Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Kultúra

Na hrade Strečno pripravujú novú interaktívnu expozíciu

Považské múzeum v Žiline plánuje v budúcnosti na hrade Strečno interaktívnu expozíciu. Autorkami ideového návrhu sú historička Martina Bernátová a archeologička Andrea Slaná. Ich cieľom je vytvoriť expozíciu, ktorá by výrazovými prostriedkami, dynamikou a vyváženosťou vnemov zodpovedala návštevníkom 21. storočia.

22.11.2019 | 14:12

O zámere vytvoriť novú interaktívnu expozíciu na hrade Strečno informovala hovorkyňa Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.

Podľa historičky Považského múzea Martiny Bernátovej dlhodobú snahu múzea vytvoriť na hrade zaujímavú expozíciu komplikujú zlé klimatické podmienky. „Hrad nemôže byť zariadený dobovým nábytkom, nedajú sa vystavovať obrazy ani listiny, trpia kovové, kožené a drevené predmety. V roku 2017 sme mali možnosť navštíviť Dačického dom v Kutnej hore. Nová, moderná expozícia od firmy AV Media, fungujúca i vo vlhkom pivničnom priestore, nás inšpirovala k snahe zriadiť zážitkovú expozíciu i na hrade Strečno. Projekt vypracovala práve AV Media. Naším želaním je návštevníkom sprostredkovať jedinečný príbeh majiteľky hradu Žofie Bosniakovej, ktorej telo sa našlo neporušené v krypte hradnej kaplnky. Súčasťou hradnej expozície by mal byť i stavebný vývoj hradu, prehľad majiteľov Strečna a významné archeologické nálezy. To všetko by malo byť prezentované interaktívnou formou, aby sa návštevníci nielen zabavili, ale i niečo naučili. Na svoje by si mali prísť rodiny s deťmi aj milovníci pamiatok a histórie vôbec. Práve bola ukončená projektová fáza a  veríme, že príde i na samotnú realizáciu,“ uviedla Martina  Bernátová. 

Zámerom projektu je podľa Magdalény Lackovej vytvorenie priestoru, ktorý by dokázal zrozumiteľne a atraktívne priblížiť významné obdobie slovenských dejín modernou dynamickou formou, ktorá nebude znižovať významnosť a dôstojnosť tém. Expozícia by mala využívať interaktívne 3D modely,  zvukové, svetelné efekty, videomapping či tieňohru. 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod