami bol ako ich „veľký príbuzný“. Mohol vážiť aj pol kila.

„Nakoniec sme ho rozkrojili, bol šťavnatý a úžasne chutný, presne tak, ako lákavo vyzeral. Na výbornom čaji s čerstvým zázvorom si pochutnávala celá rodina,“ prezrádza Ida Pavlovičová.

Štedrá úroda citrónovníka neprekvapila len majiteľov, ale aj náhodne okoloidúcich. Záhadou totiž bolo, ako sa na chodbe panelového domu podarilo vypestovať taký veľký citrón. „Dá sa povedať, že to išlo samo. Pravidelne sme ho polievali a žiadne iné zásahy nerobili. Dúfame, že sa nám taký kúsok podarí vypestovať aj v budúcnosti,“ skonštatovala hrdá majiteľka.

-ms-

Snímka archív r. Pavlovičovej

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod