Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 7°C

Z regiónu

Na Lietavskom hrade pribudol zelený unikát. Môže pomôcť návratu motýľov

Ďalšia zelená strecha pribudla na jednej z najkrajších hradných zrúcanín na Slovensku. Miesto je síce turisticky neprístupné, no dvojnásobne unikátne. Okrem toho, že je najvyššie položenou extenzívnou strešnou záhradou v Žilinskom kraji, patrí jej ešte jedno prvenstvo.

16.07.2020 | 22:06

LIETAVSKÝ HRAD. Združenie na záchranu Lietavského hradu sa pochválilo dokončeným projektom plne funkčnej extenzívnej zelenej strechy, ktorá tentokrát pokrýva hlavnú vežu hradu (tzv. donjon), a to vo výške 635 m n. m. Výhľady si z nej síce nevychutnáme, ale o to viac prirodzene zapadne do koloritu torzálnej architektúry a mohla by pomôcť aj prírode.

„Zelené strechy nachádzajú uplatnenie na stavbách ako funkčný záhradnícky či krajinársky prvok, pretože okrem ochrany hydroizolácie ochladzujú najvyššie podlažie budovy, ktoré sa nachádza pod zelenou strechou a v neposlednom rade ide o veľmi zaujímavý estetický prvok. Zelená strecha na donjone má nielen prvenstvo najvyššej strechy v Žilinskom kraji, ale je prvou zelenou strechou, ktorá bola aplikovaná na vežovitú historickú stavbu na Slovensku vôbec,“ pochválil sa inováciou autor projektu,
autorizovaný krajinný architekt a špecialista na strešné záhrady Marek Sobola. 

Realizácia zelených striech a zazeleňovanie korún múrov na Lietavskom hrade sú najvhodnejšími spôsobmi, ako zachovať prirodzený dojem ruiny. „Zelená strecha je veľmi symbiotická s torzálnou architektúrou v krajine. Súčasné nevyhnutné konzervačné zásahy nenarušujú celkový vzhľad a charakter hradu, a aj vďaka extenzívnej zeleni pôsobí ruina Lietavského hradu v krajine veľmi prirodzene,“ podotkol Marek Sobola. Rastlinnú pokrývku extenzívnej zelenej strechy tvorí zmes rozchodníkov, lat. Sedum sp., ktoré sú živnou rastlinou pre húsenice nášho najvzácnejšieho motýľa jasoňa červenookého. „Aj v spolupráci s ochranármi chceme navrátiť tohto motýľa do okolia Lietavského  hradu, kde sa ešte v 40. – 50. rokoch minulého storočia vyskytoval. Vďaka rozchodníkovým zeleným strechám existuje predpoklad, že sa tento zámer môže podariť,“ vysvetlil Marek Sobola.

Foto: Archív, ZnZlh

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod