Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Spravodajstvo

Nebezpečný kanál ohrozuje deti aj cyklistov

Redakciu Žilinského večerníka oslovila rozhorčená mamička Janka. So svojimi dvoma synmi chodí na pravidelné prechádzky po sídlisku Vlčince, kde bývajú.

21.09.2022 | 14:23

 

KANÁL CEZ CYKLOTRASU  

„Kúsok od detského ihriska máme takýto kanál. Je to nalomené, dosť nebezpečné pre cyklistov ale aj deti, ktoré tadeto bežne prechádzajú. Môže sa veľmi ľahko stať nešťastie,“ povedala nám o probléme. Zničený kanál vedie pritom priamo cez cyklotrasu a tak je len otázkou času, kedy dôjde k úrazu.

Uličné vpuste dažďovej kanalizácie sa kontrolujú podľa žilinskej radnice pravidelne. A to v rámci ich čistenia, ktoré prebieha každý týždeň po jednotlivých uliciach na základe plánu údržby. „Zároveň sa robia po zimnom období hlavné prehliadky komunikácií a počas roka pravidelné preventívne obhliadky miestnych komunikácií a ich cestného príslušenstva,“ priblížil postup Vladimír Miškovčík, hovorca mesta Žilina. Dôležité je, že mesto je vlastníkom a správcom len dažďovej kanalizácie. Poklopy splaškovej alebo jednotnej kanalizácie sú v kompetencii jej správcu, ktorým je SEVAK. 

SNAŽIA SA REAGOVAŤ

„V prípade dažďovej kanalizácie sa občania môžu obrátiť na mestský úrad alebo priamo na Žilinské komunikácie, ktoré zabezpečujú jej čistenie, údržbu a opravy v zmysle platnej rámcovej zmluvy na údržbu a opravy miestnych komunikácií a ich súčastí,“ doplnil s tým, že reagujú podľa kapacít a rozsahu poškodenia. „V prípade havarijného stavu je oprava, samozrejme, uprednostnená a ihneď riešená. Máme plán údržby, podľa ktorého sa postupuje, a takéto mimoriadne veci sa vkladajú do plánu a riešia podľa potreby opravy, ohrozenia bezpečnosti a plynulosti premávky a podobne,“ doplnil Miškovčík. Stretávajú sa aj s vandalizmom. Boli aj prípady chýbajúcich mreží, ale nie je to také časté ako v minulosti. Umiestnenie kanála priamo v cyklotrase je podľa radnice normálne. „Vzhľadom na to, že je situovaný v cyklotrase, je mreža priečne, aby sa nestalo, že pomedzi mreže zapadne koleso bicykla,“ dodal s tým, že uvedený kanál a jeho poškodenie už zaevidovali. „Zadali sme výmenu mreže Žilinským komunikáciám, ktoré to riešia.“

Informácia potešila aj našu čitateľku. „Je dobré, že sa problém vyrieši, ale aj napriek tomu, by som ocenila častejšiu kontrolu kanálov, keďže som si podobných prípadov v meste všimla viac.“

 

 

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod