Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Spravodajstvo

Na Solinkách spisujú petíciu. Chcú zabrániť masívnej výstavbe

Voľná plocha na Platanovej ulici, ktorú obyvatelia sídliska využívali ako dočasné parkovisko, je opäť na pretrase. Miestni sú proti akémukoľvek stavaniu komerčných priestorov a bytov, a tak sa začali podpisovať pod petíciu.

11.02.2020 | 14:00

Doposiaľ v nej vyzbierali viac ako dve stovky podpisov. „Na základe stretnutí s občanmi na poslaneckých výboroch a dostupných informácií sme sa s viacerými občanmi rozhodli založiť petičný výbor a spustiť petíciu proti výstavbe v lokalite Soliniek pri obchodnom reťazci na Platanovej a Jaseňovej ulici, ktorá je značne prehustená a výrazne by zhoršila bývanie na tomto mieste,“ vyjadril sa poslanec za volebný obvod Solinky Peter Cibulka.

Téme sa venujeme od začiatku minulého roka, kedy majiteľ plochy, ktorým je súkromná spoločnosť so sídlom v Bratislave, vybudoval piliere na oplotenie a plánoval tam vraj vyberať parkovné.

ÚZEMNÝ PLÁN ZMENILI
Poslanci od začiatku navrhujú, aby sa na ploche vybudovali parkovacie miesta, ktoré by pre obyvateľov zabezpečili potrebné podmienky. Na to však bolo treba zmeniť územný plán, a to sa napokon aj podarilo. Podľa žilinskej radnice je teraz na tejto ploche prípustný maximálne štvorpodlažný objekt, ktorý musí korešpondovať s okolitou zástavbou.

„Neprípustné funkcie sú rodinné domy, bytové domy, samostatne stojace individuálne a radové garáže, výrobné zariadenia, hlučné, nehygienické prevádzky a iné ako základné doplnkové a prípustné funkcie. Neprípustná je výsadba vyššej (stromovej) zelene mimo pôvodnej druhovej skladby,“ informoval pred pár mesiacmi hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

„Územný plán je v tomto mieste zmätočný a napriek tomu, že nepovoľuje bytové domy, zároveň povoľuje výstavbu štartovacích bytov, čo je v priamom rozpore. Vyzerá to, akoby sa v našom meste so zámienkou stavania štartovacích alebo školských bytov, čiže sociálnych bytov, stavali obyčajné komerčné byty na miestach, kde nemajú čo robiť. Problematika je teda široká a treba niečo robiť,“ myslí si poslanec Peter Cibulka.


CHCELI STAVAŤ
Poslanci za Solinky mali podľa Petra Cibulku dve veľké stretnutia s občanmi, kde prevládal názor, že nič iné ako parkovacie miesta na ploche byť nemôže.

„V tejto lokalite sú Solinky výrazne prehustené a máme tu veľké až kritické problémy s parkovaním a dopravou. Najlepšiu cestu vidím v tom, že by to mesto kúpilo za tú istú cenu, za akú ju nadobudol súčasný majiteľ a vytvorilo tam parkovacie miesta pre obyvateľov celej tejto lokality aj so zeleným priestorom. Najlepšie by bolo spojiť plošné parkovanie s jedným poschodím v niektorej časti tejto plochy. Tým by sa vyriešil nedostatok parkovacích miest v tejto celej lokalite a zároveň by sa tu neprehustila doprava. Z prenájmu týchto miest by sa mohla splácať celá investícia. Veľký počet občanov sa vyjadril, že by mali záujem o takéto
riešenie. Myslím, že je to dobré a pragmatické pre všetkých. Solinky majú byť miestom, kde sa dobre žije a nie zarába na pozemkoch na úkor verejného záujmu,“ dopĺňa poslanec.

Radnica tvrdí, že k tejto téme doposiaľ iniciovala viacero stretnutí so zástupcami majiteľa a stavebníka s účasťou vedenia mesta aj zamestnancov mestského úradu. O účasť na stretnutiach vraj žiadal aj poslanec Peter Cibulka, no neúspešne.

„V roku 2019 bol na stavebný odbor, referát architektúry a ÚP predložený zámer výstavby „polyfunkčného objektu“ s 8 nadzemnými podlažiami s parkovacím domom pre rezidentov sídliska Solinky v 1. a 2. NP a samostatnými bytovými jednotkami v 3. – 8. NP s vonkajšími parkoviskami pre vlastníkov bytov. Predmetný zámer je v rozpore s územným plánom a táto skutočnosť bola majiteľovi pozemku oznámená a podrobne
zdôvodnená,“ informuje žilinská radnica.

Vlastníka pozemku sme sa pokúšali viackrát osloviť aj my, no taktiež neúspešne. „Konkrétne ďalšie záujmy majiteľa pozemku nemáme, avšak mesto bude pristupovať k hocijakému konaniu v zmysle platnej legislatívy
a podmienok platného územného plánu,“ konštatuje hovorca mesta.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod